• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowaneTrójmiasto
  • Search
  • Print view

DiRty Dozen - Dwunasty Sezon Ligi PomoRskiej Infinity

Moderators: Alkasyn, KędzioR_vo

Post a reply
105 posts • Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4

DiRty Dozen - Dwunasty Sezon Ligi PomoRskiej Infinity

by KędzioR_vo » August 27th, 2018, 8:40 pm

Image

Regulamin Ligi Pomorskiej Infinity - 12. Sezon.

Założenia ogólne:
- w związku z obsuwą wakacyjną będziemy próbowali wcisnąć 6 turniejów w 4 miesiące, żeby nasze sezonowe 6 turniejów kończyło ligę w okolicach grudnia 2018 / stycznia 2019
- miejsce - sklep Shockland, ul. Słowackiego 37, Gdańsk - Wrzeszcz, plus możliwe, że Stacja Kultura na Dworcu PKP w Rumi
- wejściówka 10zł do puli ligowej na nagrody zamawiane w sklepie po zakończeniu sezonu
- zasady danego turnieju ustalane przez wypowiedzi / głosowanie na forum, z założenia planujemy na 6 turniejów zrobić 2 na zasadach ITS, 2 na YAMS, może 20x20 i 2 z własnymi scenariuszami (w tym Boarding Action na 150pkt)

Na każdy turniej należy mieć wydrukowaną rozpiskę jawną ze wszystkimi zasadami specjalnymi wszystkich jednostek. Bez jednostek ukrytych, bez kosztów punktowych i SWC, bez dowódcy itp. Dodatkowo należy mieć też rozpiskę tajną, ze wszystkimi jednostkami, która może być sprawdzana po turnieju.
Ewentualnie należy mieć rozpiskę na tablecie/smartfonie, tak, by móc ją zaprezentować przeciwnikowi.

Na turnieje obowiązują zapisy - poprzez forum, FB itp.
W turniejach 1, 3 i 5 przed pierwszą bitwą losujemy przeciwników, ewentualnie wyzywamy się, kolejne rundy podczas turnieju gramy systemem szwajcarskim (drabinka - pierwszy z drugim, trzeci z czwartym).
W razie nieparzystej liczby osób w pierwszej bitwie pauzuje ten, kto nie był zapisany. Ewentualnie osoba spóźniona. Jeśli nie ma ani osób niezapowiedzianych, ani spóźnionych, to pauzującego losujemy.
Później pauzuje ostatni, za to dostaje darmowe punkty (ustalone zależnie od ilości punktów możliwych do zdobycia na danym turnieju, zazwyczaj średnia z gier w danej bitwie).
W turniejach nr 2, 4 i 6 (finałowym) - gramy według aktualnego na dzień rozgrywek RANKINGU LIGI.

Dodatkowo na turniejach będzie ocena malowania - bonusowy 1punkt do wyników danego turnieju, zależny jeszcze od formatu turnieju.
Na pierwszym turnieju by otrzymać dodatkowy punkt trzeba mieć wymalowane 10% jednostek, na drugim 30%, na trzecim 50%, na czwartym 70%, na piątym 90%, a w finale popisowo 100% jednostek.
W ocenie malowania wliczone są wykończone podstawki, wraz z oznaczeniem LoF, wszelkimi koalami itp.

Do rankingu ligowego zaliczamy 4 najlepsze wyniki danego gracza (z maksymalnie 6 turniejów, które powinny się odbyć w trakcie trwania sezonu ligi).

Sposób liczenia punktów za turniej do rankingu ligowego:
Zwycięzca turnieju otrzymuje 10 punktów rankingowych.
Każde kolejne miejsce zdobywa 1pkt mniej, ale minimalnie 1.
Przykładowo w turnieju na 8 osób zwycięzca dostaje 10pkt do rankingu, 2 miejsce 9pkt, trzecie miejsce 8pkt, a ostatnie 3pkt i kopniaka, żeby się poprawić na przyszłość.
W turnieju na 12 osób zwycięzca dostaje 10pkt, drugi 9pkt, a tymczasem dziesiąty, jedenasty i dwunasty po 1pkt.

