• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowane
  • Search
  • Print view

Dyskusja o malowaniu z tematu [3-city]Mistrzostwa Pomorza

Tournaments and Organized Play

Moderators: Alkasyn, SamboR, Mroczyslaw

Post a reply
122 posts • Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Re: [3-city]Mistrzostwa Pomorza 22-23.07.2017[200p ITS LI]

by postapokaliptyk » April 7th, 2017, 12:18 pm

Venator wrote:A jak się nie zepnie i nie pomaluje?? To srajmy na niego ? Nie jest nam taki gracz do niczego potrzebny?
Ja uważam, że każde obostrzenie, które zmniejszy w jakikolwiek sposób liczbę graczy nie jest krokiem w przód.
Jeśli ktoś chcę wychowywać środowisko, to należy to robić stopniowo na lokalnych turniejach, a nie na dużej imprezie.

omg.. to niech pożyczy od kogoś.
Ludzie przed turniejami potrafili się ogłaszać z potrzebami i pożyczać od osób z zupełnie innych miast zjeżdżających na ten sam turniej.
postapokaliptyk

Has liked: 228 times
Been liked: 48 times

by Bananovitch » April 7th, 2017, 12:19 pm

To po pierwsze, a po drugie, jak idziesz, dajmy na to na egzamin, to też musisz się czegoś nauczyć żeby zdać. Albo pożyczyć od kumpla ściągi

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
Pięciogwiazdkowy troll forumowy.

Samuraj bez miecza jest niczym samuraj z mieczem- tylko nie ma miecza.
Bananovitch

Has liked: 136 times
Been liked: 104 times

by Varred » April 7th, 2017, 12:29 pm

Venator wrote:A jak się nie zepnie i nie pomaluje?? To srajmy na niego ? Nie jest nam taki gracz do niczego potrzebny?
Ja uważam, że każde obostrzenie, które zmniejszy w jakikolwiek sposób liczbę graczy nie jest krokiem w przód.
Jeśli ktoś chcę wychowywać środowisko, to należy to robić stopniowo na lokalnych turniejach, a nie na dużej imprezie.

Idąc tym tokiem zacznijmy pozwalać na armię proksow bo czemu mamy ograniczać kogoś, kto nie ma pieniędzy badz nie chce kupować figurek...
Varred

Has liked: 13 times
Been liked: 27 times
  • Website

by Venator » April 7th, 2017, 12:43 pm

No kurde. Wy chyba nie chcecie zrozumieć argumentacji wam nie pasującej.
Postapo: Dlaczego mam zawracać sobie głowę pożyczaniem i zbieraniem figurek od obcych ludzi ( narażając je na uszkodzenia ) jak mam swoje modele tylko niepomalowane? Nie chce tego robić właśnie dlatego, żeby czegoś nie popsuć ( Vertorowemu kuang shi połamałem ręce i potem musiałem kleić dobrze że być słabo pomalowany). POzbieranie różnych modeli pomalowanych w różne schematy ma dla mnie tyle samo estetyki co srebro.
Bananovitch:
Co to za argument z egzaminem?? Czy kiedykolwiek, ktokolwiek szedł na egzamin dla przyjemności? To nie jest to samo...
Varred: Ja jebie...
CB ( to twórca gry ) wymaga posiadania swoich modeli przy korzystaniu ze swojej gry, natomiast nigdzie nie wymaga, żeby te modele były pomalowane.
Postarajcie się spojrzeć ta temat szerzej.
Mi jest to obojętne w zasadzie bo Darek zaproponował mi modele, natomiast jak będę musiał skorzystać z jego oferty to będę się czuł baaardzo niekomfortowo.
Venator

Has liked: 0 time
Been liked: 99 times

by postapokaliptyk » April 7th, 2017, 12:52 pm

Venator - ale patrzę na temat szerzej, po prostu uważam, że organizator ma prawo zorganizować turniej dając takie wymogi, jaki uzna za stosowne, zwłaszcza że tutaj doskonale je umotywował (możliwość pojawienia się telewizji, innych osób, itp).
Turniejów jest sporo, można spokojnie wybrać się na lokalny lub pojechać do innego środowiska, gdzie nie ma takich wymagań.
Liczę też na to, że na następnych OMW też będzie taki wymóg.
postapokaliptyk

Has liked: 228 times
Been liked: 48 times

by MetalSlave » April 7th, 2017, 1:00 pm

Ale tu nikt nie stwierdza, że ogr nie ma prawa.

Tylko że się niektórym ta idea nie podoba, bo patrz wyżej. Ogólnie nie podoba.

Swoja drogą jak będzie spec ops, to malowałem go kilka late temu. 3 kolory, wash, podstawka farbą strukturalną. ( bo punkty za malowanie. brzydactwo do zmycia )
Mam nadzieje, że nikt nie wpadnie na pomysł że mam go teraz przemalować ??

