• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowane
  • Search
  • Print view

Mistrzostwa Polski 2018 - oferty i dyskusja

Tournaments and Organized Play

Moderators: Alkasyn, SamboR, Mroczyslaw

Post a reply
127 posts • Page 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Re: Mistrzostwa Polski 2018 - oferty i dyskusja

by Venator » December 14th, 2017, 1:31 pm

SamboR wrote:Ale całą tą dyskusję można sprowadzić do prostego: "ilość vs. jakość" prawda? Jedni uważają, że ilość=jakość, inni że niekoniecznie. Tylko tyle i aż tyle.
A argument o punktach uważam za śmieszny i żałosny.

Rozumiem, że jesteś zwolennikiem 2 opcji. No ok, tylko po co w takim razie jęczeć o to że nikt nie przyjeżdża na turnieje i że to na pewno przez kontr turnieje lokalne.
Cieszę się że mogłem cię jednocześnie rozśmieszyć i zniesmaczyć. Chyba sobie w cv taką umiejętność wpiszę.
Venator

Has liked: 0 time
Been liked: 99 times

by Venator » December 14th, 2017, 1:34 pm

Ok poddaje się.
Wy macie rację a ja sie mylę.
Brawo
Venator

Has liked: 0 time
Been liked: 99 times

by KędzioR_vo » December 14th, 2017, 1:41 pm

SamboR wrote:Ale całą tą dyskusję można sprowadzić do prostego: "ilość vs. jakość" prawda? Jedni uważają, że ilość=jakość, inni że niekoniecznie. Tylko tyle i aż tyle.

No właśnie. Ja przykładowo w malowaniu figurek staram się iść w jakość.
A z terenami raczej w ilość, ze względu na nasze infinitowe potrzeby ;)

Całe to malowanie jest oczywiście kwestią subiektywną, wiadomo, ale istotne jest, co stawiamy wyżej - dobro swoje, czy ogółu.
Wg mnie dla dobra ogółu służy promocja gry poprzez pokazywanie na większych eventach wymalowanych figurek. Srebro nie działa tak samo dobrze IMO.
W związku z tym dla dobra gry uważam, że lepiej, by turnieje mistrzowskie pokazywały ewentualnym widzom wykończone, wymalowane armie.

I jeśli ktoś myśli, że popieram wymóg wymalowanych armii na dużych turniejach, bo sam wymazałem całe swoje, to jest w dużym błędzie.
Z mojej podstawowej rozpiski Haqqu ciągle kilka figurek czeka na wymalowanie. I poniekąd sam sobie robię pod górkę popieraniem wymogu malowania, bo nie wiem szczerze, czy przy moim niespiesznym malowaniu i ilości czasu, jakiej mogę mu poświęcić, dam radę do Mistrzostw wymalować to, co trzeba.
Ale jeśli się nie uda, to po prostu pojadę z bardziej Funową rozpą. I może wymazańce jednak jakoś powalczą ;)

W innych systemach spotykałem już różne systemy punktacji malowania, aczkolwiek w LotRze przykładowo bywało tak, że poza wymogiem malowania na turniejach klasy master, była jeszcze ocena 1-5 jakości malowania, 1-3 ilości/jakości konwersji, 0-1 WYSIWYGu itp... Ależ byłby flame przy takim pomyśle w Infi :D

A w ogóle, skoro temat żyje nieźle, jak na monotonię egzystencji tego forum, to może poruszę jeszcze jedną sprawę, która się poniekąd wiąże z tym całym Mistrzowskim problemem - RANKING ogólnopolski?...

Otóż kiedyś przez chwilę prowadziłem "z Nairodem" ranking ogólnopolski. Takie są w innych systemach też.
I nie byłoby trudno stworzyć taki dla Infinity. Przy prowadzeniu ligi ogólnopolskiej miałby sens podział turniejów na lokalne, duże, Mistrzostwa oraz Drużynowe Mistrzostwa. Ranga turnieju decydowałaby o ilości punktów do zdobycia itp. Kwestia dogadania punktacji poszczególnych rozgrywek, ilości turniejów zaliczanych do ligi i ewentualnych składek na nagrody (nie są konieczne, ale mogłyby być, w stylu składka 1zł od uczestnika turnieju, przy kilkudziesięciu turniejach rocznie już dawałaby pewne możliwości) nie byłaby pewnie trudna do dogadania. Akurat mamy koniec roku, niebawem początek kolejnego. Można pomyśleć.

