• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Made by Shizune PANO BLUE TUTORIAL

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
60 posts • Page 2 of 2 • 1, 2

Re: Made by Shizune PANO BLUE TUTORIAL

by Grasiu » October 4th, 2015, 9:20 pm

Raeone wrote:Gdzieś widziałem że Beata maluje Army Painterami.
Ale głowy nie dam sobie uciąć.

Naj jednym zdjęciu jest nawet caly army painter w okazałości
Taki randomowy kolo
Grasiu

Has liked: 23 times
Been liked: 15 times

by Raeone » October 4th, 2015, 9:32 pm

Grasiu wrote:

Naj jednym zdjęciu jest nawet caly army painter w okazałości

Nie nie to chyba gdzieś z blogofejsa.
PanO (NCA,ASA) Aleph (Falanga,V) Tohaa
Raeone

Has liked: 2 times
Been liked: 71 times

by Lordzik » October 5th, 2015, 9:33 am

Na przykład w tym tutorialu. :P
Real-life Females
Lordzik

Has liked: 0 time
Been liked: 3 times

by Raeone » October 5th, 2015, 9:46 am

Ale to było słowo pisane nie foty;)

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Raeone

by shizune » October 5th, 2015, 3:47 pm

Właściwie to od dłuższego czasu maluję tylko Army Painterami :) Testowałam, Citadele, Tamiye, Italieri, Vallejo i wiele innych ;)
Army Paintery zostają, bo z moich doświadczeń, najmniej się psują, najwolniej tracą włosie, łatwo nad nimi zapanować, mają super dobrane rozmiary, miękkie włosie, wygodne trójkątne drzewce i piękny design :)
W dodatku naprawdę są warte swojej, całkiem uczciwej ceny. Służą bardzo długo.

Co jakiś czas robię moim pędzlom SPA, dzięki czemu wolniej przechodzą na emeryturę ;) Biorę sobie takie pędzelki z kubeczka, myję włosie w nakrętce pełnej jakiegoś delikatnego płynu do zmywania akryli albo chwilkę w Dotcie. Najlepiej jest bez alkoholu.
Następnie myję je w ciepłej wodzie z małym dodatkiem płynu do naczyń a potem wycieram i daję im się wymoczyć w tym:
Image
Potem nakładam na nie odżywkę lub maskę do włosów ( byle jaką, wasze kobiety na pewno mają to w łazience ) i zostawiam na parę minut :)
Na koniec myję je dokładnie wodą. Po tym wszystkim są jak ze sklepu. Miękkie, sprężyste i ostro zakończone ;)
https://www.facebook.com/madebyshizune
shizune

Has liked: 22 times
Been liked: 54 times
  • Website

by Orlacien » October 6th, 2015, 8:35 am

Jeśli dalej będziesz nas w ten rewelacyjny, rewolucyjny i uroczy sposób nawracać na właściwe ścieżki pędzli, to w końcu powstanie sekta wystawiająca na każdym turnieju kapliczki ku Twojej czci. Fanatycy będą składać tam ofiary z blistrów infinity oraz akcesoriów modelarskich i rytualnie Ci je wysyłać w akompaniamencie pieśni sakralnych, co w punkcie pocztowym wywoływałoby duże zamieszanie. :3:

Nie spodziewałem się, że techniki odnowy biologicznej nauczę się w kontekscie pędzli. :didactic: Dzięki Ci za dzielenie się cennym doświadczeniem! Przewiduję dwa alternatywne rozwoje sytuacji:
1. Spisz swoje cenne rady, techniki, wnioski i preferencje sprzętowe w formie elektronicznie dystrybuowanego w przystępnej cenie poradnika. Giraldez w przeciwieństwie do Twojego PanO zawiódł wielu czytelników. Jeśli wydasz go w języku angielskim, sławy, modeli i sprzętu do malowania do emerytury Ci pewnie nie zabraknie.
2. Karm nas nimi na forum systematycznie w małych dawkach i czekaj na kapliczki :D
Rhesus positive gone bad... :ca:
Orlacien

Has liked: 9 times
Been liked: 0 time

by Nazroth » October 6th, 2015, 3:01 pm

Orlacien wrote:1. Spisz swoje cenne rady, techniki, wnioski i preferencje sprzętowe w formie elektronicznie dystrybuowanego w przystępnej cenie poradnika. Giraldez w przeciwieństwie do Twojego PanO zawiódł wielu czytelników. Jeśli wydasz go w języku angielskim, sławy, modeli i sprzętu do malowania do emerytury Ci pewnie nie zabraknie.

