• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowane
  • Search
  • Print view

Dyskusja nt. Mistrzostw Polski 2017

Tournaments and Organized Play

Moderators: Alkasyn, SamboR, Mroczyslaw

Post a reply
112 posts • Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4

Dyskusja nt. Mistrzostw Polski 2017

by Narrator » September 12th, 2016, 11:05 pm

Przy okazji chciałbym również powiedzieć, że z ogromną przyjemnością chcielibyśmy jako klub Szybki Szpil zorganizować w Katowicach przyszłoroczne Mistrzostwa Polski. Wiem, że do tej pory Chełmża robiła świetną robotę, fajnie jednak gdybyśmy mogli przejąć pałeczkę tym razem i odwdzięczyć się za ten turniej. Mamy dość terenów i miejsca żeby przyjąć kilkudziesięciu graczy. Tego typu imprezy również nam nieobce, regularnie gościmy u siebie imprezy krajowe innych systemów. Miejscówka jest niedaleko centrum, więc o wszelkie noclegi nie trzeba się martwić. Rozmawiałem już z niektórymi graczami, w tym z Warcorami i póki co odzew był pozytywny, a jak wiadomo bez was nie da rady nic takiego zorganizować :D Prosiłbym więc o wasze wsparcie.
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

Re: Dyskusja nt. Mistrzostw Polski 2017

by MetalSlave » September 13th, 2016, 8:12 am

Mnie to bardziej interesuje - kiedy ??
Zalecam okres wakacyjny lipiec - sierpień

i kilkudziesięciu to ile ??

ok. kij w mrowisko włożony
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by Freezyone » September 13th, 2016, 8:58 am

Ja pragnę zauważyć, że Chełmża nie była też wybierana bez powodu, gdyż wielką zaletą była lokalizacja miasta w Polsce.
Bez urazy dla środowiska które się zgłosiło, ale do Katowic gracze z północnej części Polski muszą pokonać znaczny dystans, a do Chełmży każdy miał podobny dystans.
Nie to, żeby lokalizacja wykluczała z rozważenia turnieju, ale uznałem, że warto dodać czemuż tam się odbywały z tak liczną publicznością.

Wracając do liczby gości, to tak jak spytał Metal, kilkudziesięciu to ile dokładniej ? Jest różnica między 20, 30, a 50 :)
Poza tym, stoły z innych systemów (tereny na nich używane, a nie same blaty :P) niekoniecznie nadają się do infy, więc prosiłbym również o wzięcie tego pod uwagę i racjonalne policzenie własnych możliwości ;)
Freezyone

Has liked: 51 times
Been liked: 3 times

by Mroczyslaw » September 13th, 2016, 9:07 am

Akurat tereny ludzie zabiora raczej jbc.Przeciez Chelmza sama z siebie tez nie miala pomalowanych stolow z matami na 56 osob. Bylismy tam, widzielismy Chelmze, tam nawet tylu ludzi nie mieszka.
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Freezyone » September 13th, 2016, 9:10 am

Nie mówiłem nic o tym, że nie da się dowieźć Mroczysławie ;)
Mówiłem tylko, aby policzyć, żeby móc realistycznie ocenić ile mają, a ile mogą potrzebować. W końcu na tym polegają wstępne przygotowania :)

Do Chełmży zjechało się dużo osób to i dużo terenów dojechało, ale było wiadomo ile im potrzeba, a co mają już dużo wcześniej :D
Co do ludności ja bym nie oceniał, że nie ma tam tylu osób, bo też byłem, widziałem nocowałem i było ponad 50 na pewno :D:D:D
Freezyone

by zenterrain » September 13th, 2016, 9:15 am

Jeśli można dorzucić kamyczek.

Również bez urazy dla organizatorów ale jednak oddałbym głos na Chełmżę, głównie ze względu na położenie, wypróbowanego organizatora oraz bazę noclegową. Szczerze mówiąc dla mnie byłby to raczej wybór między pojawieniem się na turnieju a niepojawieniem się na turnieju. Nie ukrywam że MP są bliskie memu sercu ;-).

