• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandNowości i dyskusja o systemie
  • Search
  • Print view

Obecna sytuacja Infinity w Polsce

News and Rumours/General Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
104 posts • Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4

Re: Obecna sytuacja Infinity w Polsce

by Arbiter Elegancji » July 17th, 2018, 1:35 pm

Być może zwiększa się możliwość grania na 20+ modeli (choćby po wyjściu USA czy re-worku ISS gdzie takie rozpiski mogą mieć racje bytu) ale jednocześnie wychodzą mocno elitarne armie + buffowane były tagi (kilku krotnie) i rozpiski na jednej CG. Co sprawia że zwiększa się różnorodność jeśli chodzi o liczbę modeli w rozpiskach i jednocześnie utrzymywany jest względny balans (spam listy nie okupują masowo topek na turniejach z defaultu).
Chyba że piszesz z perspektywy kilku edycji to nie wiem i zapewne masz racje :) , zacząłem grać na początku N3 i moje spostrzeżenia odnoszą się od tego okresu czasu.
Arbiter Elegancji

Has liked: 0 time
Been liked: 17 times

by Mroczyslaw » July 17th, 2018, 1:50 pm

Tagi były buffowane;) Wciąż jednak daleko im do optymalności 20+ orderów. Meta jest jaka jest, max orderów i zaczynanie robi robotę
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Arbiter Elegancji » July 17th, 2018, 2:20 pm

Mroczyslaw wrote:Tagi były buffowane;)

po troszku ale kilkukrotnie. być może to jeszcze nie koniec. Dużo bardziej jestem zwolennikiem ewolucji niż rewolucji.
Mroczyslaw wrote: Meta jest jaka jest, max orderów i zaczynanie robi robotę

Zgodzę się ale jest tu spora wina scenariuszy które wymuszają inwestowanie w duże ilości rozkazów, choć i tak mam wrażenie że w obecnym ITS jest to dużo bardziej zbalansowane niż w poprzednich. Kolejna sprawa że duża pula rozkazów wybacza więcej błędów więc jest łatwiej.
I tak uważam że dobry gracz na rozpisce "spoza mety" (1CG chociażby) i tak będzie miał większe szanse na wygraną ze słabszym przeciwnikiem na rozpisce "z mety" niż w analogicznej sytuacji w większości innych systemów.
Arbiter Elegancji

Been liked: 17 times

by Pająk » July 17th, 2018, 2:47 pm

Jestem chyba najczęściej grającym na turniejach dwudniowych na 1 CG, więc się wypowiem :-)

Granie przeciwko 20 rozkazowym armiom to jest rzeźbienie w ... wiecie czym :-)

Nawet przeciwko słabszym graczom, niestety jeśli jeden czy dwa rozkazy wyjdą niefartownie - kryt u przeciwnika, jakieś zdane ważne arm rolle, to już jest ciężko... Mi to zwykle sprawia największą frajdę, ale... Na dłuższą metę meta pokazuje, że granie na 20 rozkazach jest skuteczniejsze i stabilniejsze, póki co żadne zmiany znacząco nie wpłynęły na zmianę mojego postrzegania takiego grania...

Limited Insertion troszkę pomaga, ale nie na tyle, by to miało faktycznie przełożenie na wyniki.
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by Mroczyslaw » July 17th, 2018, 2:51 pm

Plus jednak mówiąc o kompetetywnym graniu, mamy raczej do czynienia z dwoma ogarniającymi graczami na ogół.
LI jest zaburzone przez brak powodu by nie zaczynać znów, bez żadnych kar...
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Mroczyslaw

by Pająk » July 17th, 2018, 3:21 pm

Mroczyslaw wrote:Plus jednak mówiąc o kompetetywnym graniu, mamy raczej do czynienia z dwoma ogarniającymi graczami na ogół.
LI jest zaburzone przez brak powodu by nie zaczynać znów, bez żadnych kar...

Chodzi mi o granie na 1 CG na normalnym turnieju, tam nie ma kar w postaci odejmowanych rozkazów.

Ogólnie struktura misji i symetryczne deploye nie dają powodu do tego by być drugim, to inny problem infi...