Varred wrote:Idąc tym tokiem zacznijmy pozwalać na armię proksow bo czemu mamy ograniczać kogoś, kto nie ma pieniędzy badz nie chce kupować figurek...

I co ?
Kompletnie mi coś takiego nie przeszkadza. Jak się nie wstydzisz to graj na kapslach.
Albo siostrami wojny :D
Last edited by MetalSlave on April 7th, 2017, 1:09 pm, edited 1 time in total.
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by Varred » April 7th, 2017, 1:07 pm

Venator wrote:
Varred: Ja jebie...
CB ( to twórca gry ) wymaga posiadania swoich modeli przy korzystaniu ze swojej gry, natomiast nigdzie nie wymaga, żeby te modele były pomalowane.
Postarajcie się spojrzeć ta temat szerzej.
Mi jest to obojętne w zasadzie bo Darek zaproponował mi modele, natomiast jak będę musiał skorzystać z jego oferty to będę się czuł baaardzo niekomfortowo.

Owszem nigdzie nie wymaga. I w tym wypadku masz rację bo to ITS i to zapewne zgłoszony do rankingu. Ale 20x20 lub YAMS to już inna sprawa. A tam też nie widzę dopuszczenia proks.

Patrze na temat szerzej. Wogole nie trafia do mnie argument, że nie chcesz malować bo nie chcesz na szybko. Lipiec jest tak daleko że przy wkladzie jeden model na tydzień dałbyś radę. A nie uwierzę że nie jesteś w stanie pomalować jednego modelu w tygodniu. Trzeba i przed sobą i przed wszystkimi być szczerym. Nie chcę Ci się lub nie lubisz malować bo nie. Turniejów jest masa. Na każdym pewnie też nie jesteś. Jedne są takie a inne takie. Jakbyśmy chcieli zrobić dobrze wszystkim to wogole nic by się nie odbyło nigdy bo zawsze jakieś ale. Albo data albo punkty albo misje nie te. To jest tak jak na przykład z koncertami. Na jedne chodzisz bo podoba Ci się zespół który gra, a na inne nie bo Ci się nie podoba. Nie ma w tym nic złego i nikt nie mówi że organizatorzy tych drugich robią to źle. Po prostu robią tak jak chcą. Tak samo na przykład jak z koncertami na hali i w plenerze. Jedni wola te pierwsze a inni te drugie. A jeszcze inni lubią oba rodzaje.

Podsumowując. Jeśli lubisz koncert na hali (brak wymogu malowania) a nie lubisz tych w plenerze (wymóg malowania) to chodzisz na te które lubisz a te drugie omijasz. Jeśli natomiast lubisz oba rodzaje to chodzisz na oba. Nic prostszego.
Varred

• Website

by Nazroth » April 7th, 2017, 1:18 pm

Bananovitch wrote:A co do punktów za malowanie, też uważam, że jest to szkodliwe. O ile punktacja typu "masz pomalowane to masz 1 punkt" jest jeszcze OK, to "Ty masz pomalowane przez Nazrotha to masz pięć punktów, a ty sam malowałeś i widać, że tego nie umiesz no ale coś tam masz, to masz 1 punkt" już nie. Warto promować pomalowane modele (i stoły, bo zaraz Usashi mnie poprawi :p) bo to one, mogą przyciągnąć ludzi. Bez nich, skończy się tak jak w battlu czy 40k, gdzie na mistrzostwa Polski przyjeżdża 8 czy 10 osób, bo ludzie przesiedli się na inne systemy/granie w fyfnastą część "Starcrafta"/turniejowe łowienie troci wędrownych/cokolwiek. Sam system jest dość trudny, ale jak przyjdzie dzieciak i zobaczy "o jaaaa! Ale fajne ludziki!", to jest szansa, że ten dzieciak jednak zechce nauczyć się tych trudnych zasad i zostanie w systemie.

Skoro już użyłeś mnie jako przykładu to powiem jasno, że wg. mnie nie powinno dojść do wprowadzenia punktowanej 'oceny malowania'. Każda forma oceny malowania jest na jakimś poziomie niesprawiedliwa. Dopuszczalny w mojej opinii jest wymóg pomalowanych modeli na zasadzie spełniasz wymóg = zostajesz dopuszczony do wzięcia udziału w turnieju / nie spełniasz wymogu = nie zostajesz dopuszczony. I to leży w gestii organizatora.

Jedyna ocena malowania, która nie budziła by mojego zniesmaczenia to zero-jedynkowa, na zasadzie spełnienia minimum trzech kolorów, podstawowego cieniowania i wymodelowanych/pomalowanych podstawek i to np. przekładało by się na 1-2 dodatkowe punkty. Nie skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu, ale było by wg. mnie dopuszczalne w przypadku gdzie organizator mocno chce promować ten nurt na turnieju, ale mimo wszystko chce zapewnić możliwość uczestnictwa ludziom, którzy ni hooja, 'silver tide 4 life'.

