• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandPytania i dyskusja o zasadach
  • Search
  • Print view

Naprawa TAG'a podczas walki wręcz

Rules Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
7 posts • Page 1 of 1

Naprawa TAG'a podczas walki wręcz

by Ranger » March 20th, 2017, 12:54 pm

Podczas prowadzenia walki wręcz pomiędzy wojakiem Ariadny a Squalo z Neoterry powstała pewna wątpliwość na gruncie zasad, a mianowicie: Squalo łącznie dostaje trzy ciosy, jest nieprzytomny, mój żołnierz żyje.

1) Czy w tym momencie mamy jeszcze do czynienia z walką wręcz? TAG'a teoretycznie można naprawić, ale jaki jest status żołnierza Ariadny - związany walką wręcz czy nie? Jednostki są w kontakcie podstawkami.

2) Czy w dokładnie takim położeniu (a więc jednostki stykają się podstawkami, ale jedna jest już nieprzytomna, choć teoretycznie nadal może otrzymać pomoc) inżynier ma prawo podejść sam czy też przez dronę i naprawiać TAG'a, a mój żołnierz nie ma żadnego ARO? Co więcej - czy TAG po odzyskaniu chociaż jednej rany automatycznie jest w walce wręcz, czy też musi wydać rozkaz na wejście do walki lub na przykład cofnięcie się i strzał?

Przejrzeliśmy na szybko podręcznik i zasady naprawiania, ale nie było tam napisane, że naprawić nie można. W sekcji walki wręcz też nie dopatrzyliśmy się żadnych wyłączeń w tym zakresie. Rozstrzygnęliśmy to w oparciu o rzut kostką i TAG został naprawiony, ale ciekaw jestem, czy to samo mówią zasady których nie znaleźliśmy :) Dzięki za info!
Image
Ranger

Has liked: 39 times
Been liked: 76 times
  • Website

Re: Naprawa TAG'a podczas walki wręcz

by Narrator » March 20th, 2017, 3:27 pm

FAQ wyjaśniło tą sprawę. Aktywny model wybiera, czy znajduje się w stanie engaged z wrogim modelem w stanie null lub immobilized. Może kolejnym rozkazem z niego wyjść ruchem.

Jeśli TAG zostanie naprawiony i dalej jesteście w BtB, automatycznie włączy się engage, bo wszystkie warunki są spełnione.
Last edited by Narrator on March 20th, 2017, 3:57 pm, edited 1 time in total.
Narrator

Has liked: 147 times

by Ranger » March 20th, 2017, 3:48 pm

Okej, przy czym tam sytuacja wyglądała tak, że Squalo dostał trzecią ranę w aktywnej turze Neoterry, zatem trudno powiedzieć, by mój żołnierz był traktowany jako model aktywny (oddawałem ciosy w ramach ARO). Z kolei TAG miał chyba ograniczoną decyzyjność co do dalszego uczestnictwa w walce, gdyż po dostaniu trzeciej rany w swojej turze był niemrawy ;)

Czy w takim wariancie (czyli tutaj: podczas aktywnej tury posiadacza TAG'a, który jest nieprzytomny) inżynier może podejść z tyłu do TAG'a i naprawiać go, czy jednak nadal trwa walka wręcz? A drugie pytanie: czy w turze reaktywnej mój żołnierz mógł wybrać po zwycięskiej walce w ramach ARO, czy walka nadal trwa czy nie?
Image
Ranger

• Website

by Narrator » March 20th, 2017, 3:50 pm

Nawet jeśli walka wręcz trwa, można naprawiać i leczyć modele.
Narrator

by Ranger » March 20th, 2017, 3:54 pm

Super, o to mi chodziło, zatem zagraliśmy poprawnie. Czyli po mojej stronie nie było możliwości wyboru, czy walka dalej trwa czy nie, gdyż trwała tura aktywna rywala, dobrze rozumiem? :)

Dzięki za uściślenie :)
Image
Ranger

• Website

by Konuhageruke » March 20th, 2017, 9:58 pm

to mam takie pytanie:
W zwarciu są dwa modele, mój nieprzetomny. Przeciwnik po zadaniu ciosu stwierdził, że pozostanie w CC. Podchodzę paramedykiem i strzelam medkitem. Czy trafianie swojego celu ma mod -6 za trafianie w CC? Czy mogę tak trafić przeciwnika? Czy przeciwnik będzie zdawał test PH-3 i może tak dostać ranę?

Pozdro
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by Narrator » March 21st, 2017, 7:43 am

Dopóki modele są w BtB jest engaged. Model aktywny może sobie wybrać czy chce w nim zostać lub bez przeszkód wyjść z niego shortem.

A co do strzału z medkita, to nie ma kary. Kara jest tylko przy strzelaniu w przeciwnika.
Narrator

Post a reply
7 posts • Page 1 of 1

Return to Pytania i dyskusja o zasadach

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]