+1, Giraldez mocno zawiódł... podał takie bzdeto pierdo motywy w stylu 'a tu maluję pancerz aerografem... olalala 54 kroki, pół książki, gotowe... no a potem jeszcze wymalowałem broń, skórę i wszystko to czego zdjęć wam nie pokarzę - spierdalajcie'

Shizune: Uważam, że przy tak zajebistych poradnikach jak ten PanOceaniczny - oraz przy zbiorze tak pożytecznych porad jak higiena pędzli - mogła byś spokojnie napisać książkę, zarobić na tym jakąś kasiorkę, dostawać darmowe aerografy Vallejo i Iwata i codziennie odznaczać wszystkie powiadomienia na FB jako przeczytane, bez realnego czytania ich... i tak do końca życia :P

A Giraldezem tak wchuj się zawiodłem, że szkoda gadać. Miałem mu nawet wysmarować recenzję książki (którą posiadam), ale postanowiłem nie robić siary.

Pozdrówka,
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Bananovitch » October 14th, 2015, 1:09 pm

Ależ Nazroth'cie, powstrzymaj język, damy tu są... Dobrze że się powstrzymałem od zakupu Giraldeza (Joannę kupiłem osobno, a jak mam kupować książkę dla obrazków to wolę wydać tą kasę na podręcznik do RPGa- też będą obrazki, ale może kiedyś z niego skorzystam).
Pięciogwiazdkowy troll forumowy.

Samuraj bez miecza jest niczym samuraj z mieczem- tylko nie ma miecza.
Bananovitch

Has liked: 136 times
Been liked: 104 times

by MetalSlave » October 14th, 2015, 2:07 pm

obrazków to złe słowo.

Po prostu książka to zestaw Step by Step, ale niestety brak w niej konkretnych informacji co i jak. Bardziej to przypomina relacje z WIP niż How to...
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by costi » October 14th, 2015, 2:47 pm

MetalSlave wrote:obrazków to złe słowo.

Po prostu książka to zestaw Step by Step, ale niestety brak w niej konkretnych informacji co i jak. Bardziej to przypomina relacje z WIP niż How to...

Ale co tam miałoby być? Do każdego zdjęcia jest info czym było malowane (proporcje farb, pędzel/aero) i jakieś krótkie uwagi.
costi

Been liked: 60 times

by MetalSlave » October 15th, 2015, 11:51 am

Myślę, że gdyby opracowanie było na poziomie tego, które zrobiła Shizune to można by uznać to za intersujacą pozycję. Wydaje mi się nawet, że Shizune napisała więcej tekstu niż jest w książce.

W książce Giraldeza teoria jest bardzo zdawkowa i na prawdę większość informacji polega na "tu robię to" . Prawie wogóle nie ma nic co przypomina tips and tricks. Szczerze - setki podobnych "tutków" można znaleźć na wszelakich blogach w necie.

Miałem okazje zapoznać się z poradnikami malarskimi od GW i moim zdaniem są to pozycje dużo, dużo bardziej wartościowe i kształcące.

Nie twierdze, że oczekiwałbym kolejnej pozycji gdzie dowiem się co to drybrush czy layering, ale oczekiwałbym jakiejś pozycji szerzej traktującej koncepcje "swiatła", rozwodnienia farby czy prawidłowego blendingu. Czy nawet info jak dobierać kolory by model wyglądał spójnie.

A tak wiem jak Giraldez po kolei malował dany model, czyli jak dla mnie pozycja dla "doświadczonego" odbiorcy który może coś z tego wyciągnie.
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by Bananovitch » October 15th, 2015, 7:33 pm

oczekiwałbym jakiejś pozycji szerzej traktującej koncepcje "swiatła", rozwodnienia farby czy prawidłowego blendingu. Czy nawet info jak dobierać kolory by model wyglądał spójnie

+1

Bananovitch

by Hrafnarr » October 22nd, 2015, 1:11 pm

O dobieraniu kolorów dla spójności modelu jak i całej armii to i ja bym z chęcią się dowiedział
Hrafnarr

Been liked: 1 time

by Raeone » October 22nd, 2015, 1:14 pm

OlbryBa wrote:O dobieraniu kolorów dla spójności modelu jak i całej armii to i ja bym z chęcią się dowiedział

Kiedyś znalazłem dobre tutki:
http://piratevikingpainting.blogspot.co ... nters.html
http://www.tinyarmies.org/2012/07/26/ja ... ry-modeli/

Alkasyn proszę wydziel to do jakiegoś zbiorczego tematu przyklejonego, coś jak toturiale czy jakoś podobnie.
Szkoda Beacie zaśmiecać ten wątek.
Raeone

by thorminiatures » January 31st, 2016, 6:00 pm

I ja się dołączę - fajna tutka :)
Przyda się bo niebawem siadam do błękitów...
SPA dla moich pędzli też zrobię i zobaczę czy tchnę w nie nowe życie!