Venator - Uczestnictwo w turnieju nie jest obligatoryjne. Masz prawo do własnego gustu, możesz tak samo postrzegać szybkie malowanie jak metalowe ludziki. Możesz nie chcieć pożyczać modeli, co doskonale rozumiem. Ogólnie nikt nie może narzucić Ci swojego zdania. I to są fakty.

Venator wrote:Mi jest to obojętne w zasadzie bo Darek zaproponował mi modele, natomiast jak będę musiał skorzystać z jego oferty to będę się czuł baaardzo niekomfortowo.

I teraz - to nie jest tak, że ktokolwiek zmusza Cię do czegokolwiek. Organizatorzy i potencjalni zdecydowani uczestnicy akceptują zasady uczestnictwa w Mistrzostwach Pomorza i to właśnie DLA NICH organizowany jest wspomniany turniej. Skoro Tobie to nie odpowiada - na własne życzenie nie jesteś uwzględniony w puli. Jak babka, która nie pojedzie do Disneylandu bo "Disney promuje elementy homoseksualne". To nie Disney 'zmusił ją do pozostania w domu' (jak twierdzi)... to jej przekonania skłoniły ją do takiej, a nie innej decyzji.

Totalnie no offence - jesteś bardzo spoko ziomkiem, graliśmy już na dwóch turniejach i tu poza różnicą opinii na dany temat, nie chciał bym, aby to co napisałem w jakikolwiek sposób rzutowało na naszą znajomość.

Panowie...

Wyobraźcie sobie sytuację, że organizuję grilla i zapraszam znajomych na FB. Piszę, że grill jest wyłącznie dla osób, które jedzą mięso - bo to celebracja wpierdalania mięsa, bo ja kocham mięso i chcę się bawić z ludźmi, którzy też je kochają. Podnoszenie argumentu, jako by taki grill godził we wszystkich, którzy owszem spożywają posiłki, ale akurat nie mięso... no kurwa mać ja pierdolę boże uchowaj nas przed współczesnym światem, który jest tak zjebany...

Pomorska impreza jest ewidentnie dla tych, którzy kochają grać pomalowanymi modelami w gronie ludzi, którzy kochają grać pomalowanymi modelami. Jeżeli ktokolwiek nie jest w stanie sprostać temu wymaganiu - nie ważne jaki jest tego powód - nie znajduje się w grupie docelowej turnieju. Przykro mi tak przedstawiać sprawę, ale chyba już czas zaakceptować, że świat (a w tym Infinity) nie kręci się wokół Ciebie, Ciebie, Ciebie i Ciebie... Grupa ludzi chce zagrać w ten konkretny sposób, kim że kurwa jesteśmy, żeby mieć im to za złe? Demokracja... Głosujemy nogami. Ktoś zawsze będzie w mniejszości, ale na tym polega życie. Chcąc grać na preferowanych zasadach wypada samemu zabrać się za organizację, zamiast wmuszać innym jak mają organizować...
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Venator » April 7th, 2017, 1:25 pm

Już jak chcesz porównywać koncerty do turniejów ( uważam, że chybione porównanie ) raczej użyłbym przykładu, że jeden organizator wymaga tylko przyjścia w ubraniu, a drugi wymaga ubrania na czarno.
Owszem jest sporo turniejów w środowisku w ciągu roku. Ja wybieram te, które Mi najbardziej odpowiadają. Będąc na Pomorzu 2 lata temu bawiłem się wyśmienicie zatem teraz wpisałem ten termin do swojego terminarza.
Venator

by MetalSlave » April 7th, 2017, 1:28 pm

Varred.
CB dopuszcza w ITS proxy. Dopuszczone jest nawet granie nie złożonym modelem.
Nie że nie zabronione - wyraźnie dopuszczone.

Po drugie - kwestia jest dość ogólna i w zasadzie tego turnieju już nie dotyczy i jeżeli nie pokaże się, że jest na coś również negatywny odzew to turniejów bez malarki będzie mniej.

po trzecie - cały czas podkreślam - nie chce malarki, bo nie chce malować. Ani płacić komuś. Nie potrzebuje udowadniać, że na prawdę nie mam czasu, bo nie jest to nic złego że nie chce czegoś robić, jeżeli mogę zrobić rzeczy, które są dla mnie istotniejsze. Nawet jeżeli jest to oglądanie jak rośnie marchew. Kurna, co komu do moich figurek. Jak jest to dla ciebie istotne to sobie maluj - twoja sprawa jak spędzasz życie. I nie odnosić tego do turnieju na pomorzu, tylko ogólnie - bo trendy się rozchodzą.

Tak - jak turniej wymaga, to się zrobi. Z niechęcią, ale zrobi. Jak dla mnie efekt będzie taki, że jeszcze mniej będzie mi się chciało malować.
Last edited by MetalSlave on April 7th, 2017, 1:32 pm, edited 1 time in total.
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by KędzioR_vo » April 7th, 2017, 1:29 pm

Mam wrażenie, że zaczynacie powtarzać te same argumenty, więc nie wiem, czy jest sens dalej drążyć temat, przynajmniej w takiej formie. No i nie cytujcie całych wypowiedzi, bo robi się totalny hardkor z przeglądaniem tego.

