• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Moje WIPy

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
20 posts • Page 1 of 1

Moje WIPy

by Narrator » August 13th, 2017, 5:28 pm

Chciałem to wrzucić jak całość będzie skończona, ale jak tak dalej pójdzie to nigdy tego bym nie zrobił. Także tego. Dzięki chłopakom z After Hours Workshop stałem się posiadaczem zestawu makiet wg własnego projektu. Długo się do tego zbierałem, aż w koću przez kilka wieczorów z rzędu usiadłem i zmontowałem budyneczki w CADzie. Oczywiście, jak to z prototypami bywa, kilka rzeczy udało się bardziej, kilka mniej (niepotrzebnie zostawiłem luz na wpusty w ścianach).

Image

Image

Image

Jak widać malowanie jest jeszcze WIP, brakuje też szczebli drabin na 2 budynkach. Kilku aspektów nie przemyślałem, jak np. pomaluj, zanim skleisz, przez co czekają mnie poprawki kilku budynków :D. Jak życie pozwoli, skończę je we wtorek. Nie widać na zdjęciach jeszcze modularnego muru, ponieważ klejenie go zajmuje ogromnie dużo czasu i nie jest jeszcze pomalowany, a który świetnie powinien uzupełnić stół, który w tej chwili jest dość luźny. Potem jeszcze przeszkadzajki z nakrętek, które już są sklejone, wystarczy pomalować. Póki co jednak, po dwóch szybkich testach w boju, jestem ogromnie zadowolony z efektu oraz wdzięczny ekipie AHW, że znaleźli czas, aby zrealizować takie customowe zamówienie :)
Last edited by Narrator on October 3rd, 2017, 12:32 pm, edited 2 times in total.
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

Re: Moje WIPy (stół)

by Darek_CTR » August 13th, 2017, 5:42 pm

Nie wiem, czy to tylko u mnie, ale zdjęcia się nie wyświetlają.
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

by Narrator » August 13th, 2017, 5:50 pm

Poprawione. Jestem słaby w internetach :(
Narrator

by Darek_CTR » August 13th, 2017, 6:05 pm

Fajne różnice poziomów i kładki, dzięki którym faktycznie będzie można się poruszać po dachach, a nie tylko kampić snajperem i chować porucznika skulonego za coverem.
Darek_CTR

by Usashi » August 13th, 2017, 6:26 pm

Stół wygląda fajnie ze swoim zróżnicowaniem, aczkolwiek nieco na budynkach brakuje mi detalu (zarówno ściany jak i dachy). Coś z tym jeszcze będziesz robił?
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Narrator » August 13th, 2017, 6:39 pm

Cóż, mottem było: tanio i dobrze :D Będę robił transfery ze zdjęć z drukarki laserowej jako grafiti itp. Coś takiego już kiedyś robiłem, wychodziło bardzo fajnie. Jeszcze klomby jakieś z pudełeczek i roślin do akwarium, murki, beczki, takie tam. Tylko czasu brak :v:
Narrator

by Usashi » August 13th, 2017, 6:59 pm

Narrator wrote:Cóż, mottem było: tanio i dobrze :D

Tak się niestety nie da :P

Aczkolwiek jak chcesz się bawić w doklejanie drukowanych elementów, to moim zdaniem w tym logu jest to fajnie łączone z malowaniem i różnymi fajnymi własnej roboty dodatkami:
http://infinitytheforums.com/forum/topi ... g-outpost/
Usashi

by Narrator » August 14th, 2017, 10:34 am

Właśnie o czymś takim myślałem, dlatego też póki co zostawiłem ściany dość proste, żeby potem poprzyklejać na nie tego typu rzeczy. Dzięki za link :DKombinuję też nad rozwiązaniami modułowymi, żeby można było niektóre rzeczy zmieniać, ale nie chcę przekombinować.
Narrator

by Darek_CTR » August 14th, 2017, 12:36 pm

Thor Miniatures ma fajne kalkomanie z napisami w stylu sci-fi.
Darek_CTR

by Narrator » October 3rd, 2017, 12:16 pm

W końcu mam coś, czym mogę się pochwalić. 1sza figurka do mojego IS gotowa. W takim tempie zdążę do lipca 2022 :)
PS. Trudniej chyba było zrobić ostre zdjęcie przy dobrym świetle, niż to pomalować ;_;
Image
Image
Narrator

Re: Moje WIPy

by Usashi » October 3rd, 2017, 12:41 pm

Ciekawa kolorystyka. Widzę zrezygnowałeś z Yu jingowego pomarańczu nawet w detalach, ale bordowe kable w sumie dobrze dopełniają paletę.