Pozdrawiam
KL
http://www.zenterrain.com
zenterrain

Has liked: 8 times
Been liked: 319 times
  • Website

by KreoL » September 13th, 2016, 9:16 am

Dwa lata temu we Wroclawiu było 26 osób. Jeśli będą w Katowicach to można będzie to nazwać Mistrzostwami Śląska. Dwa lata robiłem na trasie Gdynia-Katowice-Kraków i nie jestem fanem. Jazda w piątek w wakacje lub nocą i powrót pewnie koło 23 w niedziele. W poniedziałek robota. Cudowny weekend. I mówie chyba w imieniu całego pomorza. Chełmża, Poznań, Warszawa, Łódź.
Myrmidon Warcore
KreoL

Has liked: 40 times
Been liked: 141 times

by heretic » September 13th, 2016, 9:20 am

Byłby to lipiec. Na dzień dzisiejszy na pewno 50. Jeżeli zainteresowanie będzie dużo większe to też damy rade. Tak jak pisał Dominik organizujemy imprezy tego formatu. Przykładem mogą być Mistrzostwa Polski w Hobbita, WM&H, Warzone Resurrection, Drużynwe Mistrzostwa Śląska WFB i WH40K oraz wiele, wiele imprez regionalnych na parędziesiąt osób. W tym roku przed nami na pewno jeszcze MP Guild Balla, które odbędą się w ostatni weekend października(graczy tej gry serdecznie na te mistrzostwa zapraszam), regio z X-Winga i duży master WH40K. Mam na myśli to, że organizacja nas nie przerośnie. Pod względem materiałowym jesteśmy również przygotowani. Makiet, mat i objectivów mamy spokojnie na 25 stołów. Jeżeli zainteresowanie będzie to kupię więcej. oprócz tego mamy miejsca noclegowe w samej siedzibie, a dla tych, którzy cenią sobie wiekszy komfort to Inny Wymiar jest w centrum K-ce, więc nie trudno hostele czy hotele. Na miejscu zawsze robimy grilla i ogólnie impreza jest na maks przy dwudniowych imprezach. Nieopodal znajduje się najwieksza galeria handlowa Katowice. Także zabezpiecznie logistyczne jest na najwyzszym poziomie

Tutaj podaję link do strony Centrum Gier Inny Wymiar na fb , które jest siedzibą naszego Klubu. http://www.facebook.com/Inny-Wymiar-458338801017316/. oraz link do portalu Klubu. http://portal.klubszybkiszpil.pl/ Możecie tam obejrzeć jak wygląda nasza miejscówka i uzyskać dużo informacji o naszym Klubie i jego siedzibie.
heretic

Has liked: 0 time
Been liked: 11 times

by heretic » September 13th, 2016, 9:32 am

Freezyone wrote:Ja pragnę zauważyć, że Chełmża nie była też wybierana bez powodu, gdyż wielką zaletą była lokalizacja miasta w Polsce.

To wiesz jest kwestia względna, bo dla ludzi z południa to jest daleko. A dla kogoś niemotoryzowanego dotarcie do Chełmży to gehenna.

KreoL wrote:Dwa lata temu we Wroclawiu było 26 osób. Jeśli będą w Katowicach to można będzie to nazwać Mistrzostwami Śląska. Dwa lata robiłem na trasie Gdynia-Katowice-Kraków i nie jestem fanem. Jazda w piątek w wakacje lub nocą i powrót pewnie koło 23 w niedziele. W poniedziałek robota. Cudowny weekend. I mówie chyba w imieniu całego pomorza. Chełmża, Poznań, Warszawa, Łódź.