O ile o zapisy ITS chodzi, to w którymś z poprzednich sezonów był chory opis punktacji malowania, którą na poprzednich Mistrzostwach Pomorza zmieniliśmy (było zero-jedynkowo). Teraz jest to pozostawione organizatorom (str. 3 regulaminu ITS). Natomiast jako wymóg jest wpisane oznaczenie LoFu.
Wiadomo, że opieramy się na zasadach ITS, ale nie musimy się też na 100% do nich stosować, wbrew pozorom nieco wyboru dla organizatorów pozostawiono.

Ja mam nadzieję, że wymóg malowania nie sprawi, że zabrniemy w dalsze flejmy.
To zupełnie niepotrzebne, bo chodzi przecież o dobrą zabawę, którą będziemy w stanie chętnym zapewnić, choć tym razem nieco bardziej kolorową ;)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Nazroth » April 7th, 2017, 1:33 pm

MetalSlave wrote:Varred.
Po drugie - kwestia jest dość ogólna i w zasadzie tego turnieju już nie dotyczy i jeżeli nie pokaże się, że jest na coś również negatywny odzew to turniejów bez malarki będzie mniej.

po trzecie - cały czas podkreślam - nie chce malarki, bo nie chce malować. Ani płacić komuś. Nie potrzebuje udowadniać, że na prawdę nie mam czasu, bo nie jest to nic złego że nie chce czegoś robić, jeżeli mogę zrobić rzeczy, które są dla mnie istotniejsze. Nawet jeżeli jest to oglądanie jak rośnie marchew.
Kurna, co komu do moich figurek. Jak jest to dla ciebie istotne to sobie maluj - twoja sprawa jak spędzasz życie.

Tak - jak turniej wymaga, to się zrobi. Z niechęcią, ale zrobi. Jak dla mnie efekt będzie taki, że jeszcze mniej będzie mi się chciało malować.

Czyli Twoja argumentacja sprowadza się do tego, że jesteś przeciwny wymogowi malowania, ponieważ Tobie się nie chce? Czyli inni gracze, którzy 'chcą' powinni upośledzać turnieje (w swoim mniemaniu), żeby uwzględnić Ciebie na pokładzie - to jest wizja, która Ciebie by zadowalała?
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
Nazroth

• Website

by Venator » April 7th, 2017, 1:53 pm

Nazroth ale argument ten można doskonale odbić w drugą stronę. Masz pomalowane modele i co więcej ludzie zlecają tobie malowania to będziesz forsował właśnie takie obostrzenia na turnieju.
Nikt nie przyczepia się do źle pomalowanych modeli czy pomalowanych na różne schematy i jak ktoś z czymś takim przyjdzie to będzie ok, bo to już jest niepolityczne krytykowanie skilla i może urazić czyjeś uczucia.
Kusi mnie żeby pomalować wszystkie figurki na srebrno i maznąć washem ale nie chce być "tym gościem"
Moim zdaniem to nie jest wyjście.
Venator

by MetalSlave » April 7th, 2017, 1:56 pm

Ale to już dawno poszło w dyskusję ogólną i powinno być wydzielone, tak by ludzie mogli sobie poflejmować na temat wymogu malowania na turniejach bez rozwalania tematu dla organizację turnieju.

a tak w zasadzie to zaraz kończę robotę, a w domu mam ciekawsze rzeczy niż przekomarzanie się na forum, więc ja już nie będę. :mrgreen:

Czyli Twoja argumentacja sprowadza się do tego, że jesteś przeciwny wymogowi malowania, ponieważ Tobie się nie chce? Czyli inni gracze, którzy 'chcą' powinni upośledzać turnieje (w swoim mniemaniu), żeby uwzględnić Ciebie na pokładzie - to jest wizja, która Ciebie by zadowalała?

Tak.
bo
- granie bardzo srebrem na turniejach zdarza się bardzo bardzo rzadko. Najczęściej ktoś 1-3 modeli nie zrobionych. Najczęściej dlatego że potrzebujesz wstawić w rozpiskę dany model i jeszcze nie zdążyłeś pomalować. ( a masz pomalowane 30 innych. Np. ja ) . Czy 1-3 modele zubożają ci turniej. Wątpię - 7/10 modeli jest w zgodnym stylu i podobnym poziomie. I jakoś wyglądają.
Zapewne jest to ładniejszy widok niż pełne 10 picobelo.

No i zepsujmy efekt modelem z przysłowiowej upy który trzeba pomalować przed turniejem na szybko. Jak pisałem - szkoda farb, czasu i zmywacza na takie rzeczy. Lepiej jak przeciwnik na kilka ładnych modeli, z których się cieszy niż same szkarady.

