• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandPytania i dyskusja o zasadach
  • Search
  • Print view

Harris w bakuninie

Rules Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
12 posts • Page 1 of 1

Harris w bakuninie

by Konuhageruke » May 15th, 2016, 5:38 pm

Czy moze byc link Custodieka+Kusanagi+Healer?
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

Re: Harris w bakuninie

by Pietras404 » May 16th, 2016, 10:53 am

Z tego co widzę to nie. Możliwe kombinacje to Custodierki + Healer albo Custodierki + Kusanagi.
Pietras404

Has liked: 4 times
Been liked: 10 times

by Konuhageruke » May 16th, 2016, 12:33 pm

Właśnie tak to rozumiałem... hlip hlip. Byłoby za pięknie :(
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by Sonic » May 16th, 2016, 12:39 pm

Pietras404 wrote:Z tego co widzę to nie. Możliwe kombinacje to Custodierki + Healer albo Custodierki + Kusanagi.

Dobrze widzisz, jeżeli chodzi o Haris. Jest opcja dodania Kusanagi do Fireteam: Core of Reverend Moiras + 1 Reverend Healer.
Sonic

Has liked: 30 times
Been liked: 36 times

by Wrona_ » May 17th, 2016, 12:45 pm

Myślę, że wprowadzacie kolegę w błąd.

Nie widzę w zasadach, żadnego przeciwwskazania aby taki link nie był możliwy.

str 38 : Profile List:
"(1) Special FIRETEAM, up to 1 Reverend Healer can join a Fireteam: Core of Reverend Moiras or a Fireteam: Haris of Reverend Custodiers.
(2) Special FIRETEAM, Kusanagi can join a Fireteam: Core of Reverend Moiras, a Fireteam: Core of Reverend Moiras + 1 Reverend Healer, or a Fireteam: Haris of Reverend Custodiers."

Zgodnie z powyższym. Informujesz przeciwnika, że tworzysz link harris bazujący na custodierkach.
Zgodnie z pkt 1. możesz dołączyć do tego harrisa healerkę, zaś zgodnie z pkt2. możesz dołączyć Kusanagi.
Przypominam, że każda z tych jednostek ma zasadę Fireteam:haris, więc jak najbardziej możesz zacząć budowę linku na pierwszej Custodierce.

Ja mam inną rozkminkę. Czy ta custodierka może biegać w tym harrisie pod Cybermaską skoro, entire order już nie wywala z linku.

EDIT:
w odpowiedzi na argument, że w pkt 2. jest wyszczególnione: "...a Fireteam: Core of Reverend Moiras + 1 Reverend Healer,..." -
moim zdaniem ten zapis jest całkowicie zbędny i wynika jako klaryfikacja z poprzedniego wydania unit profiles, gdzie Kusanagi mogła linkować się tylko z moirami a zapisy w nawiasach (2+1,3+1,4+1) blokowały opcję moiry+healerka+Kusanagi.

W tej edycji nie widzę, żadnego uściślenia mówiącego, że nie można dziewczyn połączyć w taki trójkąt. Jeśli gdzieś jest proszę o wskazanie.
Wrona_

Has liked: 10 times
Been liked: 5 times

by Pietras404 » May 17th, 2016, 2:19 pm

w odpowiedzi na argument, że w pkt 2. jest wyszczególnione: "...a Fireteam: Core of Reverend Moiras + 1 Reverend Healer,..." -
moim zdaniem ten zapis jest całkowicie zbędny i wynika jako klaryfikacja z poprzedniego wydania unit profiles, gdzie Kusanagi mogła linkować się tylko z moirami a zapisy w nawiasach (2+1,3+1,4+1) blokowały opcję moiry+healerka+Kusanagi.

To jest tylko przypuszczenie, na ten moment zasady są tak zapisane, że Kusanagi można dodać do Harrisa tworzonego przez custodierki, nie ma mowy o Healerce. Aczkolwiek sprawa jest w kolejce do wyjaśnienia przez CB.