Od razu dodam, że ja nie chcę takiej ligi prowadzić :P Starczy mi Liga Pomorska i 12 turniejów rocznie do ogarniania, rzucam po prostu pomysł, który już się czasem przewijał.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Nazroth » December 14th, 2017, 2:12 pm

KędzioR_vo wrote:Od razu dodam, że ja nie chcę takiej ligi prowadzić :P Starczy mi Liga Pomorska i 12 turniejów rocznie do ogarniania, rzucam po prostu pomysł, który już się czasem przewijał.
PozdRawiam

Pomysł epic, tylko właśnie kto podjął by się prowadzenia?
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Konuhageruke » December 14th, 2017, 2:20 pm

Wiecie co? Smutne jest to, że ciągle są te same argumenty. Panowie po prostu inną wagę przykładacie do tych samych aspektów gry. Pogódźcie się z tym, że nie ma tu wyjścia "mojsza racja jest najmojsza". Możecie tylko się czepiać wypowiedzi i dokładać do nich podteksty i emocje.

Chciałbym też się odnieść do kilku wątków poruszonych wyżej.
1. Organizację można porównać do działalności charytatywnej, lub wolontariatu. Nawet jeśli w czasie takiej pracy dostaniesz obiad za free, to ilość pracy jaką włożyłeś jest niewspółmierna do nagrody. Tak, każdy organizator ma swój cel. Robimy to dla graczy, za późniejszą pochwałę, jeśli jest szczera i za podziękowania jakie dostajemy (osobiście jestem próżny pod tym względem:) ). I owszem, niektórzy co mają szczęście być w programie Warcorskim dostają zniżkę w sklepie CB, jak pisałem nieproporcjonalną do nakładu pracy.

2. Malowanie stołów. Uważam, że niemalowany Zen, MAS czy AHW wyglądają OK nawet bez malowania. Nie uważam aby niezbędne było wystawienie fikuśnych terenów jeśli org chce mieć malowane figurki. To lepiej wygląda, ale jedno z drugim nie musi iść w parze.

3. Malowanie figurek. Jak pisałem wyżej. Organizator ma prawo wymagać co chce na turnieju robionym przez siebie. Gracz musi się z tym pogodzić... A jeśli nikt na turnieje do tego organizatora przychodzić nie będzie, to też szybko przestanie je robić. Albo zmieni podejście, albo zmienią je gracze.
Z tego co widzę, choć nie jestem tego wielkim poplecznikiem: malowanie na turniejach ogólnopolskich dwudniowych będzie normą. Nie cieszy mnie to.
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by KreoL » December 14th, 2017, 4:02 pm

Infinity 15 modeli = jedna armia, Warhammer 15 modeli = 1/2 oddziału. Nie płakać tylko malować :D
Myrmidon Warcore
KreoL

Has liked: 40 times
Been liked: 141 times

by Dabi » July 3rd, 2018, 11:39 am

Nie wiem czy sam dam radę się wybrać ale aktualnie rozważam przyjazd.
Wymóg malowania jak zwykle jestem przeciwny bo ten aspekt hobby nigdy mnie nie bawił ale na pewno szat nie będę z tego powodu rwał. Skoro jest bo tak sobie ktoś wymyślił to ma do tego prawo. Zaznaczania LOF na podstawce też nie jestem fanem bo to lekka przesada ale też można zaakceptować.
Dobrze, że jak jest wymóg to jakość malowania nie ma absolutnie żadnego wpływu na wynik w turnieju - i to jest ok.
Dabi

Has liked: 1 time
Been liked: 14 times

Previous

Post a reply
127 posts • Page 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Return to Turnieje oraz granie zorganizowane

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]