Więc wymóg pomalowania jako idea jest bleh. I chyba nie jeszcze nie trafiłem na osobę, która czuła by się zubożona tym, że przeciwnik ma niepomalowane figurki. ( Sorry, ale jak dla mnie taka postawa jest chora ).

I niewątpliwe wymóg pomalowanych modeli byłby dla Ciebie korzystny :D
( żart. )

Tak serio - nie robię flejmu jak turniej ma widełki punktowe na procent malowania. Uważam że takie rozwiązanie jest dobre bo daje opcje - ok. wezmę niepomalowanego tego. kosztuje mnie to 1 punkt ale pasuje mi do rozpiski. świadoma decyzja i fajnie.
Ale nie że muszę.
Last edited by MetalSlave on April 7th, 2017, 2:03 pm, edited 1 time in total.
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by Bananovitch » April 7th, 2017, 2:02 pm

Z kolei dla mnie chora jest postawa "gram od 10 lat srebrem bo mam inne pasje i nie chce mi się malować, a z resztą i tak nikt tego nie wymaga". Możemy przerzucać się w kółko tymi samymi argumentami, a żadna strona nie chce przyjąć argumentów tej drugiej. Tak na dobrą sprawę wymusić malowanie (paskudne słowo, wiem) może tylko więcej turniejów z jego wymogiem. Mam nadzieję, że więcej orgów pójdzie za naszym przykładem (i będą mieli jaja, żeby to egzekwować).

Bananovitch

by Venator » April 7th, 2017, 2:09 pm

Ciekawe, że piszecie "będą mieli jaja", a nie "sranie do wspólnej piaskownicy". Bo obostrzenia dotyczące malowania i uwalające graczy "którzy nie są godni być na turnieju bo od 10 lat nie pomalowali swoich modeli" tym właśnie są. Może dla kogoś 4-5 graczy którzy nie przyjadą to mało i można to znieść, bo za rok już się nauczą. Ja uważam że nie możemy jako społeczność pozwolić sobie na pozbywanie się 4-5 graczy. Jak chcecie zrobić ustawkę dla telewizji to powiedzcie im żeby filmowali tylko wybrany stół najlepiej na nim niech jeszcze gra Nazroth z Kędziorem bo na innych mogą trafić na syf.
Faktycznie nikt nikogo nie przekona.
Z mojej strony to już koniec pitolenia. Mam nadzieje że nikt nie odbiera tego personalnie.
Pozdro
Venator

by MetalSlave » April 7th, 2017, 2:10 pm

co jest niby chorego w tym że mam inne pasje?
Nie mogę mieć innych zainteresowań? Figurki albo życie? :mrgreen:

raz - nie gram full silver. Ale nie mam też pomalowanych 80 modeli żeby zawsze wystawić 100 %.

dwa - taka postawi prowadzi do tego, że infinity przestaje być na luzie, a zwracam uwagę że ludziska odwracali się od 40k bo nie było na luzie. Bo ludzie z nadciśnieniem, bo dziwne wymagania. Bo szach maty z malarką.

Ponownie - trzeba pomalować to pomaluje. ( przy czym wyłącznie dlatego że turniej jest organizowany lokalnie. Turniej wyjazdowy bym olał ).
Last edited by MetalSlave on April 7th, 2017, 2:17 pm, edited 1 time in total.
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by leigabar » April 7th, 2017, 2:14 pm

Mam pomysł.

Ci co nie maja pomalowanych nie przyjadą na turniej ok? 3/4 z malkontentów i tak się nie pojawi ale pobić piane w internetach fajnie szczególnie jak ktoś płaci za czas wypisywania bzdur po forach. :D

Ja się zamierzam 3 city pojawić nie zależnie jaki będzie regulamin i mam nadzieję że orgi nie zmienią wymogu pomalowania armii.
A reszta niech siedzi w domu i zajmuje się innymi hobby.

B.R.
L.
leigabar

Has liked: 34 times
Been liked: 26 times

by Bananovitch » April 7th, 2017, 2:16 pm

Ludzie odwrócili się od 40k, bo GW zrobiło w tym systemie burdel a na dodatek ewidentny skok na kasę, gdzie chcąc grać na poziomie musiałeś wyłożyć średnio 200 miesięcznie. Nie dlatego, że ktoś kazał i malować figurki (większe, ergo bardziej czasochłonne, że w większej ilości już nie wspomnę). Jest różnica, nie uważasz? ;)

We wspomnianym 40k na turniejach klasy master był wymóg 100% malowania i 100% WYSIWYGu. Nikt o to piany nie bił. A znam sytuację, że sędzia po prostu wyjebał gracza, bo jego armia nie była pomalowana, na dodatek połamana i ogólnie strasznie syfiasta. I graczowi nie pomogło, że był wielokrotnym reprezentantem na ETC, postacią znaną, przez niektórych lubianą nawet. Nie spełniał wymogów i już. I jakoś nikt nie nazwał tego sraniem we własne gniazdo, wręcz przeciwnie- znakomita większość stanęła po stronie sędziego, że słusznie zrobił. Więc nie- wymaganie od graczy czegoś, nie jest sraniem we własne gniazdo. Bo zaraz zacznie się era spawnów robionych na bieżąco z pasty do zębów (autentyk).