Ciężko coś powiedzieć o samym malowaniu bo mijając ostrość zdjęcia masz jeszcze potworne ziarno, ale chyba doczepiłbym się kabli właśnie. Pozostałe elementy masz malowane na dużym kontraście, ale kable wydają się w tym kontekście dość płaskie. Ale może to kwestia zdjęcia.
Usashi

by Narrator » October 3rd, 2017, 12:50 pm

No zdjęcie robione ziemniakiem, fakt :D Z kablami miałem problem, zrobiłem całość na Dark Red VMC, potem to przejechałem tak starannie jak tylko dałem radę Flat Red VMC. Ale nie mogę się przemóc z robieniem mocnych kontrastów, przede wszystkim dlatego, że ciągłe poprawki każdej wypukłości i cienia zniszczyłyby chyba moją miłość do tego figsa :/

Jest jakiś sposób na to? Czy może powinienem od razu wszystko zrobić jasno i washem to przejechać nie cackając się z tym?
Narrator

by KędzioR_vo » October 3rd, 2017, 2:14 pm

Ciemny pancerz wygląda ładnie, tunika również, całokształt naprawdę przyjemny, ALE dwie rzeczy bolą - niedoszlifowane linie podziału form (broń, warkocz...) oraz nierówne cieniowanie właśnie.
Na egzopancerzu (czy czymkolwiek to bordowe jest) pomógłby choćby wash. Teraz jest płasko. Podobnie przy całej reszcie dość mocnych kontrastów dodałbym czarny blacklining/wash na warkocz i broń.
Plus podziałaj z podstawką ;)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Usashi » October 3rd, 2017, 2:59 pm

Narrator wrote:No zdjęcie robione ziemniakiem, fakt :D Z kablami miałem problem, zrobiłem całość na Dark Red VMC, potem to przejechałem tak starannie jak tylko dałem radę Flat Red VMC. Ale nie mogę się przemóc z robieniem mocnych kontrastów, przede wszystkim dlatego, że ciągłe poprawki każdej wypukłości i cienia zniszczyłyby chyba moją miłość do tego figsa :/

Jest jakiś sposób na to? Czy może powinienem od razu wszystko zrobić jasno i washem to przejechać nie cackając się z tym?

Washowanie jest najprostszym sposobem jeśli nie chcesz się z tym bawić i cieniować kabli po kolei i też, jeśli kolejne warstwy są nakładane miejscowo, można osiągnąć ciekawe efekty.
Usashi

by Narrator » October 3rd, 2017, 3:23 pm

Po czarnym washu i lekkim poprawieniu faktycznie wygląda to lepiej. A co do niepoprawionych linii podziału, to faktycznie na warkoczu się zaznaczyła po drybrushu,, łatwo ją było poprawić. Ale to na broni, to po prostu kreska farby :D nie wiem czemu tak to wyszło na zdjęciu.

Ogólni chucham to i dmucham, poprawiając te przejścia. Neverending story...

Tak czy inaczej jak na 1szą próbę z NMM jestem zadowolony. Będzie fajnie wyglądał na stole :D
Narrator

by Usashi » October 3rd, 2017, 4:57 pm

Narrator wrote: po drybrushu
Attachments
Infinity_heresy.jpg
Usashi

by Narrator » October 3rd, 2017, 5:05 pm

Eee tam. Właśnie ten warkocz był bardzo ku temu dobry. Podkład>ink>drybrush w jednym kierunku>drybrush bialym w drugim kierunku>glaze>krawędzie (ostateczne poprawki były już po zrobieniu zdjęcia). Jakbym miał cieniować każdy segment osobno glazując, to bym chyba postradał zmysły :D Wszystko jest dla ludzi.

Póki co każda moja figurka wygląda praktycznie inaczej, uczę się technik, eksperymentuję. A że nie mam możliwości zrobić jakiś fancy preshadingów z aero, to kombinuję :D

Przyjmę za to wszelkie rady, jak ktoś inaczej by coś zrobił.
Narrator

by Narrator » November 5th, 2017, 9:28 am

Reszta agentów gotowa. Znalazłem ten dzień wolny. W sumie podobają mi się ciemne pancerze, nie będę tego zmieniał przy reszcie IS :)
Image Image Image Image Image
Narrator

by Usashi » November 5th, 2017, 10:24 am

Pomalowane figurki zawsze cieszą oko, a co z podstawkami? :)
To jakiś system hierarchii, że każdy agent ma inny kolor płaszcza?
Usashi

by Narrator » November 5th, 2017, 10:45 am

Tak, każda ranga będzie miała inny kolor, przy czym Hsien i Crane obaj zielone, tylko w innych odcieniach. Przy okazji bardzo ułatwi to mi i przeciwnikowi identyfikację :D Jeszcze mam fiolet w zanadrzu jakbym musiał innego wymyślić.

Podstawki machnę masowo jak będzie więcej figurek. Będą biegać pewnie po marsjańskiej ziemi.
Narrator

Post a reply
20 posts • Page 1 of 1

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]