Ja mówię o turniejowym graniu, nie kompetetywnym, pamiętaj że każdy miał swój pierwszy turniej ;-)
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by Blak » July 19th, 2018, 5:41 pm

Cześć, to mój pierwszy post tutaj. Pewnie Warszawiacy mnie kojarzą z widzenia, bo grywamy w tych samych miejscówkach od dawna, tylko w inne gry. Do teraz. xd

Na początek pytanie, czy N3 ma złe zasady, że wspominacie o kolejnej edycji?

Jeśli chodzi o malejącą popularność gry, to podzielę się moim punktem widzenia. W bitewniaki bawię się od ponad 20+ lat. Gdy zaczynałem był jeden sklep w wawie, dwie gry i kilkunastu zapaleńców. Teraz sklepów jest kilka, graczy kilkaset, ale i gier jest dużo więcej do wyboru. Dobrych gier! Niestety, ale to nie wina Infinity, tylko po prostu obecna sytuacja we wszystkich bitewniakach. Każda scena graczy maleje, prócz X-Wing, z tego co widzę.

Polityka Corvus Belli wyglądą dla mnie ok. Wydają nowe startery właśnie pod kątem nowych graczy. Co tu po zmianie edycji, skoro w starterach sa mini-zasady. Nowi gracze i tak nie docenią ew. zmiany zasad z N3 na N4. Promocja na Beast of War działa, czego jestem namacalnym przykładem. Tydzień temu oglądałem ich kanał, a obecnie jestem na etapie klejenia modeli YJ z Red Veil. Modele są śliczne, zasady, na moim obecnym poziomie zrozumienia, wydają się być ok. Gra się obroni, damy radę.
Blak

Been liked: 3 times

by Ezoghoul » July 20th, 2018, 1:01 pm

Blak wrote:
Jeśli chodzi o malejącą popularność gry, to podzielę się moim punktem widzenia. W bitewniaki bawię się od ponad 20+ lat. Gdy zaczynałem był jeden sklep w wawie, dwie gry i kilkunastu zapaleńców. Teraz sklepów jest kilka, graczy kilkaset, ale i gier jest dużo więcej do wyboru. Dobrych gier! Niestety, ale to nie wina Infinity, tylko po prostu obecna sytuacja we wszystkich bitewniakach. Każda scena graczy maleje, prócz X-Wing, z tego co widzę.

Ośmioma łapami się pod tym podpisuje.
Jak w Polsce w 97roku były 3 główne gry : WFB,WH40k i WarZone to byli gracze do wszystkiego. W 2007już były znacznej wielkości Warmachine, Infinity, Flames of War. W 2017 już ciężko zliczyć, mnóstwo tytułów przez to każdy mały i nawet do WH40k ciężko o graczy. Przekleństwo urodzaju, osiołkowi w żłobie dano...
Ezoghoul

by Mroczyslaw » July 20th, 2018, 1:58 pm

Co doprowadza nas do strategii wydawniczej Infinity i misji ITS, czyli pytania ile gracz moze k*** wciaz grac to samo?
:D

Mroczyslaw

by Errhile » July 20th, 2018, 3:26 pm

Mroczyslaw wrote:Co doprowadza nas do strategii wydawniczej Infinity i misji ITS, czyli pytania ile gracz moze k*** wciaz grac to samo?
:D

Nie wiem, nie gram w ITSy :P

W kwestii strategii - jak się już wypowiedziałem - obecna sytuacja mi nie przeszkadza.
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1820 times
Been liked: 413 times

by Shingen » July 20th, 2018, 4:47 pm

Również jestem zdania, że dopóki wydawca mi nie przeszkadza, a czerpię przyjemność z gry to wszystko jest na miejscu i nie ma się co napinać.

W Infinity gram od początku 3ed, w figurki od 1996 roku (przedsprzedaż Warzona), albo na upartego nawet od 1992 - pierwsza edycja Battletecha (plastiki z tego pudełka to pierwsze figurki jakie pomalowałem w życiu) i z tej perspektywy dodałbym jeszcze jeden argument do dyskusji: nostalgię.