W razie remisu w punktach rankingowych wyżej w klasyfikacji będzie zawodnik, który zaliczył więcej wyższych miejsc w turniejach (przykładowo gracz, który jeden turniej wygrał, będzie wyżej od kogoś, kto miewał maksymalnie 3 miejsce - przyjmując wtedy dodatkową punktację podium, gdzie za 1sze miejsce są 3pkt, za drugie 2pkt i za trzecie 1pkt).

W razie dalszych remisów będziemy brali pod uwagę średnią punktów na turniej.

Nagrody - z pieniędzy, jakie uzbieramy z wejściówek, rozdzielona zostanie pula dla graczy, z założeniem, że każdy, kto był na minimum 3 turniejach dostaje nagrodę. Plus dyplom i może jakieś dodatki od naszych sponsorów, jak Micro Art Studio czy Zen Terrain.
W związku z moją oficjalną działalnością Warcorową jest opcja nagród też z Corvus Belli, tak, jak figurki Warcorów, LeMuetów czy Krakotów w zeszłych sezonach - będę starał się tak gospodarować punktami, by chociaż pierwsze miejsce mogło dostać ITS packa - przykład ostatnich sezonów pokazuje, że z punktami teraz nie jest tak łatwo, jak bywało, a i wsparcie z CB, choć często bogate, nie jest czymś wymiernym.

...

PIERWSZY TURNIEJ rozegramy 09.09.2018r. w Shocku w Gdańsku.

Image

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

Re: DiRty Dozen - Dwunasty Sezon Ligi PomoRskiej Infinity

by strangejour » August 27th, 2018, 9:02 pm

HYPEEE!!! :toot:
strangejour

Has liked: 6 times
Been liked: 14 times

by Maniac » August 28th, 2018, 7:32 am

Ja tu tylko klikam lajka za okładkę/film, przewijajcie dalej :D
Maniac

Has liked: 34 times
Been liked: 46 times

by Narrander » August 28th, 2018, 10:26 pm

A ja zrobię coś szalonego i zadeklaruje, że na żadnym turnieju nie wystawię ani jednego silver surfera!
100% malowania na każdym!
I liczę na nagrodę! XD
All is well that's max well
Narrander

Has liked: 118 times
Been liked: 38 times
  • Website

by Usashi » August 28th, 2018, 10:39 pm

Czy turniej Dirty dozen nie powinien mieć zasady specjalnej, do grania jedną grupą 12 osobową? Aż by się prosiło ;)
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Wojciech » August 29th, 2018, 8:06 am

Szalona koncepcja, ale bardzo dobra koncepcja! :)
Wojciech

Has liked: 42 times
Been liked: 26 times

by Hansolo » August 29th, 2018, 5:26 pm

Usashi wrote:Czy turniej Dirty dozen nie powinien mieć zasady specjalnej, do grania jedną grupą 12 osobową? Aż by się prosiło ;)

Image
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Perzan » August 29th, 2018, 9:30 pm

:tohaa:

Zaklepałem dziadków dla syna i dostałem zmęczone "okej" od żony. Będem na 110%.
:haqq: Your friendly neighbourhood Fiday
Perzan

Has liked: 225 times
Been liked: 27 times
  • Website

by KędzioR_vo » August 30th, 2018, 8:00 am

Serio ziomki chcecie turniej z 12jednostkową grupą? ;)
Znaczy się - proponuje to ktoś, kto nie przyjdzie, i popiera kolejny nieobecny :P Trochę mało ;)
Wg mnie to już jest zbyt istotna ingerencja w podstawy Infinity.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Usashi » August 30th, 2018, 8:41 am

Ja nic nie proponuję, tylko stwierdzam fakty. Z drugiej strony gracie w sumie różne dziwne scenariusze...

A po za tym przyjdę, ale popatrzeć i wspierać was moralnie. ;)
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Narrander » August 30th, 2018, 10:58 am

KCEMY TEGO!

Podpisano: Regularny gracz.

