• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Ulepszanie domowego stołu

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
22 posts • Page 1 of 1

Ulepszanie domowego stołu

by Darek_CTR » August 9th, 2017, 6:35 pm

Jakiś czas temu przyszedł mi do głowy pomysł ulepszenia mojego domowego stołu do Infinity. Przez ostatnie lata zebrała mi się spora kolekcja różnorodnych elementów terenu (papierowych, żywicznych, HDF) od różnych producentów - Zen Terrain, Microart Studio, Bandua, Balthazar Games i jeszcze paru innych, których nazwy umknęły mi z pamięci (np. nie mam pojęcia, kto produkuje/produkował beczki, które są na moim stole). Chciałem, żeby przed nadchodzącymi Drużynowymi Mistrzostwami Polski stół nabrał funkcjonalności i był bardziej spójny estetycznie. Stan wyjściowy możecie zobaczyć tutaj:

ImageWP_20170415_09_50_55_Pro

Ze strony estetycznej chciałem, żeby stół był mniej niebiesko-pomarańczowy, a nieco bardziej stonowany. Brakowało mi też nieco możliwości różnorodnego ustawiania stołu - dużych elementów blokujących linie strzału, większej różnicy poziomów.

Pierwszym krokiem było zakupienie kilku tafli styroduru (w jakimś sklepie budowlanym na Allegro) i maty (a w zasadzie dwóch mat) od Playmaty.pl. Maty i styrodur pozwoliły mi na stworzenie podstawy do dwupoziomowego stołu:

ImageWP_20170501_13_11_32_Pro
---
ImageWP_20170501_13_11_19_Pro
---

Pierwsze próby ustawienia stołu z terenami After Hours Workshop:

ImageWP_20170501_16_50_27_Pro
---

Po pierwszych grach testowych postanowiłem nieco przyciąć tafle styroduru, mniej więcej do szerokości połowy stołu. Dodatkowy poziom terenu kompletnie zmienia dynamikę gry. Na zdjęciach poniżej jedno z kilku możliwych ustawień podwyższenia:

ImageWP_20170416_19_42_28_Pro
---
ImageWP_20170416_19_42_20_Pro
---
ImageWP_20170416_19_42_13_Pro

Sporo pracy wciąż przede mną - przede wszystkim muszę wykończyć krawędzie wysokiego poziomu stołu i zacząć poprawki malarskie (a w zasadzie przemalowywanie sporej części budynków).
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

Re: Ulepszanie domowego stołu

by SamboR » August 9th, 2017, 10:18 pm

Dwupoziomowy stół - nareszcie ktoś to robi i robi to dobrze. Kapitalnie, chętnie obczaiłbym jak się gra.
W Pradze miałem przyjemność grać na czymś podobnym i było niezwykle ciekawie.
Wargaming Wrocław
SamboR

Has liked: 116 times
Been liked: 69 times

by Łysy » August 9th, 2017, 10:31 pm

SamboR wrote:Dwupoziomowy stół - nareszcie ktoś to robi i robi to dobrze. Kapitalnie, chętnie obczaiłbym jak się gra.
W Pradze miałem przyjemność grać na czymś podobnym i było niezwykle ciekawie.

Prawda, zarówno wizualnie robi ciekawe wrażenie jak i ma spory wpływ na rozgrywkę - podnosi poziom taktycznych rozkmin.
Image
Łysy

Has liked: 0 time
Been liked: 32 times

by MetalSlave » August 10th, 2017, 7:40 am

- Panie Kierowniku. Droga nam się nie spina.
- Ile nie spina ?
- Na z lewej jesteśmy trzy metry za wysoko.
- Spoko. Inspektor wczoraj zachlał na dziwkach i nie zauważy

sugerowałbym składać mapy w taki sposób, aby główne drogi biegły równolegle do uskoku.
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by SamboR » August 10th, 2017, 8:10 am

MetalSlave wrote:- Panie Kierowniku. Droga nam się nie spina.
- Ile nie spina ?

sugerowałbym składać mapy w taki sposób, aby główne drogi biegły równolegle do uskoku.

Albo zrobić rampę :)
Wargaming Wrocław
SamboR

Has liked: 116 times
Been liked: 69 times

by Darek_CTR » August 10th, 2017, 8:25 am

Jest już na to plan, a nawet dwa!

Po weekendzie wrzucę kilka dodatkowych zdjęć, gdzie będzie już widać pierwsze rozwiązania kwestii "nieco wysokiego kraweznika" na drogach tego stołu.

Sambor - będziesz miał możliwość pograć na tym stole na Drużynowych Mistrzostwach. Nie gwarantuję, że będzie do tej pory skończony (tak naprawdę pewnie nigdy nie będzie "skonczony", zawsze będzie można coś dodać), ale na pewno będzie okazja na nim zagrać.
Darek_CTR

by Shingen » August 10th, 2017, 8:29 am

- Ile nie spina ?