Kiedyś wszystko było zupełnie nowe i podniecające, kiedy zaczynałem grać w każdy kolejny system pierwsze miesiące były zupełnie szalone; malowanie, czytanie, oglądanie - prawie jak z nową dziewczyną... Po jakimś czasie przychodzi jednak rutyna i jedynie wspomnienia pierwszych dni ;) A wydawca nie jest w stanie (i byłoby by niemodre z jego strony nawet próbować) dostarczyć nam co chwila porównywalnej liczby nowości co w dniu naszej/mojej pierwszej rozgrywki.

Także wypowiedzi "starszych" graczy w tym wątku czytam trochę przez pryzmat westchnienia: "ech być znowu młodym..." i do niego się przyłączam.
Shingen

Has liked: 35 times
Been liked: 24 times

by Blak » July 20th, 2018, 6:26 pm

Shingen wrote:Także wypowiedzi "starszych" graczy w tym wątku czytam trochę przez pryzmat westchnienia: "ech być znowu młodym..." i do niego się przyłączam.

Tylko wtedy mieliśmy inny problem niż teraz. Teraz są chęci i pieniądze, ale nie ma czasu. Wtedy były chęci i czas, ale nie było pieniędzy. xd Gdy ktoś już coś zebrał, to trzymał się tego kurczowo i grał z innymi, podobnymi sobie, desperatami.

Sięgam pamięcią wstecz, by przypomnieć sobie pierwszy mój kontakt z Infinity, i pierwszy raz widziałem tę grę w Dragonie (chyba jeszcze na Ursynowie, albo już na Woli). Były to czasy, gdy byłem całkowicie oddany grze Flames of War, ale zerkałem i obserwowałem. Gra mnie nie zainteresowała, bo przypominała mi 40k, do której byłem już zrażony. Zacząłem wtedy właśnie doceniać, że jest alternatywa - nie muszę grać tylko w gry GW, Warzone, czy Chronopię (pamięta ktoś jeszcze?). Teraz, przeglądam podręczniki N3 i jestem zachwycony. Co się stało, że tak inaczej dziś patrzę na Infinity? Śmieję się sam do siebie, że wreszcie dojrzałem do skirmishy. Gdy byłem młody, skirmishe były w moich oczach mniejszymi/gorszymi bitewniakami, nie wartymi uwagi.

Może to też powód, że większość Młodych wchodząc w hobby celuje dziś albo w grę makro GW, albo mikro X-Wing?
Blak

Been liked: 3 times

by Elvis_PL » July 21st, 2018, 11:47 am

Cześć
rzadko się wypowiadam, więc się przedstawię wcześniej. Wywodzę się z środowiska Bydgoskiego - niektórzy mogą mnie znać pod innymi pseudonimami - Łukasz M, Luka May.

Miło mi się patrzy na takie ośrodki jak Chełmża czy też Trójmiasto gdzie są prowadzone ligi. I tam ci ludzie są. U nas też ostatnio była mała stagnacja więc wraz z niektórymi osobami podczepiliśmy się pod Chełmżę do ich ligi. No i pozazdrościłem i chętnie chciałbym aby w moim mieście się to też rozwijało. Tak więc postanowiłem stworzyć własną Bydgoską ligę (póki co mamy rozegrane pierwsze spotkanie). Co prawda jest to tylko jedna gra w miesiącu, ale tak nasze środowisko zagłosowało. I dzięki temu jest jakieś poruszenie. Granie na pkt do ligi, klasyfikacje, dla najlepszych nagrody (zbierana jest składka no poczet nagród) itp. to jest coś co będzie motorem napędowym do gry. I teraz pytanie co wybieramy. To co proponuje CB czy tworzymy własną ogólnopolską ligę?
Ze względu na to że pochodzę z środowiska battlowego (WFB) widziałem jak to się samo nakręcało. I bardziej mnie przekonuje utworzenie własnej. Nie wiem czy to się przypadkiem samoczynnie nie zrobiło - niedawno ktoś na grupie FB wrzucił stronkę do tworzenia turnieji i jest klasyfikacjia.