Nie. Mówisz w swoim imieniu. Mistrzostwa w Chełmży możnaby w takim razie nazwać mistrzostwami Północy. Taka logika. ja też na DMP teraz w weekend akurat byłem zmuszony jechac pociągiem. przyjechałem w sobotę o 3 rano a jak wróciłem do Katowic to była 21. Dałem rade i było świenie. A co do podróży to autostradą wcale tak długo się nie jedzie nawet z Trójmiasta.
heretic

by postapokaliptyk » September 13th, 2016, 9:33 am

to pewnie pozostanie opcja z głosowaniem na miejscówkę dla MP
postapokaliptyk

Has liked: 228 times
Been liked: 48 times

by iorq » September 13th, 2016, 9:34 am

Freezyone wrote:Ja pragnę zauważyć, że Chełmża nie była też wybierana bez powodu, gdyż wielką zaletą była lokalizacja miasta w Polsce.
Bez urazy dla środowiska które się zgłosiło, ale do Katowic gracze z północnej części Polski muszą pokonać znaczny dystans, a do Chełmży każdy miał podobny dystans.
Nie to, żeby lokalizacja wykluczała z rozważenia turnieju, ale uznałem, że warto dodać czemuż tam się odbywały z tak liczną publicznością.

Wracając do liczby gości, to tak jak spytał Metal, kilkudziesięciu to ile dokładniej ? Jest różnica między 20, 30, a 50 :)
Poza tym, stoły z innych systemów (tereny na nich używane, a nie same blaty :P) niekoniecznie nadają się do infy, więc prosiłbym również o wzięcie tego pod uwagę i racjonalne policzenie własnych możliwości ;)

Południowa Polska do Chełmży ma prawie równie daleko co Północna do Katowic :P Nie wiem jak nazwać podobnym dystans 450km Kraków-Chełmża do 150km Gdańsk-Chełmża. Inny wymiar miałem okazje odwiedzić i tak jeśli chodzi o bazę terenową to wymiata i ze względu na ilość jak i jakość (maty, tereny, itsowe konsolki etc.) . Miejsca to tam naprawdę jest sporo. Dodatkowo sklep z infinity na miejscu.
Znany również jako Elmo
iorq

Has liked: 9 times

by heretic » September 13th, 2016, 9:36 am

postapokaliptyk wrote:to pewnie pozostanie opcja z głosowaniem na miejscówkę dla MP

Jeżeli nie będzie innej opcji to tak. Aczkolwiek fajnie by było gdyby jakiś inny ośrodek mógł też zorganizowac taka imprezę. Wiadomo, że w Chełmży pojawi się więcej osób z północy a mniej z południa. I na odwrót.
heretic

by Mroczyslaw » September 13th, 2016, 9:38 am

Gdzie i kiedy by to nie było,jedno jest pewne - będzie wtedy lokal w Wawie;D;*
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Mroczyslaw

by Freezyone » September 13th, 2016, 10:09 am

Mroczyslaw wrote:Gdzie i kiedy by to nie było,jedno jest pewne - będzie wtedy lokal w Wawie;D;*

A to czego miałoby się tyczyć jeśli mogę spytać? :)

Co do dystansu, to mówiliśmy o Katowicach a nie o Krakowie, a to już różnica na 400km do Chełmży.
Jeśli mamy się już o tym rozwodzić, to czemu nie podałeś dystansu Gdańsk - Katowice 500 km ?
Nie mówiąc już o Szczecin - Katowice 550-600km najmniej :)

Stąd moje stwierdzenie - podobna odległość, czyli nie przekraczająca 400-450km z dowolnego regionu Polski :))
Wiadomo, że Gdańsk akurat tam ma bliżej, ale tu chodziło o ogól środowisk, a nie o konkretne miasto
Freezyone

by heretic » September 13th, 2016, 10:18 am

Freezyone wrote:...

