• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandPytania i dyskusja o zasadach
  • Search
  • Print view

Flash granades

Rules Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
9 posts • Page 1 of 1

Flash granades

by Freezyone » June 11th, 2016, 1:11 pm

Mam pytanie czy mógłby mi ktoś wyjaśni działanie i przykładowe użycie Flash Granades ?
Miałem sytuacje, czy na strzał mogę odpowiedzieć dodge/FG tak jak dodge/Smoke ?
Czy cover daje bonusy do BTS i jak jest liczone jego posiadanie lub nie w tym wypadku?
Jeśli tak, to jaki jest zasięg działania FG - czy tylko pod templatką, czy wszyscy co patrzą (co z rzucającym i sojusznikami)
Druga sprawa, czy jeśli przeciwnik dostanie z takiego granata i jest oślepiony to dalej może chodzić i np walczyć wręcz ? ( rozumiem, że blinded zabrania long skilli oraz wszystkich BS, ale reszty nie?)
Prosiłbym o opisanie ich zastosowania lub jakiegoś odniesienia, jak one działają - będę wdzięczny!

Dodatkowo powstało pytanie o suppresive Fire + coordinated order: Czy mogę wszystkimi uczestnikami wejść w suppresa, czy tylko spearhead, czy wgl nie jest to dozwolone ? (nie mogę znaleźć zakazu, ale potwierdzenia też nie)
Freezyone

Has liked: 51 times
Been liked: 3 times

Re: Flash granades

by patogen » June 11th, 2016, 2:06 pm

A czy HSN3 nie zmienia zasad Flash Special Amunition?
patogen

Has liked: 0 time
Been liked: 0 time

by Pietras404 » June 11th, 2016, 2:17 pm

Zmienia. Teraz ta amunicja daje stan Stuned. Model pod jej działaniem nie może deklarowac żadnych ataków.

Co do reszty, granat taki działa jak zwykły granat, tylko ma inną amunicję. Dokładniej nie opiszę w tej chwili, bo piszę z telefonu.
Pietras404

Has liked: 4 times
Been liked: 10 times

by Freezyone » June 11th, 2016, 4:30 pm

Działa jak zwykły granat, czyli promień działania to wszystko pod templatką? Oznacza to, że nie można rzucić go pod siebie?
A jak z dodge'm, jeśli rzucę go przed siebie, ale nie na kolesia który do mnie strzela, tylko tak, żeby zasłonić LoF to jest dodge FtF, czy nie ma on wpływu na strzał ?
Freezyone

by Narrator » June 11th, 2016, 5:31 pm

Uniki można wykonywać tylko bronią z traitem Special Dodge, czyli granatami Smoke/Eclipse. Flash/Stun granaty muszą trafić przeciwnika, żeby to był ftf
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Freezyone » June 11th, 2016, 5:50 pm

Okej, czyli działa jak template weapon?
Ale w takim razie jeśli rzucam na kogoś FtF, to czy ja sam mogę być pod templatką jako, że to nie jest broń raniąca, czy zasady, że nie może byc żaden Friendly Unit pod template też tutaj mają zastosowanie ?

EDIT:
I odnośnie odpowiedzi w ARO flashem na czyiś strzał , to czy muszę rzucać w niego i dostawac ujemne modyfikatory za cover, camo itp, czy mogę rzucić mu pod nogi i rzucam na zwykłym modyfikatorze zasięgu ? ( I nie dostałem odp jak się liczy cover do BTSa dla wroga, który oberwał od takiego granatu )
Freezyone

by Errhile » June 11th, 2016, 6:31 pm

Zaraz, chwila.

Flash Grenade nie nadaje się do robienia uniku, bo - w przeciweństwie do Smoke - nie ma cechy Special Dodge.
Kontrujesz nim w ARO tak samo jakbyś rzucał odłamkowym.

Cel nie ma premii do BTS za osłonę, bo to jest templatka - a wszystkie templatki kasują premię z Osłony do Pancerza i BTS.

Co do rzucania sobie flashbangów pod nogi - na oficjalnym trwa dyskusja w tej sprawie, ale na razie większość głosów wskazuje, że "skoro nie jest oficjalnie wyraźnie powiedziane, że można - to nie można". Ja osobiście skłonny byłbym twierdzić, że cecha Non-lethal to wystarczający argument na rzecz rucania sbie tego pod nogi / w grupę celów zawierającą własne modele, ale faktycznie nigdzie nie napisano, że posiadanie tej cechy zdejmuje wymóg nieobejmowania przyjaznych / neutralnych celów templatką takiej broni.
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1820 times
Been liked: 413 times

by Narrator » June 11th, 2016, 6:38 pm

Masz minusowe modyfikatory do trafienia za cover oraz wszelkie camo i mimetyzmy. Te granaty nie mają cechy Targetless tak jak dymne, czyli musisz celować w środek podstawki przeciwnika.

EDIT: "Template Weapons that affect at least one trooper engaged in a Close Combat affect all troopers in that Close Combat, even if some of them are not in direct contact with the Template. Bear in mind that troopers cannot declare Attacks against their friendly troopers."
Problemem nie jest zabójczość broni a zakaz deklaracji ataku w swoje modele, czyli pod nogi/w CC/w grupę sojuszników tak samo nie można rzucać.
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Errhile » June 11th, 2016, 7:52 pm

Na wstępie zaznaczam, że dopóki CB nie wyda oficjalnego FAQ'a że bronią Non-lethal (lub konkretnie granatami błyskowymi) można walić do sojuszników, to będę w rozgrywce trzymał się wersji, że nie można.

To rzekłwszy, nadal uważam, że trait Non-lethal powinien na takie numery pozwalać. Inaczej nie bardzo widze jego sens w grze. Plus dymem / Nimbuseami można walić po kolegach, ale nie przypominam sobie, żeby gdzieś w zasadach było to konkretnie opisane - za to jeden i drugi mają trait Non-lethal.
Ale to jest moje własne, osobiste, drobne marudzenie ;)
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1820 times
Been liked: 413 times

Post a reply
9 posts • Page 1 of 1

Return to Pytania i dyskusja o zasadach

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]