Co do samej firmy CB i systemu Infi.
Figurki mają przepiękne. Wydają te figurki regularnie zachęcając społeczność do dalszej gry. Widać że gra żyje.
Zasady? Tak mogłyby być miejscami prostsze. Kto by spamiętał każdą zasadę. Oczywiście im więcej grasz tym lepiej je sobie utrwalasz ;) A póki co dla początkujących albo rzadko grających - trza grać na tyle ile znasz podstawowe zasady i pare special. A z czasem i w coraz głębszym zagłębianiu się (wiele sytuacji wychodzi podczas gry) poznaje się jak dana zasada odnosi się do drugiej.

Tyle z mojego punktu widzenia i mam nadzieje, że gra w Polsce będzie się tylko rozwijać i wszystko będzie się rozwijać w dobrym kierunku.
Pzdr
Elvis_PL

Been liked: 0 time

by Mroczyslaw » July 21st, 2018, 1:12 pm

#warhammeryzacjainfinity
#hanba

:P

(oczywiscie sie nabijam, przywolujac reakcje na zeszloroczna dyskusje o polskiej lidze)

Mroczyslaw

by Elvis_PL » July 21st, 2018, 1:17 pm

Jakby nie patrzeć minął rok i może zmienił się punkt widzenia ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Elvis_PL

Been liked: 0 time

by Nazroth » July 21st, 2018, 6:42 pm

Taki gruby temat, a nikt nie zaprosił... pfew...

Jak chodzi o CB i kondycję gry - wg. mnie nie jest źle. Coroczne 'Operation' to zajebista opcja dla nowych graczy, żeby złapać zajawkę i wejść do gry, oraz opcja dla starszych graczy, żeby zatankować ładne up-to-date modele. W tym roku doczekaliśmy się JSA, wyszła tunguska, zaraz będą Vedic i TAK, a potem Varuna - no ogólnie sporo się dzieje. Nie uważam, aby potrzeba było nowej książki - zdecydowanie wolał bym, aby poprawili N3, zamiast wypluwać kolejne chujowo-nazwane bronie, kolejne zasady i wyjątki od zasad... Gra jest już wystarczająco zawalona zbędnymi zasadami i ekwipunkami dostępnymi dla jednego profilu.

Overall i tak jestem względnie zadowolony z tego co robi CB. do pełni szczęścia brakuje mi:

* Redesignu planu wydawniczego, żeby armie dostawały pełne wsparcie, a nie pojedynczy blister. Np. Bakunin był takim momentem, w którym wyobrażałem sobie nie tylko Taskmastera, starter, 3 Riotki, Morlocki, ale też resculpt Zerosów, Meteor Zondę, Brana, a już na bank Kusanagi i PIĄTĄ RIOTKĘ. Przeżyłem zawód życia, kiedy okazało się, że BAM - moment Tunguski, a Bakunin niech ssie pałę. (Pomimo, iż nie kręci mnie Baku i zdecydowanie bardziej wolę Tunguskę).
* Regularnych FAQ i odpowiedniej komunikacji. Dosłownie rozpierdala mnie to, że gdzieś na jakimś forum, w jakimś zagubionym temacie, jakiś ziomek wrzuca ruling i to jest prawie-oficjalny ruling - ale nie ma go w FAQ, więc trzeba się przez to wszystko przepierdolić, żeby wiedzieć. to samo dotyczy wszelkich B4ckd00r i innego gówna - wrzucają sobie na bloga, a potem znika zakryte masą zdupconych wpisów - i nie ma - i mało kto de facto wie, że coś takiego jak B4ckd00r miało miejsce i co za tym idzie...

Teraz co do samej kondycji naszej małej Śląskiej społeczności - tutaj zawirowanie i odejście starej gwardii miało już miejsce. Obecnie mamy tendencję wzrostową, aczkolwiek w związku z brakiem poważnego sklepu prowadzącego Infi - ten przyrost jest ograniczony. Jest natomiast duch w narodzie i kreuje nam się większa grupka wyjazdowa. Jak zwykle potrzeba dosłownie kilku zajawkowiczów, żeby to ogarnąć. Zgadzam się natomiast z opinią, że jako ogólnopolskie community malejemy. Tym bardziej musimy się odwiedzać i zacieśniać więzi ;)
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Mroczyslaw » July 21st, 2018, 7:00 pm

Ignorowanie starych armii, nacisk na kupowanie nowych, bajzel zasaadowy, chroniczny brak faq/erraty.
GW much?;)

Mroczyslaw

by Nazroth » July 21st, 2018, 8:20 pm

Rudy - z tym bardzo Gw to nie do końca.