:P
Narrander

• Website

by Wojciech » August 30th, 2018, 1:26 pm

Dla samego klimatu 12 rozkazów bo dwunastka w nazwie turnieju było by może fajnie. Z drugiej strony, jak tak się ochłonie to jest np 13-sto rozkazowy Avatar. Jak jeszcze nie obcina się pierwszemu graczowi rozkazów bo na jednej grupie to chyba mimo wszystko jest to przegięcie hehehe... Ale jak nie teraz to kiedy?! :D
Wojciech

by Narrander » August 30th, 2018, 5:07 pm

Hej, a tak btw to ja jeszcze deklaruję pisać jakieś małe wstawki fabularne w granicach chceniamisię :P

Czytnijcie pierwszą, czyli opowieść o tym, co jest w życiu tak naprawdę ważne :P
(pisane tuż po MPkach)

Wyprawa po legendarny Skarbiec Pomorski, choć nie zakończyła się totalną klapą, nie zaliczała się do tych udanych.
Stalkerzy, doskonale wyekwipowani i wyćwiczeni do poruszania się po zabudowaniach dawnej Rumi, omijania anomalii i rozprawiania się z ewentualnymi mutantami, nie mieli szans z regularnym wojskiem w takiej ilości. Mimo wszelkim przeciwnościom, z miasta udało się wyprowadzić pewne ilości artefaktów, broni i innych drogocennych przedmiotów.
W głowach zmęczonych i wykrwawionych stalkerów kłębiła się przeważnie jedna myśl: kto zjebał?

Miarowy stukot ciężkich, żołnierskich butów odbijał się w korytarzu. Krępy mężczyzna w wojskowym uniformie przemierzał stalowy labirynt. Skręcił za róg i stanął przed pancernymi drzwiami. Chwycił za klamkę i popchnął. W środku pokoju, za biurkiem, siedział pochylony, szczupły, wysoki mężczyzna. Na dębowym blacie porozrzucane były chaotycznie mapy, oświetlane blaskiem lampki biurowej i poświatą, bijącą od odpalonego laptopa. Komandos podszedł do biurka i uderzył pięścią w stół.
-Chcę wiedzieć który z wywiadu spierdolił i osobiście przetrzepać mu mordę. Mogliśmy tam wszyscy zginąć!-wykrzyczał.
Osoba zza biurka nie odpowiedziała. Wstała po chwili i, przeciągając napięcie, podeszła do małoskalowej mapy regionu wiszącej na ścianie obok. Po chwili, mężczyzna odpowiedział.
-Nie ma potrzeby przetrzepywać mordy komukolwiek. W każdym razie nie teraz. Skarbiec znów zmienił miejsce. Zrobił to jeszcze przed waszym przybyciem. Przed przybyciem ich wszystkich też-zapauzował.
-Nie leć z nami w chuja, Bertnick. To Wy odpowiadaliście za zlokalizowanie go. To Wy mieliście sprawdzić wiarygodność informacji. To Wy mieliście zadbać o krycie naszych dup i to Wy mieliście nam poręczyć, że nikt, kurwa, nie będzie wchodził nam w drogę. Zjebaliście...
Bertnick odszedł od mapy i z powrotem usiadł przy biurku. Zgasił lampkę i zaczął grzebać w laptopie.
-Wypłacimy odszkodowania wam wszystkim jeszcze dziś. Również wszystkie znalezione przez was artefakty zostaną skupione co do joty. Ale naszej nacji nie zależy na kończeniu współpracy. Nie chcemy skończyć tego w ten sposób. Short, usiądź i posłuchaj... Nasz wywiad z opóźnieniem doniósł o zmianie położenia skarbca. O opóźnienie podejrzewamy wrogi kontrwywiad. Zjebaliśmy - to prawda. W każdym bądź razie - wiemy, gdzie skarbiec może znajdować się obecnie.
-Chcesz, abyśmy wpieprzyli się po uszy w to samo gówno drugi raz? Lepiej zacznij gadać z sensem, jeśli zęby Ci miłe.
-Sprawa ma się następująco. Nasz cel zmienia ciągle miejsce pobytu. Nigdy jednak nie wychodzi poza określoną strefę. Poza swoją własną Zonę. Teraz słuchaj uważnie. Jeśli zdołamy sukcesywnie tę Zonę badać i niwelować ingerencję obcych wojsk w jej obszarze, to przed upływem roku, skarbiec znów pojawi się w naszym zasięgu. Potrzebujemy jedynie czasu...
-I to od nas chcecie go kupić? Konkrety proszę.
-Podwójna stawka dla każdego stalkera, natychmiastowy skup wszelkich danych, artefaktów, pogłosów i plotek. Płacimy hojnie. Dodatkowo załatwimy wam kilku nowych ludzi do grupy i garść nowych zabawek. Wszelkie pozostałe warunki pozostają bez zmian.
-Poradzimy obie bez waszych ludzi, nie chcę żadnych partaczy, którzy będą tylko kolejnymi gębami do wykarmienia. Za skup pogłosek podziękujemy, jesteśmy profesjonalistami. Co do zabawek - zaskocz mnie.
Bertnick wstał od biurka. Leniwym krokiem podszedł w kąt pokoju. Stała tam wielka, pancerna skrzynia. Nomad uklęknął i otworzył wieko. W środku błyszczał nowym metalem stos zabójczo wyglądających pukawek.
-Karabiny Gaussa, prosto z Praxis, specjalnie dla Was- uśmiechnął się szelmowsko.
-Za hajs Tunguski baluj? Widać, że zaczynamy gadać jak cywilizowani ludzie...