Bananovitch

by MetalSlave » April 7th, 2017, 2:29 pm

Nie uważam.

Jakby nie wymogi malowania/braku proxów/wysiwygu to łatwiej byłoby przejść ponad reformami GW. Ale nie - wysiwyg musi być. I 3 kolory. i podręcznik i itd.

Do tego takie jak opisane przez ciebie podejście. Może wg. Ciebie takie podejście jest fajne. Wg. mnie jest mega ujowe. ( poza tym w 40k chłopaki mają ciśnienie o miejsca, jeżeli chodzi o graczy top co dużo zmienia w tej sytuacji. Jakby gościu był leszczem to by sędzia przymknął oko. Ale że to topka, to nie zmiłuj. Podejrzewam że gościu też nie był specjalnie lubiany ). Ja wiem że master i do tego pewnie armia deathstar. Mimo wszystko nie uważam to nadgorliwość ( by uniknąć kolejego epitetu )
Last edited by MetalSlave on April 7th, 2017, 2:38 pm, edited 1 time in total.
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by leigabar » April 7th, 2017, 2:35 pm

Nie ogarniam.

Kupuje metalowe / z plastikowe figurki do gier które mają wpisane malowanie w system nerwowy ale mam pretensje że musze malować i ktoś chce zrobić taki turniej na którym będzie wymóg pomalowania armii.

Taki np.: Talizman nie wymaga malowania figurek o albo jeszcze lepiej Monopoly :D

Będę na turnieju elitarnym wow. Dorosłem do bycia częścią "układu" LEX 3CITY FTW! :D
leigabar

Has liked: 34 times
Been liked: 26 times

by Narrator » April 7th, 2017, 2:53 pm

Na a co z ludźmi, którzy kupują figurki, malują je i potem nimi nie grają!? JAK TAK MOŻNA!? Wg mnie nie powinni kupować figurek, bo przecież kupuje się je, żeby nimi grać. No i je malować. Albo wszystko, albo nic!!!

Wszystko tutaj sprowadza się tylko i wyłącznie do tego, że jedni chcą grać przeciw pomalowanym, skoro oni też malują i ładnie to wygląda, a inni nie chcą malować, bo różne powody. Nikt nie chce ustąpić. Bo nie widzę nikogo z niepomalowanymi, kto chce grać przeciw srebrom, albo kogoś kto maluje chcącego grać przeciw niepomalowanym. Reszcie jest to obojętne, w tym i mi.

Skoro tak, to nie ma sensu tej dyskusji prowadzić. Orgowie się wypowiedzieli, argumenty dlaczego tak a nie inaczej są i albo się to zaakceptuje, albo nie.
Last edited by Narrator on April 7th, 2017, 2:55 pm, edited 1 time in total.
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Usashi » April 7th, 2017, 2:54 pm

Ja w sumie nie za bardzo jestem graczem turniejowym, ale...

Po pierwsze, jest to turniej o pewnej randze (na co wskazywałaby nazwa mistrzostwa) a nie mały lokalny turniej , więc nie widzę problemu, żeby organizatorzy wprowadzili pewne obostrzenia. Od "wychowywania" graczy są mniejsze imprezy i gry pokazowe, jak mi się wydaje.

Dla niektórych, odległy termin i konkretnie wyznaczony deadline, mógłby podziałać stymulująco. Sam często przedkładam moment malowania, bo są inne przeszkadzacze, ale w takim momencie pewnie miałbym więcej motywacji, żeby usiąść i pomalować pewne modele. Przypuszczam, że dla innych może to być równie mobilizujące (tak, wiemy już, że niektórzy mają inne priorytety i brak czasu).

Ogólnie organizatorzy ogłaszają zasady i trochę nie bardzo rozumiem cały ten lament. Sytuacja jest trochę taka, jak by ktoś próbował wejść do restauracji bez krawata, gdzie na wejściu jest jasna informacja, że krawat jest wymagany do wejścia. Nie mam to nie wchodzę, albo uzupełniam braki w garderobie. Bez darcia szat, co też to kierownictwo lokalu wymyśla.

Czy to się komuś podoba czy nie, malowanie jest również istotną częścią tego hobby, choć potrafię zrozumieć, że nie dla wszystkich. Fakt faktem, że organizatorzy podjęli taką a nie inną decyzję i zapewne przyświecała im przy tym jakaś idea. Więc albo się zaakceptuje wymagania, albo nie bierze się udziału. Ot, moje 3 grosze... ;)
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Nazroth » April 7th, 2017, 2:58 pm

Venator wrote:Nazroth ale argument ten można doskonale odbić w drugą stronę. Masz pomalowane modele i co więcej ludzie zlecają tobie malowania to będziesz forsował właśnie takie obostrzenia na turnieju.