Ogólny wydźwięk wypowiedzi Iorq'a sugeruje, że graczom z północy bardziej leży Chełmża, a graczom z południa Katowice. Dlatego też skoro w tym roku gracze z południa ponieśli większy trud dotarcia na MP niż Ci z północy, to może odwróćmy tą sytuację w przyszłym roku i tak na przemian? Tak czy siak. Klub Gier Wszelakich Szybki Szpil wyraża chęć zorganizowania najważniejszej imprezy Infinity w roku. Niech zdecydują gracze.
heretic

by Mroczyslaw » September 13th, 2016, 10:27 am

Akurat przy miejscowce warto brac pod uwage na pierwszym miejscu community ktore realnie jezdza,a dopiero pozniej martwic sie reszta.
Fakt faktem, ktos zawsze bedzie mial daleko.
Zrobmy to glosowanie i tyle. Dla mnie nazwy turniejow to tylko tytuly,wazne jest by byli ludzie i by impreza byla ogarnieta.
IMO nawet dobrze by inne community dla odmiany zrobilo MP i by byl to turniej przechodni.
Jakby nie bylo, nawet jesli Garran za rok zrobi turniej ktory moze nazywac sie nawet Pucharem Kubusia Puchatka, to i tak bedzie to impreza na najwyzszym poziomie z 60 osobowa frekwencja i goscmi z innych krajow.
Tymczasem oddanie organizacji nowemu community MP moze tam zwabic wielu graczy samym prestizem imprezy, a dzieki temu zintegrowac community z nowa scena Infinity;) Bedzie powod by sie tam przejechac, poznac ludzi, napic piwa i zobaczyc jak to wszystko u nich wyglada.

EDIT: A wspominajac moje inne imprezy w Katowicach - swiniak z rozna bedzie?:P

Mroczyslaw

by heretic » September 13th, 2016, 10:31 am

Mroczyslaw wrote:
EDIT: A wspominajac moje inne imprezy w Katowicach - swiniak z rozna bedzie?:P

Dzięki Marku za mądre słowa. Co do świniaka :lol: to akurat na WH40K, ale sprawa jest do przemyslenia :cool: . Aczkolwiek zabezpieczenie gastronomiczne będzie ma wysokim poziomie i oto nie trzeba sie martwic :)
heretic

by Darek_CTR » September 13th, 2016, 10:31 am

A czy Poznań nie jest zainteresowany organizacją imprezy pod szyldem Mistrzostw Polski?

Akurat wypada w połowie drogi między Pomorzem a Śląskiem.
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

by KędzioR_vo » September 13th, 2016, 10:32 am

Nie ma co o tym Trójmieście pisać za dużo, bo to tylko jeden z ośrodków, a że najlepszy, to inna sprawa :D ;)

To był tylko pewien przykład tyczący się lokalizacji. Która jest istotnym czynnikiem warunkującym udział dla wielu osób i choćby MP we Wrocławiu pokazały, jaka to ważna kwestia.

Przechodząc do rzeczy ważniejszych - mie pamiętam, czy Katowice robiły wcześniej jakiś większy turniej Infinity i na ile był on osób / jakie były wrażenia?
Nie kojarzę jakiegoś takiego sporego wydarzenia, acz mogę się mylić. Tak czy inaczej robienie od razu imprezy o randze Mistrzostw Polski jest ryzykowne i dla Was, jako organizatorów, i dla nas, jako środowiska Infinity.
Lepiej byłoby zorganizować po prostu duży turniej, nazwać go ładnie (niech będą Mistrzostwa Śląska czy coś, tak, jak u nas robiliśmy po prostu Mistrzostwa PomoRza) i zobaczyć, na jaką frekwencję można liczyć, jakie będą wrażenia po rozgrywkach itp.