* Ignorowanie starych armii było zawsze - spoko. Czy jak GW? GW osusza stare armie, żeby potem wróciły z pierdolnięciem. CB zależnie od armii. Taka Tohaa ma w zasadzie prawie wszystko, tylko resculpty i bodajże jeden/dwa profile wypadało by wydać. Są armie, które mają się bardzo dobrze, jak NCA, a są armie które rzeczywiście panicznie potrzebują update'u i/lub resculptów.
Oczekiwanie kilka lat na resculpt, żeby w końcu armia jakoś wyglądała, lub na profil żeby grać jak cywilizowany człowiek - podczas gdy inna armia dostaje treatment jak ISS - dupa boli. NA etapie jak oni w końcu wydadzą to co potrzebuję - już dawno będę to miał skonwertowane i chuj im w dupę - nie wiem kto to kupi, bo nie ja.

* Nacisk na kupowanie nowych - skądś muszą brać kasę. Nie oszukujmy się, każdy z nas siedzi na kolekcji modeli i mógł by już nic nie kupować i grać, bo co za różnica czy masz 10 Moderatorów z combi, 10 Alguacil'ów z combi czy 10 Securitate'ów... in the end, możesz sobie nimi grać jako czym tam chcesz. Więc jest nacisk na nowe pojebane unity, jak Puppetica, Zondnautica - jasne, coś co nie bardzo jest jak proksować - dupa boli bardziej o to, że kurwa nie ma tego na czas releasu Sektorówki... GW tak nie robi - GW wszystko co pojebane wrzuca od razu na release, albo miesiąc później... to jest słabe w CB... mogli by to bardziej jak GW robić :) Oczywiście nie do poziomu, że nagle zmienią rozmiar podstawek, a potem sukcesywnie rozmiar ludzików - to był by ultradickmove.

* Bajzel zasadowy - tu też bez większych zmian, nic nowego. W porównaniu z GW powiedział bym - podobnie. Jak kupić Necromundę to może trochę więcej błędów i bałaganu, ale wiadomo o co chodzi. Zgodzę się, że trochę jak new wave GW.

* Brak FAQ/Errarty - też bez zmian. To akurat nie ma za wiele wspólnego z GW - wręcz przeciwnie. GW sra FAQ i bez pierdolenia się zmienia całkowicie zasady - są zupełnie po przeciwnej stronie spektrum i też jest to mocno frustrujące. Pykam w Shadespire i Necromundę i chce mi się płakać, jak co 2 tygodnie coś się zmienia w FAQ.

Podsumowując - trochę jak GW, a trochę zupełnie inaczej niż GW.
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Nuada Airgetlam » July 22nd, 2018, 9:29 am

> a potem sukcesywnie rozmiar ludzików - to był by ultradickmove

Totalnie coś czego CB nigdy nie zrobiło :D
Threefold Brush Studio - commission painting services. Cheap! Fast! Gorgeous! (pick two ;)). We ship our works worldwide.
Nuada Airgetlam

Been liked: 20 times

by kashper » July 23rd, 2018, 7:24 am

Gracze JSA którzy kupili nowy starter powinni się tu wypowiedzieć na temat porównania stary model vs nowy - z tego co wiem staruszkowie sięgają nowym do barku :P.
kashper

Been liked: 47 times

by Usashi » July 23rd, 2018, 8:41 am

kashper wrote:Gracze JSA którzy kupili nowy starter powinni się tu wypowiedzieć na temat porównania stary model vs nowy - z tego co wiem staruszkowie sięgają nowym do barku :P.

JSA nie ma to nic do rzeczy, bo zmiana skali na modelach robionych 3D jest już chyba od 2 -3 (?) lat. Ja w zeszłym roku wymieniałem wszystkie modele w YJ na nowe bo mnie osobiście ta dysproporcja przeszkadzała.

Z drugiej strony czy to taki Dick move? W większości wypadków profile mają stare modele i tymi modelami można bez problemowo grać dalej. Zasadniczo np. w przypadku ISS chyba jedynym nową jednostka jaką kojarzę jest Kanren i pan Xi z DF więc zasadniczo, posiadając starą armię możną nią grać bezproblemowo i nie inwestować w nowe wzory. Zakładam, że w przypadku innych "starych" sektoriali jest podobnie.