W linku nie może znajdować się żołnierz pod jakimkolwiek znacznikiem str. 15 HSN3:

In the Active Turn and Reactive Turn, a trooper stops being part
of a Fireteam in the following cases:
...
If the trooper activates or is in a state that allows it to be
substituted by a Marker (Camouflage, TO, Impersonation, Holoecho...),
unless a Special Skill, piece of Equipment or some
Scenario Rule indicates otherwise.
Pietras404

Has liked: 4 times
Been liked: 10 times

by Sonic » May 17th, 2016, 3:02 pm

Wrona_ wrote:w odpowiedzi na argument, że w pkt 2. jest wyszczególnione: "...a Fireteam: Core of Reverend Moiras + 1 Reverend Healer,..." -

Moim zdaniem nie jest to żadne uściślenie. Zapis linkowania De Fersena przewidywał już od HS(N2) dołączenie go do linku Joanny przez opcję 1+1+3.
Sonic

by Wrona_ » May 17th, 2016, 3:17 pm

Pietras404 wrote: To jest tylko przypuszczenie, na ten moment zasady są tak zapisane, że Kusanagi można dodać do Harrisa tworzonego przez custodierki, nie ma mowy o Healerce. Aczkolwiek sprawa jest w kolejce do wyjaśnienia przez CB.

I tu się różnimy w interpretacji bo moim zdaniem właśnie sęk w tym, że JEST mowa o healer'ce - w samym jej opisie punkt wyżej.

pkt 1. (opis jednostki A) - Model A może dołączyć do X
pkt 2. (opis jednostki B) - Model B może dołączyć do X
-> są wystarczające do tego by stwierdzić, że X może zawiera zarówno A jak i B na raz.

Źródłem całego zamieszania jest tylko to uszczegółowienie odnośnie linku moir + healerki, które dla jest mnie "masłem maślanym".

Założę wątek na forum oficjalnym - może uda się uzyskać odpowiedź od twórców przed jakimś FAQ bo widzę, że temat zrobił się śliski.

A jak nasi lokalni sędziowie turniejowi zapatrują się na tę kwestię?

@Pietras404 - Dziękuję za odpowiedź odnośnie cybermaski.

@Sonic - właśnie dlatego nazwałem to uściśleniem. Bo przez zapis (2+1,3+1,4+1) przy Kusanagi przed updatem, wykluczała się ona z Healerką co ewidentnie chcieli poprawić w HSN3
Last edited by Wrona_ on May 17th, 2016, 3:26 pm, edited 1 time in total.
Wrona_

by Sonic » May 17th, 2016, 3:22 pm

Ale zasady nie są pisane dla ludzi znających logikę matematyczną. Tyle w temacie masła maślanego.
Sonic

by Wrona_ » May 17th, 2016, 3:37 pm

Jako obronę swojej "matematycznej logiki" dam przykład z oficjalnych forum gdzie była analogiczna dyskusja u Moratów:

http://infinitytheforums.com/forum/topi ... ent-675003

- ostatni post Palanki zamyka temat.

Piszę o tym bo tego samego typu rozterki i dyskusje były odnośnie linku: Kusanagi+healer+moira x1 jak się pojawił model lekarki.
i też najczęściej powoływano się na podlinkowany wyżej precedens.
Wrona_

by Sonic » May 17th, 2016, 3:55 pm

Do czasu pojawienia się odpowiedniego zapisu na forum, analogia do Moratów nie ma zastosowania. My piszemy o Harisie, a nie o dużym linku.

Wrona_ wrote:@Sonic - właśnie dlatego nazwałem to uściśleniem. Bo przez zapis (2+1,3+1,4+1) przy Kusanagi przed updatem, wykluczała się ona z Healerką co ewidentnie chcieli poprawić w HSN3

Zapis z HSN3 o linku Kusanagi + Healerka + Moiry nie jest uściśleniem, tylko nową zasadą.
Sonic

by Wrona_ » May 17th, 2016, 4:17 pm

Sprawdziłem army list nowe i wygląda na to, że Harris: Kornak+Raktorak+Suryat stoi obecnie pod dokładnie takim samym znakiem zapytania.
Trzymam zatem kciuki za oficjalną odpowiedź o dopuszczeniu takich harrisów bo dla mnie wygląda to jak przeoczenia.

Kurdę, a już myślałem, że będzie powód żeby wybrać revered healerke nad Avicenną... :P
Wrona_

Post a reply
12 posts • Page 1 of 1

Return to Pytania i dyskusja o zasadach

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]