(no i zmianiem awatar i sygnaturkę z tej okazji :P )
Narrander

• Website

by Perzan » August 30th, 2018, 10:11 pm

Narrander wrote:Hej, a tak btw to ja jeszcze deklaruję pisać jakieś małe wstawki fabularne w granicach chceniamisię :P

tl;dr :D

Serio: Stalker i Dirty Dozen? :suicide:
Perzan

• Website

by Narrander » August 30th, 2018, 10:22 pm

Serio: Stalker i Dirty Dozen

Ja byłem pierwszy i już na MPkach się deklarowałem. To KędzioR wchodzi w paradę :P

No i nie martwcie się, następne będę krótsze, a i tak tego czytać nie trzeba :P
Narrander

• Website

by KędzioR_vo » September 9th, 2018, 6:29 pm

No i po pierwszym, zaprawdę dwunastkowym turnieju tego sezonu :) Na razie bez tabeli, ot spis ludzi i punktów ligowych:

1. Kashper Acon 10
2. KędzioR Haqq 9
3. StrangeJour JSA 8
4. PatRyś JSA 7
5. Narrander Ariadna 6
6. Wojciech Nomads 5
7. Jezus Nomads (?) 4
8. Perzan Tohaa 3
9. Ghost Neoterra 2
10. Banan Ikari 1
11. Zielas Merovingia 1
12. EdelUr CA 1

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Perzan » September 17th, 2018, 8:47 pm

Dobra, trzeba się odegrać. Kiedy następny? Jaki format?
Perzan

• Website

by Narrander » September 17th, 2018, 8:51 pm

Coś tam chłopaki ostatnio testowali TAOS - jakieś opinie?
Może toto na 300 pkt by dało radę wypróbować?

No i czy da radę zrobić dwa turnieje w październiku? Drugi helołimowy na przykład? :)
Narrander

• Website

by Hansolo » September 18th, 2018, 6:39 am

Nie TAOS tylko TACOS:

https://forum.corvusbelli.com/threads/a ... mk-ii.578/

Fajna rzecz, ale trzeba by zastanowić się nad widełkami punktowymi duża/mała wygrana (nie ma górnej granicy punktów do zdobycia w ciągu gry).
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Narrander » September 18th, 2018, 8:41 am