A może to jest droga z raportu mniejszości - o ile pamiętam jeździli w pionie i poziomie bez spiny.

Fajny stół swoją drogą.
Shingen

Has liked: 35 times
Been liked: 24 times

by Maniac » August 10th, 2017, 10:07 am

- Ile nie spina ?

Czepiasz się, w rzeczywistym świecie zdarzają się nie takie kwiatki. Np. u nas w Poznaniu walnęli takie urocze torowisko - remontowano odcinek torów i się po remoncie "nie zbiegły" :D
Image

A stół fajny! :)
Maniac

Has liked: 34 times
Been liked: 46 times

by MetalSlave » August 10th, 2017, 3:17 pm

Niezła ściema w artykule. Wszystko jest ok i tak miało być.
Spoko - tylko że tor jest już na podlewie. Nie mówiąc o tym że "S-ka" na 5-10 m nie wynika z technologi, a z tego że tor jest przyklejony i nikt teraz nie będzie rwał kilkudziesięciu metrów.

W zasadzie nic nadzwyczajnego, że pomiary się pierdzielnęły. Do tego wykonawca nie zrobił pomiaru kontrolnego bo on robi zgodnie z projektem a czas się liczy i ma w dupie, że coś nie styknie. Kij - zrobią krzywo ale będzie działać.
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by Venator » August 10th, 2017, 9:07 pm

Zajebisty stół Darku. Chętnie na takim zagram.
Venator

Been liked: 99 times

by Usashi » August 11th, 2017, 10:50 am

Pomysł z dwoma poziomami stołu wygląda bardzo ciekawie. A jak się ma sprawa z grywalnością?
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Darek_CTR » August 11th, 2017, 11:57 am

Ciężko jeszcze na 100% rzetelnie ocenić - póki co zagraliśmy na nim kilka gier z wyższym poziomem ułożonym jak na zdjęciach, czyli dzielącym stół na pół wzdłuż. Bardzo wpłynęło to na rozstawienie, bo modele o ograniczonej mobilności (bez superjump, climbing+ czy wysokiej sylwetki) miały utrudnione przemieszczanie się między lewą a prawą stroną.

Można też platformę ustawić na środku, tak, że utworzy dwa korytarze na bocznych krawędziach stołu. Można ustawić ją w poprzek stołu, podnosząc strefę rozstawienia jednego z graczy. Opcji jest sporo, sprawdziliśmy niewiele.
Darek_CTR

by MetalSlave » August 11th, 2017, 12:47 pm

na chłopski rozum :

- nerf dla większości warbandów i jednostek ofensywnych startujacych w strefie rozstawienie - trzeba albo zużyć 1-2 rozkazy więcej albo ładować się przez wyznaczony korytarz co ułatwia defensywę. Interesujący sposób na wyróżnienie lepszej strony
- solidny nerf dla motorów, przynajmniej na pokazanym stole ( bardzo przydałaby się rampa ). Aczkolwiek motór zeskakujący z uskoku daje +10 Cool.
- jakby było ciut niższe, to wspiera tagi ( nie traci ruchu i może prowadzić ogien przy uskoku ). Tylko że uskok u darka jest chyba wyższy niż S7

Z kolei ustawienie "uskoku" wzdłuż stołu utworzy korytarz którym atakujący będzie mógł podejść pod osłoną praktycznie do strefy przeciwnika - broniący się będzie musiał go solidnie zabezpieczyć.
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by Yogi » August 11th, 2017, 7:40 pm

Fajny pomysł z dwoma poziomami. Bardzo dobrze, że przyciąłeś wyższą strefę z szerokości (choć ja bym nie zrobił do 0,5 szerokości stołu, tylko z jakimś "wcięciem" i niesymetrycznie) . Oglądając pierwsze zdjęcia miałem wrażenie, że te niższe strefy to takie "udogodnienie" dla gracza, żeby deploymentu żetonami i kośćmi nie "zaśmiecać".
Co do strefy deploymentu, to musi być ciekawie, bo jeśli gra się w poprzek uskoku, to wiadomo - pokrywa się z zasadą "wyższa vs niższa część stołu", ale jak już wzdłuż, to się może zacząć dobre kombinowanie.
Co do nieschodzących się dróg/ torów, to (ja wiem, że nie będzie się teraz zrywać maty, ale) można by zrobić powierzchnię bardziej naturalną. Styrodur fajnie przyjmuje wikol z piaskiem (ale to chyba tchnie budżetową Ariadną, więc się nie upieram :blush: ), do tego z cienkiego styroduru można dorobić klimatyczne schodki/drabinki itp. windy/pomosty, które przy rozstawianiu stołu się porozrzuca z domkami. A pomysł ze zrobieniem wysokości poziomu na domki (tu akurat After Hours'ów) jest dla mnie bardzo miodny. I ja zrobiłbym górny poziom wyższy niż S7, żeby nie ułatwiać... ;)
A w kwestii kolorów, to jak dla mnie są OK, choć jakieś takie mocno PanO mi się wydają.
"Who Dares, Wins" (David Stirling) ...but bravery is not enough. (z własnego doświadczenia)
Yogi