PozdRawiam

P.S. Mroczysław, niegrzeczny jesteś :P
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by heretic » September 13th, 2016, 10:40 am

KędzioR_vo wrote:
Przechodząc do rzeczy ważniejszych - mie pamiętam, czy Katowice robiły wcześniej jakiś większy turniej Infinity i na ile był on osób / jakie były wrażenia?
Nie kojarzę jakiegoś takiego sporego wydarzenia, acz mogę się mylić. Tak czy inaczej robienie od razu imprezy o randze Mistrzostw Polski jest ryzykowne i dla Was, jako organizatorów, i dla nas, jako środowiska Infinity.
Lepiej byłoby zorganizować po prostu duży turniej, nazwać go ładnie (niech będą Mistrzostwa Śląska czy coś, tak, jak u nas robiliśmy po prostu Mistrzostwa PomoRza) i zobaczyć, na jaką frekwencję można liczyć, jakie będą wrażenia po rozgrywkach itp.

PozdRawiam

Katowice nie organizowały imprezy Infinity o tej randze. Aczkowliek nasz Klub organizował wiele imprez o podobnym i wiekszym zasięgu i odczucia były jak najbardziej pozytywne. Dla przykładu w tym roku zrobiliśmy największy turniej singlowy WM&H ever w tym kraju i komentarzy były BARDZO pozytywne. Chcę zapewnić, że nie boje sie organizacji pod względem materiałowo logistycznym.
heretic

by Darek_CTR » September 13th, 2016, 10:41 am

KędzioR_vo wrote: zorganizować po prostu duży turniej, nazwać go ładnie (niech będą Mistrzostwa Śląska czy coś, tak, jak u nas robiliśmy po prostu Mistrzostwa PomoRza) i zobaczyć, na jaką frekwencję można liczyć, jakie będą wrażenia po rozgrywkach itp.

Brzmi jak pomysł.
Darek_CTR

by Darek_CTR » September 13th, 2016, 10:43 am

Mroczyslaw wrote:Gdzie i kiedy by to nie było,jedno jest pewne - będzie wtedy lokal w Wawie;D;*

No niestety, mają też miejsce takie nieeleganckie zachowania w środowisku.
Darek_CTR

by Mroczyslaw » September 13th, 2016, 10:43 am

No nie,Katowice nie robily jeszcze zadnego eventu Infi bo to nowe srodowisko, dlatego wlasnie fajnie by cos zrobili i byc moze fajnie by byl to wazny turniej by sciagnac ludzi do nowego community. Jak MP. Szczegolnie ze chca sami z siebie. O tym jest ten temat.
Chelmza to Chelmza, prestiz i frekwencja beda i tak.

Mroczyslaw

by Mroczyslaw » September 13th, 2016, 10:45 am

Darek_CTR wrote:
KędzioR_vo wrote: zorganizować po prostu duży turniej, nazwać go ładnie (niech będą Mistrzostwa Śląska czy coś, tak, jak u nas robiliśmy po prostu Mistrzostwa PomoRza) i zobaczyć, na jaką frekwencję można liczyć, jakie będą wrażenia po rozgrywkach itp.

Brzmi jak pomysł.

Tzn widze tu problem z perspekywy Katowic.
Wydaje mi sie ze watkiem przewodnym w dyskusji jets to ze wielu nie chce sie jechac do Katowic, ale chca jechac na MP.
Tymczasem Katowice chca zrobic duzy turniej (ok) na ktorym bedzie frekwencja. Na co nie maja jak widac duzych szanso ile turniej nie bedzie mial odpowiedniego prestizu jak widze.

Mroczyslaw

by Narrator » September 13th, 2016, 10:47 am

Robiliśmy MPki WFB, W&H, ostatnio Warzone i inne, także ranga nas nie przerośnie. Społeczność też jest już zakorzeniona, mamy 20+ graczy chodzących na turnieje i sporo wpadających czasem poprzesuwać ludziki. Jak wiadomo, nowe jest wrogiem dobrego, ale wierzę, że jesteśmy w stanie podołać wyzwaniu. No i fajnie byłoby, gdyby turniej był przechodni, wg mnie pozytywnie wpłynęłoby to na całą społeczność, pozwoliłoby poznać innych graczy, zobaczyć inną metę, rozwinęłoby scenę. Mówię to po doświadczeniach z DMP.