Jak rozumiem, częściowo zmiana rozmiaru była podyktowana była kwestiami technologicznymi. Z jednej strony można sobie marudzić na róże rzeczy jak powtarzalność póz, ale prawda jest taka, że obecnie CB robi pod względem detali jedne z najlepszych figurek na rynku. Ja osobiście jestem bardziej modelarzem niż graczem, więc wymieniam wzory na nowsze, ale tak naprawdę różnica w wielkości wzorów widoczna jest tylko w momencie kiedy stoją podstawka w podstawkę.

Jeśli natomiast ktoś jest w stanie dostrzec te różnice na stole podczas gry to szacun. Bo zakładam, że taka osoba i dostrzega również takie drobiazgi jak złe światło międzyliterowe w złożonym tekście, odchylenia w ułożeniu sztućców i ogólny brak symetrii w życiu :P
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Hansolo » July 23rd, 2018, 9:15 am

Wczoraj z ciekawości porównywałem sobie Takhuntera i Veterana Kazaka z Coldfront do ich starych odpowiedników. Różnicy we wzroście nie zauważyłem. Także tego... :P
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Narrander » July 23rd, 2018, 10:01 am

Ale akurat modele, które porównywałeś mają prawo być podobne skalowo. Niektóre modele z N1, szczególnie ariadna (vide babka paracomanndo, tank hunterzy właśnie), były bydlockie, czasami wręcz toporne. Chyba w połowie N2 (epoka human sphere?) modele nagle zaczeły być drobniutkie i szczegółowe. Czasami zbyt drobne (veteran kazak ze startera N2 i jego zwiewene nóżki lub janczar od haqqu). Taka sinusoida wielkości trochę XD

Tak czy siak, różnice w wysokościach modeli to bolączka o wiele starsza niż N3. Ale Usashi mądrze prawi. Nawet jeśli bije to w oczy na wystawce, to na stole często tego nie widać lub nie zwraca się na to uwagi.

W zasadzie to mi osobiście bardziej przeszkadza mieszanie we frakcjach i nadmiar najemników. Wydawanie co ruszo nowego najemnika, bo trzeba coś wepchnąć do its packa lub stworzyć nową limitkę, jest imo fe. We frakcjach tworzy się bajzel przez to i całe feng-shui ujednoliconych logotypów, wyglądu i stylu gry się wali. Krakoci, le muet, knauf i inne dewiacje są wg mnie są zupełnie nietrafionymi pomysłami.

No i oczywiście
#nerftohaa

:P
All is well that's max well
Narrander

Has liked: 118 times
Been liked: 38 times
  • Website

by Mroczyslaw » July 23rd, 2018, 11:53 am

@JSA - tu pewnie chodzi o keisotsu, gdzie stare modele sa po prostu malenkie i juz z kempeitaiem wygladaja smiesznie;P

@Naz - bardzo dobrze ze firma siega do nowych graczy. SUPER! Godne pochwaly.
Clue jest taki, ze starzy musza czekac na nowa edycje/HS jak na zbawienie. No kurde, nie powiesz mi ze NIE DA SIE updejtowac lekko starych armii czy to zmiana w profilu/opcjach linka czy nowa jednostka. Jak to mialo miejsce w HS.
Zreszta zanim zobaczysz model Zonautici, pewnie najpierw bedziesz mogl sie zachwycic 3 kolejnymi modelami Joasi;*

Mocnym selling pointem CB byl fakt, ze nie ma codexow. Wszystko jest online, wszystko moze dostac w kazdej chwili updejt/rebalans. Wow. Idealna firma.
Efekt jest taki ze... jak nie wyjdzie ksiazka a la HS, to kicha;D To wspaniale narzedzie posiadania wszystkiego online nie jest wykorzystywane;D Lub jest tak rzadko, ze wlasciwie jest to nieistotne.

IMO rozczarowujace.