Ciutek przywalone, but why not?
Narrander

• Website

by KędzioR_vo » September 18th, 2018, 1:58 pm

Shockland przemyśliwuje moją propozycję dwóch turniejów w październiku - 7 i 28. Zobaczymy, co z tego wyjdzie - będę dawał znać.
Na pomysły typu rozgrywek jestem otwarty. Natomiast mam pewien pomysł na bardziej porąbany turniej niebawem, i to można by było zgrać z turniejem helołinowym. Parszywie helołinowym ;)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Pająk » September 18th, 2018, 2:00 pm

KędzioR_vo wrote:Shockland przemyśliwuje moją propozycję dwóch turniejów w październiku - 7 i 28. Zobaczymy, co z tego wyjdzie - będę dawał znać.
Na pomysły typu rozgrywek jestem otwarty. Natomiast mam pewien pomysł na bardziej porąbany turniej niebawem, i to można by było zgrać z turniejem Wielkanocnym. Parszywie Wielkanocnym ;)

PozdRawiam

Planujesz Wielkanoc we wrześniu? :-p
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by KędzioR_vo » September 18th, 2018, 2:06 pm

Pająk wrote:Planujesz Wielkanoc we wrześniu? :-p

True, imprezy mi się pomyliły :P

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » September 18th, 2018, 8:57 pm

Ulylisz bąbka tajemnicy co do helołimu? :3:
Narrander

• Website

by KędzioR_vo » September 19th, 2018, 5:10 pm

Narrander wrote:Ulylisz bąbka tajemnicy co do helołimu? :3:

:D
Ależ oczywiście!

Image

Że nie.

Image

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by KędzioR_vo » September 19th, 2018, 7:03 pm

Post następny, bo...
mamy przyklepany termin 07.10 na turniej w Shocku :)
Także zapraszam do propozycji formatu - jeśli chcecie...

Image

... to ja chętnie spróbuję.

Nie znam, nie czytałem, nie grałem, ale przynajmniej z nazwy jest smakowite ;)

PozdRawiam

P.S. I jeszcze jedno info z Shocka - nagrody za zeszły sezon są coraz bliżej! :P
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » September 20th, 2018, 8:09 am

Wypowiem się jako niezależny ekspert po dzisiejszej grze z HanSem :P
Narrander

• Website

by Narrander » September 20th, 2018, 6:13 pm

Oks, my już po grze (wybacz, HanS). Z Tacosami jest tak, że czujesz, że grzeszysz, ale i tak Ci się to podoba :D
Można dostawać darmowe punkty, można nie mieć gdzie wystawić infiltracji, można dostać cele nie do spełnienia, ale nadrabia to ciągłe odświeżanie puli objectivów i dużo celów na stole. Gra dzięki temu dynamiczna, gwarantowane nagłe zwroty akcji, krzyczenie - it's a trap! i łzy dziewic.
Czyli w skrócie - system stworzony dla nas :D

PS: Przykładowe kwiatki:
Wylosowanie objectiva na zabicie HI lub rozbicie linku pod koniec gry, kiedy już to dawno zrobiliście XD
Exclusion zone wszędzie jak się postaracie przy wystawianiu celów XD
Objectivy na atakowanie specjalnymi programami hackerskimi XD
Narrander

• Website

by Bananovitch » September 20th, 2018, 7:21 pm

No, kwiatki w stylu "Karwia, gdyby to było turę wcześniej to bym miał trzy punkty" są regularne ;)
Pięciogwiazdkowy troll forumowy.

Samuraj bez miecza jest niczym samuraj z mieczem- tylko nie ma miecza.
Bananovitch

Has liked: 136 times
Been liked: 104 times

by Wojciech » September 20th, 2018, 9:28 pm

Hmm... ja tam nie będę marudził, jaki będą te tacosy, ale nie wydaje się Wam, szanowni Panowie, że troche to wszystko zbyt losowe? Czyli co, wszedł dobrze skoczek, rozwalił pół armi przeciwnika, ale niestety zrobił to za szybko, nie ma już co hackować, nie ma podanej w przykłądnie HI i linków i mimo fajnych zagrywek taktycznych przegrywasz grę?
Wojciech

Next

Post a reply
105 posts • Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4

Return to Trójmiasto

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]