Dzięki wielkie :)
Resine minis, bases, decals and accessories
http://www.thorminiatures.com

Moje prace na CoolMiniOrNot
http://www.coolminiornot.com/artist/quins?browseid=12648656
thorminiatures

Has liked: 1 time
Been liked: 12 times

by Bananovitch » January 31st, 2016, 7:47 pm

Z pędzlami się przeprosiłeś? :lol:

Bananovitch

by thorminiatures » January 31st, 2016, 8:56 pm

Nie zaśmiecajmy shizune wàtku ty czepiuchu :)
Resine minis, bases, decals and accessories
http://www.thorminiatures.com

Moje prace na CoolMiniOrNot
http://www.coolminiornot.com/artist/quins?browseid=12648656
thorminiatures

Has liked: 1 time
Been liked: 12 times

by shizune » February 5th, 2016, 1:07 am

Oj tam, dobrze, że coś się dzieje w wątku. Strasznie wam dziękuję wszystkim po raz kolejny za miłe opinie ;)
shizune

• Website

by Usashi » March 8th, 2016, 7:44 pm

shizune wrote:Co jakiś czas robię moim pędzlom SPA, dzięki czemu wolniej przechodzą na emeryturę ;) Biorę sobie takie pędzelki z kubeczka, myję włosie w nakrętce pełnej jakiegoś delikatnego płynu do zmywania akryli albo chwilkę w Dotcie. Najlepiej jest bez alkoholu.
Następnie myję je w ciepłej wodzie z małym dodatkiem płynu do naczyń a potem wycieram i daję im się wymoczyć w tym:
Image
Potem nakładam na nie odżywkę lub maskę do włosów ( byle jaką, wasze kobiety na pewno mają to w łazience ) i zostawiam na parę minut :)
Na koniec myję je dokładnie wodą. Po tym wszystkim są jak ze sklepu. Miękkie, sprężyste i ostro zakończone ;)

Trochę się przeraziłem. Ja moim pędzlom robię delikatne spa w nitro, a potem wodzie z proszkiem do prania. Jak widać kobiety mają delikatniejsze podejście ;)
Szczerze powiedziawszy, jeśli bym doszedł do momentu, kiedy dbanie o pędzel jest tak skomplikowane i wymaga nakładania pędzlom odżywki, to chyba w ramach oszczędności czasu kupiłbym nowe pędzle. :)
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Venator » March 8th, 2016, 9:55 pm

Jak je moczysz w nitro to i tak cię czeka wymiana :-)
Venator

Been liked: 99 times

by Godeyes » April 24th, 2016, 6:32 pm

@Shizune

Zauwazyklem na Twoich zdjeciach, ze korzystasz z "wet palette". Mozesz opisac jak ja zrobilas i z czego (glownie chodzi mi o papier) ?
Tak wiem, ze jest mnostwo tutoriali na ten temat ale raz juz probowalem zrobic i wyszla mi jakas kupa. Na tutach wyglada to smiesznie prosto ale ja mialem wrazenie, ze nie uzyskalem takiego samego efektu...
weryfikuje.pl
Image
Godeyes

Been liked: 18 times

by Lordzik » April 24th, 2016, 7:12 pm

Boskie Oczy - próbowałeś papieru do pieczenia? Najlepiej taki dwustronnie woskowany.
Real-life Females
Lordzik

Been liked: 3 times

by Pietia » April 24th, 2016, 7:42 pm

Polecam też papier spod naklejek. Znaczy to śliskie coś, co zostaje pod nalepkami wszelkiej maści :)

Papier do pieczenia trzeba jakiś solidny kupić, by nie przecierał się przy mieszaniu kolorów (paprochy w farbie słabo wyglądają).
Image
We're not fighting to be heard
We just wanna watch you burn
Pietia

Has liked: 20 times
Been liked: 80 times

by Narrator » April 24th, 2016, 8:24 pm

Jakiś nie najtańszy papier do pieczenia i gąbka pod spód (ja używam tych z boxów po modelach do Infinity, rozmiar spokojnie wystarcza :D). Papier na 99% się zawinie jak zwiżly go woda, ale wystarczy od wygładzić i będzie się trzymał. Ważne, żeby gąbkę kilkakrotnie nacisnąć po tym, kiedy włożysz ją do wody, aby wchłonęła ją. Spokojnie farba nadaje się do użytku przez kilka godzin, potem to różnie bywa.