No właśnie nie do końca można 'odbić ten argument' ponieważ różnica między nami jest taka, że ty zakładasz co ja uważam, a ja cytuję co ludzie tutaj piszą, że uważają. Ty, czy MetalSlave piszecie jasno co jest powodem waszego stanowiska i do tego się odnoszę. Napisałem natomiast kilka postów wyżej, jaką mam opinię odnośnie oceny hobbystycznej i, jak masz możliwość zobaczyć na własne oczy , nie 'forsuję takich turniejów'. Popieram swobodę działania organizatorów. Popieram zarówno turnieje bez wymogu malowania, jak i takowe z wymogiem. Proszę więc, nie przyszywaj mi łatki.

Skoro już sprowadzamy dyskusję do grząskiego poziomu wycieczek osobistych (nawet w żartach), to czuję się zobligowany wyjaśnić pewne kwestie, tak aby w przyszłości nikt nie posądzał mnie o jakieś gówno. Let's keep things clear and simple. Maluję głównie za granicę i unikam klientów z naszego wspaniałego kraju (mam swoje powody). Jestem zabookowany do kwietnia 2018 więc na brak pracy nie narzekam. That being said: Nie wyobrażam sobie jak małym i żałosnym człowiekiem musiał bym być, żeby dla jednego klienta z Polski, któremu malowałem armię Infinity, naginać tendencje ogólnokrajowej sceny tej gry. Nawet pisząc to mam taką bekę, że z niedowierzaniem kręcę głową. Więc tak bardzo jak schlebia mi rozpoznawalność, tak wolał bym unikania posądzeń o próby manipulacji tą maciupką sadzawką jaką jest nasza rodzima scena, mało popularnej gry. Panowie, mam trochę szersze horyzonty. Będę więc wdzięczny za nie mieszanie mojej pracy, czy moich nawyków hobbystycznych do tej dyskusji, ponieważ nie mają one nic wspólnego z tematem.

MetalSlave wrote:co jest niby chorego w tym że mam inne pasje?
Nie mogę mieć innych zainteresowań? Figurki albo życie? :mrgreen:

Nie ma w tym nic złego i chyba nawet nikt tego nie implikuje. To na co chcesz poświęcić swój czas i jakie masz pasje to Twój problem, nie organizatorów. I właśnie z myślą o takich jak Ty, w regulaminie nie pojawił się zapis 'ten, ten i ten obowiązkowo muszą wziąć udział w turnieju'.

MetalSlave wrote:dwa - taka postawi prowadzi do tego, że infinity przestaje być na luzie, a zwracam uwagę że ludziska odwracali się od 40k bo nie było na luzie. Bo ludzie z nadciśnieniem, bo dziwne wymagania. Bo szach maty z malarką.

Infinity jest takie, jakim chcemy je tworzyć. Nie widzieć, nie oczekiwać - tworzyć. Organizatorzy turnieju mają swoją wizję, tworzą Infinity w obrębie tej wizji. Nie licząc możliwości, predyspozycji, majętności, czy innych aspektów - każdy z nas ma takie same podstawy do tworzenia Infinity.

W rezultacie nie ma znaczenia jak komu idzie malowanie, czy lubi, czy nie, czy GW odstraszyło, czy właściwie kurwa cokolwiek. Nie wiem, jak Wy, ale w kontekście turniejów, ja (i pewnie sporo osób) mam głęboko w dupie co Wami kieruje jak chodzi o malowanie. Nie zamierzam nikogo obrazić, po prostu (ja pier do lę), to jest Wasz sprawa, a to nie jest temat o Was, czy Waszym malowaniu. Czytam te elaboraty (w temacie TURNIEJU) i poznaję historię życia hobbystycznego co drugiego partycypanta i widzę, jak te indywidualne - nie związane z tematem - historie rzutują na opinie. Jesteśmy dorośli, może więc podchodźmy do tego w zdrowy sposób. Ktoś lubi malować - spoko, ktoś nie lubi - spoko, ktoś nie umie - spoko... właściwie chuj nam do tego. Tu nie rozchodzi się o to 'kto' i 'co', a już na pewno nie 'ja, ja, ja, ja' tylko jest event I na nim jest wymóg. Na tym etapie jedyna decyzja jaką należy podjąć, to czy ten wymóg przekreśla uczestnictwo, a jeżeli tak to mamy prawo się nie pojawić. Nikt do niczego nas nie zmusza, więc i my nie powinniśmy zmuszać do niczego organizatorów. Czy to argumentacją, czy szantażem emocjonalnym.