Na obecną chwilę możemy postawić spokojnie 20 stołów, nie licząc tego, co mogą okoliczni gracze wygospodarować, więc jeśli chodzi o zaplecze jesteśmy gotowi. Jeśli będzie trzeba to dokupimy potrzebne rzeczy. Klub jest blisko centrum, kilkunastu graczy może nocować na miejscu w budynku, więc noclegi to żaden problem.
Narrator

by Darek_CTR » September 13th, 2016, 10:47 am

Mroczyslaw wrote:Chelmza to Chelmza, prestiz i frekwencja beda i tak.

Może Garran będzie chciał się wypowiedzieć na ten temat, ale moim zdaniem lepiej by było, żeby MP nie odbywały się rok po roku w tym samym miejscu.

Kwestia lokalizacji i dojazdu też jest kluczowa, oczywiście.
Darek_CTR

by MetalSlave » September 13th, 2016, 10:48 am

KędzioR_vo wrote:
To był tylko pewien przykład tyczący się lokalizacji. Która jest istotnym czynnikiem warunkującym udział dla wielu osób i choćby MP we Wrocławiu pokazały, jaka to ważna kwestia.

Tu akurat istotny był fakt, że tydzień po Wrocławiu była Chełmża. Gdyby MP były w innym terminie to zebraliby więcej ludzi. ( a w Chełmży pewnie stuknęło by 40 ). Było minęło - nauczka taka - nie dublować terminów. terminy dużych turniejów ustalać z dużym wyprzedzeniem.
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by Freezyone » September 13th, 2016, 10:50 am

Słabo z drugiej strony byłoby być świadkiem, gdy Katowice jako pierwszy duży turniej wystartują z MP, a frekwencja np by nie dopisała. Jak to będzie wyglądało i dla środowiska i dla graczy? Takie MP byłyby dużą przykrością dla wszystkich stron.(żeby nie było nie szerzę heretyzmu, ani nic nie spekuluję, tylko rozważam)

Szkoda byłoby zachęcać ludzi na przyjazd tylko i wyłącznie tym, że to MP, a nie dlatego że chcą się tam zjawić na turnieju i zobaczyć jak tam jest ogólnie.
Robić natomiast duży turniej w Katowicach, który pokaże frekwencję i możliwości ludzi, aby zobaczyć, czy MP mają szansę tam powodzenia dużo by dał na początek :)
Freezyone

by Narrator » September 13th, 2016, 10:55 am

Ale pisząc to, wygląda jakbyś nie wierzył w graczy w Polsce, że nie chce im się ruszyć zadków poza województwo. Ja sądzę inaczej, jak pokazały inne robione przez nas turnieje :D Śląsk był też odwiedzany przez m. in. W-we w zeszłym roku, gdzie Vertor pozamiatał na Pucharze Południa, więc da się.
Last edited by Narrator on September 13th, 2016, 10:58 am, edited 1 time in total.
Narrator

by Raeone » September 13th, 2016, 10:57 am

moderator mode on
W związku z tym że zaczynam subiektywnie odczuwać powtórkę z organizowania przez Wrocław MP2015 proponuje o tonowanie dyskusji.
Moderator mode off

Nie chcemy przecież żeby parafrazując wypowiedź Dabiego z innego forum "Problemem Mistrzostw Polski na Śląsku było to że są na Śląsku" ;)

Mi się idea dawania szansy nowym środowiskom podoba. Poznań stanął na wysokości zadania ekipa Szpila ma poważne zadatki na powtórkę sukcesu imho. Wincyj.
PanO (NCA,ASA) Aleph (Falanga,V) Tohaa
Raeone

Has liked: 2 times
Been liked: 71 times

Next

Post a reply
112 posts • Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4

Return to Turnieje oraz granie zorganizowane

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]