• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Ariadna's Enjoyneering by Yogi

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
16 posts • Page 1 of 1

Ariadna's Enjoyneering by Yogi

by Yogi » March 15th, 2017, 10:12 pm

Czołem!
Zachęcony po marcowym turnieju, poniżej wrzucam link do galerii z moimi domkami / makietami / pomysłami. Tak, żeby "wyjść do ludzi". Nie jest to może produkcja na wysokim poziomie, ale gra się na tym całkiem fajnie.
http://i1369.photobucket.com/albums/ag229/Yogi2033/Enjoyneering/P7251874_zpsepot4s98.jpg

Makiety robię od jakichś 6 lat w różny sposób:
- wykorzystuję gotowe już formy styropianowe (głównie wypełniacze i zabezpieczenia elektroniki) i dostosowuję je, żeby przypominały zabudowania,
- korzystam z istniejących pomysłów (vide lądowisko na dwóch pylonach) i tworzę z dostępnych materiałów (styropiany, kartony i styrodur),
- drukuję znalezione w sieci pomysły i sklejam (mało odkrywcze, wiem, ale finalnie ładnie się prezentuje i nie wymaga dużo pracy)
- składam zakupione domki z HDFu i przyozdabiam w/g własnego pomysłu. Nawet zdarzyło mi się popełnić jeden (całkiem udany) projekt ramiaka stalowego (z kolorowymi niby blachami falistymi - gdzieś w galerii jest jego foto na 3 planie), ale z racji tego, że dużo z tym zachodu, zaprzestałem dalszych produkcji,
- dzięki wizytom na bazarach (Warszawskie Olimpia, Koło i rzadziej Banacha) wynajduję w starociach fajne elementy terenu, głównie przeszkadzajki takie jak wraki samochodów / elementy rzekomej elektroniki itp.
- sam przygotowuję większość plakatów / reklam itp. ozdobników, przy użyciu dostępnych w sieci materiałów i odrobiny własnych pomysłów.

Zaczynałem z makietami ruin i niewyszukanych przeszkadzajek pod WH40K. Jak "umierała" Neuroshima Tactics ja się obkupiłem w figurki i zrobiłem parę makiet, a potem poznałem Infinity i zakochałem się w tym systemie, tworząc co mi przychodziło do głowy, stąd brak jednolitej formy i (wydaje mi się) Ariadniański styl totalnej miksacji multi-kulti.
Jakbyście mieli jakieś uwagi / pomysły / komentarze / pytania, zachęcam do kontaktu. Nie zaglądam tu codziennie, ale będę odpowiadał.

Plany: od zeszłego roku planuję zmontować górski stół, jeszcze więcej zieleni (brakuje mi solidnego i prostego pomysłu na drzewa) i jeszcze więcej piaskowych domków. A od jakichś 2 lat kombinuję, jak tu zmontować stół, który by oddawał wnętrze pojazdu kosmicznego / bazy podziemnej czy jakoś tak. Uzbierałem nawet nieduże pudełka różnego rozmiaru...
Szkicownik jest pełen pomysłów, tylko jak większości z nas, czasu brak na "przyjemności".
"Who Dares, Wins" (David Stirling) ...but bravery is not enough. (z własnego doświadczenia)
Yogi

Has liked: 1 time
Been liked: 4 times

Re: Ariadna's Enjoyneering by Yogi

by Venator » March 16th, 2017, 8:58 am

Fajne, podziwiam zapał do robienia domków.
Zarąbiści agenci kartelu do Warzone'a sam mam ze 4, są super.
Samemu można drzewa robić z miękkiego drutu wielokrotnie zwijanego, gazety i wikolu, ale to straaasznie dużo roboty.
Łatwiej kupić w modelarskim gotowe drzewka.
Jak chcesz mogę gdzieś wygrzebać tutorial how to
Venator

Has liked: 0 time
Been liked: 99 times

by postapokaliptyk » March 16th, 2017, 10:17 am

super to wygląda, powinieneś przywieźć ten stół następnym razem na któryś turniej i dać nam na nim pograć :)

odnośnie drzew - wygląda na prostą a jednocześnie efektowną robotę
https://www.youtube.com/watch?v=0FNQTxX_jT4
postapokaliptyk

Has liked: 228 times
Been liked: 48 times

by KędzioR_vo » March 16th, 2017, 12:25 pm

Yogi wrote:Nie jest to może produkcja na wysokim poziomie, ale gra się na tym całkiem fajnie.