Co do HSa - przypomne tez ze przyniosl nie tylko rebalans armii do nowych standardow, ale tez streamline zasad. Owego porzadkowania zasad bylo wiecej niz tych nowych... I jak w pelni sie zgodze, ze nie potrzeba wiecej sprzetu/zasad, to trzeba porzadku w tych starych i rebalansu armii;)

Mroczyslaw

by Usashi » July 23rd, 2018, 9:17 pm

Tak się zastanawiam Mroczysław jak byś widział te zmiany na lepsze.

W kwestii wydawania figurek, piszesz o zaniedbywaniu starych sektoriali, ale oprócz Tohaa i Stalowego fallusa, z tego co kojarzę wszystkie sektoriale dostały jakieś rescuplty / nowe startery w ostatnim czasie. Jedyne do czego bym się przyczepił, to raczej wydawanie wzorów na widzimisię rzeźbiarzy/sprzedaż (ponoć tak to działa), a nie jakiś głębsze przemyślenia, które modele i profile warto by wymienić, bo już tego wymagają. Nie wszystko co się dobrze sprzedaje wynika z fajności modelu, tylko jego zawartości np. Masai hunter.

Jak rozumiem zamysł CB, sektoriale są, zamkniętą całością z grubsza określonym stylem grania, słabościami i mocnymi stronami. Po pierwsze mieszanie w profilach lub dodawanie zupełnie nowych jednostek wpływa na sektorial oraz jego frakcje waniliową, więc trzeba nie dość, że trzeba zachować umiar, żeby nie rozwalać balansu gry i każde tego typu zmiany muszą być odpowiednio testowane. Dodatkowo byłoby ryzyko power creepu w stylu gw, że nowe jednostki są albo tak zajebiste, albo na tyle zmieniają grę danym sektorialem, że musiałbyś je mieć. Jeśli natomiast wnosiłby niewiele, to po co je dodawać? Sektoriale mają ograniczoną objętość, wiec dla samej idei dodawania nowości, które są tylko kosmetyczną zmianą, nie ma co mnożyć profili w nieskończoność.

Po za tym, mnie osobiście odpowiada sposób, że zmiany w samych sektorialach są wprowadzane w ramach kolejnych książek. Wolę, żeby zmiany były bardziej przemyślane, niż ostatnie dodatkowe rozkazy dla datatrackerów. Miało być pięknie a wyszło jak zwykle. CB chyba zwyczajnie nie ma mocy przerobowych, żeby częściej odświeżać sektorówki. Jeśli masz dość grania tym samym, zmień sektorial. To jest według mnie urok tego systemu, że nie trzeba dużo modeli. A jeśli ktoś gra power gamersko i tak nie używa wszystkich modeli z danego sektora tylko te najbardziej skuteczne, więc kolekcja potrzebnych modeli się zawęża.

Nie wiem jak to wygląda w innych systemach jak malifaux czy warmachine. W x-wingu z tego co kojarzę, wydawanie kolejnych fal nowości średnio się sprawdza. Wolę tryb wydawniczy CB, od niegdysiejszego GW, gdzie po wydaniu codexu czekałeś koło 6 lat na kolejny. Chyba, że grałeś dark eldarami (ja grałem) albo sisterkami, wtedy miałeś ogólnie przewalone :P

W kwestii grania ciągle w te same ITS'we scenariusze chciałbym tylko zaznaczyć, że społeczność infinity nie składa się wyłącznie z graczy turniejowych. Są inne systemy jak Yamsy, 20x20 etc., więc można sobie grę urozmaicać w graniu casualowym. Jak mi się zdaję, chyba nie wszystkie turnieje rozgrywane w naszym kraju są grane tylko i wyłącznie na ITS więc jest zasadniczo pewna różnorodność.

Częstego Faq'owania nigdy dość, więc pod tym podpisuję się obiema rękami.
Usashi

by Mroczyslaw » July 23rd, 2018, 10:43 pm

Sorry, ale rescuplty nic nie zmieniaja dla gemeplayu fakcji. 5 figurek Joasi nie zmieni rozpiski z Joasia. Masaie btw i tak sie sprzedadza, niewazne od rzezby, bo sa zbyt dobre zeby ich nie miec:)

Sectoriale MIALY byc zamknieta caloscia. Po czym wyszedl HS i nowa interpretacja armii. Teraz z mieszanymi linkami widzimy kolejna... Bullshit, podobnie jak formula do liczenia kosztow jednostek.