Has liked: 1 time
Been liked: 4 times

by Darek_CTR » August 13th, 2017, 11:57 pm

Platforma jest już skończona. Dzięki pomocy chłopaków z AHW brzegi zostały wykończone gładkimi panelami od zewnętrznej strony stołu oraz panelami z grawerem na krawędziach, które pozostają w obszarze pola gry. Jak zobaczycie poniżej, w miejscach, w których mata dolnego poziomu stołu ma nadrukowane ulice, platforma ma dodatkowe panele ze wzorem "bramy garażowej" albo wjazdu do tunelu. Poniżej zdjęcia kilku możliwych konfiguracji z zaznaczonymi zieloną linią głębokościami standardowej, dwunastocalowej strefy rozstawienia.

---
ImageIMG_20170813_110426
---
ImageIMG_20170813_110134
---
ImageIMG_20170813_110405
---
ImageIMG_20170813_110010
---
ImageIMG_20170813_105847
---
ImageIMG_20170813_110445

Maty nie są jeszcze przyklejone, może uda się to zrobić w kolejny weekend. Następnym etapem będzie praca nad upiększaniem samych terenów.
Darek_CTR

by postapokaliptyk » August 14th, 2017, 9:34 am

wygląda fantastycznie,
a nie myślałeś, żeby zamiast robić pionowych ścian pomiędzy poziomami, zrobić te ściany pod jakimś kątem?
tak żeby wyglądało to bardziej naturalnie - jakby ulice rzeczywiście wiodły na wyższy poziomi i można byłoby się po nich poruszać?
postapokaliptyk

Has liked: 228 times
Been liked: 48 times

by Sathuli » August 14th, 2017, 9:41 am

Są rampy z WorldWorksGames które pewnie przy odrobinie kombinowania podkleisz tym styrodurem (standardowo są bez albo z 5mm). Zaleta: rampy możesz dokładać tam gdzie chcesz i w takiej ilości jak chcesz...wydaje mi się że wzory które mam kolorystycznie pochodzą pod twoją matę (jak nie to skan/zdjęcie maty i wyedytujesz sobie pdf). Wydaje mi się że też gdzieś widziałem w swojej 'kolekcji' windę w postaci takiego rusztowania i 'ruchomej platformy/windy'. Jakbyś kiedyś był w okolicy z dyskiem min. 10GB to się podzielę. Jak cię nie powali sama ilość wzorów to na pewno coś sobie z tego wybierzesz. ;)

P.S nie wiem jaka jest szerokość twoich dróg ale pewnie potrzebne będzie jakieś przeskalowanie.
Sathuli

Been liked: 24 times

by Darek_CTR » August 14th, 2017, 12:35 pm

postapokaliptyk wrote:
a nie myślałeś, żeby zamiast robić pionowych ścian pomiędzy poziomami, zrobić te ściany pod jakimś kątem?
tak żeby wyglądało to bardziej naturalnie - jakby ulice rzeczywiście wiodły na wyższy poziomi i można byłoby się po nich poruszać?

Tak, chciałem takie zrobić, niestety zabrakło mi zdolności i cierpliwości.

Ostatecznie powstaną podjazdy i wiadukty z Hdf, ale póki co nie są jeszcze zaprojektowane.
Darek_CTR

by MetalSlave » August 22nd, 2017, 11:49 am

Kto wpadł na pomysł drzwi ??
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by Darek_CTR » August 22nd, 2017, 12:12 pm

MetalSlave wrote:Kto wpadł na pomysł drzwi ??

To był element zakładany od samego początku. Pierwotnie miały być symetryczne, po 2 z każdej strony, ale po zakupie maty okazało się, że trzeba ten pomysł dostosować do nadrukowanych dróg.
Darek_CTR

by Nazroth » September 25th, 2017, 1:21 pm

Tymczasowe podjazdy możesz sobie złożyć z plasticardu, albo twardej tektury modelarskiej. Koszt śmieszny, pracy przy tym też niewiele. Standardowy kształt to dwa trójkąty bocznych ścian, pasek na podjazd i pasek na tylną ścianę.
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Darek_CTR » September 25th, 2017, 1:38 pm

Dobry pomysł. Jak uzupełnię zapasy materiałów to skonstruuję takie podjazdy na próbę.
Darek_CTR

Post a reply
22 posts • Page 1 of 1

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]