Jeżeli na wskutek Pomorskiego turnieju zmianie ulegnie tendencja i pojawi się więcej turniejów z wymogiem malowania (bądź jakąkolwiek inną cechą, która budzi mieszane uczucia), a frekwencja nie spadnie - to będzie widać, że zainteresowana większość popiera ową tendencję. Spadek frekwencji to najlepszy argument przeciw pewnym zmianom. Tak tworzy się demokratyczne społeczeństwo. Bicie się w piersi i płacz na forum nic, ale to nic nie zmieni - poza tym, że być może nazajutrz część z nas będzie żałować zmarnowanego czasu, oraz wypowiedzianych słów.

Osobiście chętnie przysiądę po jakimś większym turnieju na piwku i pogadam o za/przeciw wymogowi malowania, ponieważ temat jest ciekawy - a rozmowa oko w oko pozwala bardziej empatycznie podejść do indywidualnych historii stojących za poglądami graczy. No i jak już kogoś do czegoś przekonywać to tylko przy wódce.
Contact me at:
Nazroth

• Website

by MetalSlave » April 7th, 2017, 3:11 pm

Nazroth.

Pojawił się oklask dla pomysłu. Więc trzeba pokazać, że jest i druga strona. W temacie turniejowym bo tutaj wyszedł. A pianę trzeba bić bo tendencja może się rozszerzyć, co mi nie odpowiada. Już w tym momencie dla mnie taki turniej jest sporym wyrzeczeniem ale nie chciałbym z tego kompletnie rezygnować. A wymóg pełnej malarki spowoduje, że będę musiał.

I pewnie nie tylko ja. I mam wrażenie ludziom najbardziej nie odpowiada to, że komuś coś nie odpowiada,

I jak dla mnie jest to tendencja zbliżenia do stylu 40k. która powodowała, że wiele osób omijało turnieje 40k.

I teraz - jeżeli tendencja na turniejach spadnie bo malarka, to co mi z tego? Taka prawidłowość okaże się po roku-dwóch to co mi z tego ?
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by Nazroth » April 7th, 2017, 3:19 pm

MetalSlave wrote:Nazroth.
I teraz - jeżeli tendencja na turniejach spadnie bo malarka, to co mi z tego? Taka prawidłowość okaże się po roku-dwóch to co mi z tego ?

Jednocześnie podjąłeś działania mające na celu przeciwdziałanie tendencji, której się obawiasz, a która może nigdy nie nastąpić...
Image
Contact me at:
Nazroth

• Website

by Varred » April 7th, 2017, 3:27 pm

Popieram post Nazrotha.

Ale....
Jak słyszę że główny bijący pianę przeciw malowaniu ma niepomalowane 3 z 10 figurek na 3 miesiące przed turniejem i nie jest w stanie tych figurek pomalować to mi się gotuje krew po prostu...
Varred

• Website

by Ranger » April 7th, 2017, 3:47 pm

1) Kreol – propsy za odwagę i życzę asertywności aż do samej imprezy :) Pomysł pełnego malowania popieram rękami i nogami.

2) Impreza jest ogłoszona z dużym wyprzedzeniem, ma swoją rangę, w dodatku organizator „straszy” nas telewizją, wspomina o promocji miejsca. Obiektywnie rzecz ujmując trochę czasu jeszcze zostało – 3,5 miesiąca.

3) W naszym niedużym środowisku ilu jest ludzi, tyle przekonań. Dyskusje są potrzebne, ale te na żywo zdają się być lepsze. Miejmy nadzieję, że będzie ku temu okazja na Pomorzu i graczy stawi się horda :D

4) Sądzę, że upiększanie miniatur to kolejny krok ku rozwojowi środowiska Infinity. Traktuję to jako równanie w górę, a nie w dół. A co pomalujecie, to zostanie wam pomalowane. Coś w stylu:

Image

5) Cieszę się, że nawet oponenci tego pomysłu rozważają swój udział :) Widziałem tu też wpisy takich, którym wymóg pełnego malowania ułatwił podjęcie decyzji o przyjeździe :)

Czuję, że będzie epicka impreza :) Także na relaksie dozbrajajcie swoje armie w nowe zabawki i widzimy się hurtowo w Rumii!
Image
Ranger

Has liked: 39 times
Been liked: 76 times
  • Website

by Pietia » April 7th, 2017, 3:53 pm

Ale fajną dyskusję przegapiłem, cóż to tylko krótko powtórzę się z kimś ;)

Wymagacie pomalowanych armii? Zapewnijcie w zamian pomalowane, „fotorealistyczne” stoły i makiety. Aha, nie jeden, „może zacznę malować”, albo „HDF jest ładny bez malowania", tylko wszystkie.

Zapewniam, że to zamknie usta wszystkim malkontentom :P

EDIT: Aha, na turniej oczywiście przyjadę :D
Image
We're not fighting to be heard
We just wanna watch you burn
Pietia

Has liked: 20 times
Been liked: 80 times

by Bananovitch » April 7th, 2017, 4:25 pm

Choćbym miał nie spać po nocach, to zrobię trzy stoły, specjalnie dla Ciebie

Bananovitch

PreviousNext

Post a reply
122 posts • Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Return to Turnieje oraz granie zorganizowane

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]