Co do systemu misji - jasne, ze ITS nie jest jedynym. Ale jak sie zmienil YAMS czy 20x20 przez kolejne lata? Grzech jes ten sam:)

I szczegolowo - dodawanie nowych jednostek faktycznie miesza w balansie. Spojrzmy na Tunguske. Mocno sredni sectorial, ALE jak na nowych jednostkach zyskali vanilliowi nomadzi? Link w vanilli? Jak zsykal bakunin i corregidor, bez updejtow od 2016?:) Widzisz roznice? A wystarczylyby rowne realeasy wobec wszystkiego;)

Co do power creepu - OH, uwierz mi, tu tez jak najbardziej rzecz jest zywa... Sorry, ale spojrz na JSA i Ikari... Lub co jesli do konca roku wyjdzie mimetyczny link z BS 19 po bonusach za link, w zasiegu, przy 5 modelach ignorujacy cover przy trafianiu? Model z dobrym BSem 12, w zasiegu, trafia go na 9 vs 19? Z 5B przy HMG? :)

Co do jednostek must have - one rowniez w Infie sa, juz od dawna;) W kazdej frakcji;)

Kompetetywnosc vs luzne granie - to wlasnie gra kompetetywna pokazuje zawsze problemy systemu niestety:) Gierek do piwka jest mnostwo;) Infinity zas zawsze celowalo, jak mi sie wydaje, w cos wiecej. No i do piwka, przy tej zlozonosci zasad tez troche slabo.

Mroczyslaw

by Alkasyn » July 24th, 2018, 11:12 am

Mroczyslaw wrote:
Co do systemu misji - jasne, ze ITS nie jest jedynym. Ale jak sie zmienil YAMS czy 20x20 przez kolejne lata? Grzech jes ten sam:)

Marku, tutaj akurat nie masz racji.

20x20 zmienił się zasadniczo, skasował skomplikowane misje i postawił na prostotę. Przeszedł już chyba ze 4 wersje.

Pojawił się też np nowy system TACOS, który zmienia sposób punktowania i grania.

Można grać w coś nowego, trzeba tylko chcieć. Ale po popularności moich wydarzeń na te mniej znane systemy widzę, że jednak większości pasuje ITS. Błędne koło.
Warcor for Warsaw, Data Sphere Blogger
Interested in Global Infinity Locales? - Check out my Blog
Alkasyn

Has liked: 1 time
Been liked: 214 times

by Mroczyslaw » July 24th, 2018, 12:06 pm

Przeszedl zmiany balansujace i klaryfikujace wiele rzeczy, ale same misje sa generalnie te same od lat. Przynajmniej ja mam takie wrazenie.

Mroczyslaw

by Usashi » July 24th, 2018, 12:34 pm

Nie chcę być złośliwy, ale chyba żadna liczba scenariuszy nie jest w stanie Cię zadowolić.
ITS, kampania paradiso, DF, a do tego dochodzą systemy jak wspomniane 20x20, Yamsy czy Tacosy (tak na marginesie ktoś to testował?), a ze pewne jak by poszukać jeszcze by się coś znalazło.

Biorąc pod uwagę, że każda bitwa jest inna ze względu na ustawienie stołu, przeciwnika i dynamicznie zmieniającą się sytuację taktyczną, naprawdę nie widzę powodów do narzekań...
Usashi

by Mroczyslaw » July 24th, 2018, 1:20 pm

Osobiscie zazdroszcze braku uczucia powtarzalnosci. IMO przez brak updejtow dla armii i misje, powtarzalnosc gier w Infie w ktoryms momencie robi sie bardzo mocna. Zreszta temat jest tez o sytuacji dwudniowych turniejow w PL - jakby nie spojrzec, tu tez szalu nie ma. Szczegolnie ze wiekszosc orgow stawia na scenariusze ktore maja jakis sens. No ale temat wygrania rzutu na zaczynanie jako 2/3 sukce4su pomine, chyba juz byl;)

Mroczyslaw

PreviousNext

Post a reply
104 posts • Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4

Return to Nowości i dyskusja o systemie

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]