Próbowałem papieru do podklejania naklejek, ale za słabo przepuszczał wodę. Albo to ja coś źle robiłem :v:
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Hansolo » April 24th, 2016, 9:22 pm

Bierzesz puste opakowanie Rutinoscorbinu, te "pojemniczki" na tabletki odginasz tak, aby z powrotem był wypukłe i gotowe. Do każdego dajesz 2-3 krople rozcieńczalnika i kilka kropel farby. Jak kończysz malowanie to zaklejasz taśmą klejącą.

Polecam ;)
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Godeyes » April 25th, 2016, 8:57 pm

@Narrator
Zrobilem dokladnie tak jak piszesz i wlasnie to troche kupa byla. MIalem wrazenie ze papier do pieczenia zwilzyl sie az za bardzo i szybko zaczal przypominac cos w rodzaju mokrej bibuly... moze papier mialem kijowy - dlatego o niego glownie pytalem.

@Han
Ciekawy pomysl lol :D Moze przetestuje.
weryfikuje.pl
Image
Godeyes

Been liked: 18 times

by Raeone » April 25th, 2016, 10:05 pm

Pomysł Hana to standard- maluje dokładnie tak samo tylko mam blister po ttabletkach na gardło :)

Z papierem jest problem jakościowy- na tanim robią się szybko frędzelki i włókna papieru zbierasz pędzlem. Dobrej jakości papier niweluje ten kłopot- ja używam jakiegoś jana niezbędnego czy coś- ale taki co piec można w wyższych temperaturach.
Raeone

by Yavasa » September 14th, 2016, 1:49 pm

@shizune

Dzięki za ten tutorial. Niebawem siadam do malowania swoich PanO, więc się bardzo przyda :)
I ciekawy poradnik co do odnowy pędzli. Ja podobnie jak jeden z przedmówców chyba jednak mniej delikatny jestem :)
Yavasa

Been liked: 1 time
  • Website

by shizune » October 23rd, 2016, 2:25 pm

:D Nie ma za Co kolego, życzę powodzenia, mam nadzieję, że wyjdą Ci super ;)

Co do papieru do pieczenia. Ja ogólnie uwielbiam to rozwiązanie ale wydaje mi się, że każdy powinien znaleźć coś co mu pasuje i nie ma rozwiązań lepszych i gorszych, tylko źle dobrane. Bohun malował/maluje na CDkach i wychodzi mu to jak miód, dolary i klejnoty ;)
Jeśli chcecie jednak korzystać z papieru, to musicie wiedzieć, że ja z samego początku też odbiłam się od tego rozwiązania.
Zły papier bowiem, rujnuje całą pracę. Przede wszystkim musi być on obustronnie powlekany/obustronny/silikonowany obustronnie (takie info będzie na paczce) :) Wtedy jest śliski i nie robią się paprochy. No chyba że trzymacie go 3 dzień na mokrym podłożu i intensywnie drapiecie pędzlem nabierając farbą :) Wtedy i tak może się przerwać.

Ja specjalnie kupuję biały bo taki kolor bardziej mi się podoba, ale nie sadzę by brązowy był gorszy. To tylko kwestia estetyki (wiem, że to zdanie źle brzmi ale im więcej dodaję tym gorzej to wygląda) :D

Wygląda on tak : Image
I kosztuje 6 złotych. Jak na papier (a wiem, bo piekę) to zdzierstwo, ale 8m starcza na długo :)
Zwykle kupuję go w Tesco lub Euro. W Biedronce nie ma. Taki kraj.
shizune

• Website

by Wojciech » November 20th, 2018, 11:42 am

Usashi wrote:Szczerze powiedziawszy, jeśli bym doszedł do momentu, kiedy dbanie o pędzel jest tak skomplikowane i wymaga nakładania pędzlom odżywki, to chyba w ramach oszczędności czasu kupiłbym nowe pędzle. :)

Płyty do naczyń, odrzywki, dot-3, płyn do czyszczenia aerografu... Ja tam jade z mydłem i ciepłą wodą, a po kilku figurkach kupuję po prostu nowy zestaw pędzelków Italeri - 2,70 sztuka. Tanie i dobre bo dobre i tanie :D
Wojciech

Has liked: 42 times
Been liked: 26 times

Previous

Post a reply
60 posts • Page 2 of 2 • 1, 2

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]