Wygląda dobrze, nie ma co narzekać, no i zdecydowanie do gry się nadaje :)
Bardzo lubię takie projekty, które udowadniają, że (wbrew niektórym opiniom, jakie to stoły do Infi są drogie) da się stworzyć grywalne i efektowne pole bitwy bez wielkich nakładów finansowych. Zresztą zawsze ceniłem inwencję twórczą.
Najważniejsze są chęci i pomysł, dorzuca się trochę "śmieci", czasu i można grać :)

Yogi wrote:Szkicownik jest pełen pomysłów, tylko jak większości z nas, czasu brak na "przyjemności".

No coś Ty, a myślałem, że to tylko mój problem ;) :P

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Yogi » March 20th, 2017, 8:50 pm

Cieszę się, że jest jakiś odzew :D I że są w środowisku INFi docenia się inwencję.
Zarąbiści agenci kartelu do Warzone'a

Koleś w brązowym garniaku nie jest z Warzone'a :) ale ładnie się wpasował. Z czasem (jak wykopię z "archiwum") wrzucę jakąś dodatkową fotę. Mają "w zestawie" ładne BMW (jakiś suv) i się fachowo razem prezentują. Na pierwszym zdjęciu samochód stoi za domkiem.
Łatwiej kupić w modelarskim gotowe drzewka.
Jak chcesz mogę gdzieś wygrzebać tutorial how to

Dzięki. Na łatwiznę mnie teraz za bardzo nie stać ;) (albo kiepsko szukałem, albo miałem pecha, bo nawet wyprzedaże drzewek znajdywałem drogie), a "how to" widziałem już kilka, tylko od zawsze na 1 planie w "pięciolatce" są domki. A zielenią interesuję się od niedawna. Może jak góry staną, to się zacznę bawić w coś większego niż krzaki.
powinieneś przywieźć ten stół następnym razem na któryś turniej i dać nam na nim pograć

Z przyjemnością. Na POTIL się nie załapię, ale w przyszłości bardzo chętnie.
dorzuca się trochę "śmieci"

Przeszkadzajek mam wystarczająco, żeby skasować niejedną (jak nie większość) LoF ;)

Z czasem obfotografuję i wygrzebię z archiwów więcej fotek i będę apdejtował tego posta. Dodatkowo, idzie ocieplenie a z nim liczę na łatwiejszy dostęp do warsztatu i nowe "konstrukcje"...
"Who Dares, Wins" (David Stirling) ...but bravery is not enough. (z własnego doświadczenia)
Yogi

by Yogi » May 24th, 2017, 8:41 pm

Po dłuższym czasie dorzuciłem kilka nowych zdjęć. Z gry z Psotnikiem w Pruszkowie. Sklep Merfolk wypożyczył nam stół z matą, dedykowaną pod WH40K, która fajnie podpasowała do piaskowych makiet. Porozrzucaliśmy też przeszkadzajki - wraki samochodów na zrujnowanej ulicy. Klimat rodem z Neuroshimy (Tactics - do której, nota bene, były robione te wraki).
Yogi

by Yogi » June 24th, 2017, 6:24 pm

I kolejna aktualizacja :) Dorzuciłem 2 fotki z nowościami.
Zacząłem pracę nad projektem "baza podziemna"/ "statek kosmiczny". Minimalistyczna praca z kartonowymi pudełkami, żeby tworzyły zamknięty teren. Sathuli mnie zainspirował dawno temu zdjęciami stołu ze starego Graal'a w W-wie i teraz z racji ograniczonego czasu poszedłem w tę stronę. Góry i drzewka mogą poczekać ;) Na razie jedna fotka, bo i nie ma się czym chwalić: sypialnia, TAG-room, korytarz/ wejście do bazy i zwężenie szerokiego korytarza/ pancerna śluza.
Dorzuciłem też fotkę nowego domku do Sand-City i nowego bunkra do jeszcze nie publikowanego zestawu bunkrów. Stara historia - pierwsze styropiany, które okleiłem piaskiem i dołożyłem odrobinę "fortyfikacji" z tektury (zanim poznałem styrodur) a potem pociągnąłem szarą farbą. Jak kiedyś będę miał rozłożone, to obfotografuję i dorzucę do "foto-wiaderka".
Yogi

by Yogi » August 7th, 2017, 8:01 pm

Witam ponownie. Już po urlopie i z nowymi makietami. :toot:
Więcej wolnego czasu i kompletne przemęczenie zaowocowały niewyszukanymi makietami podziemnej bazy/ pojazdu kosmicznego. Wydawało się, że narobiłem ich wystarczająco, a się okazało (dowód na ostatnim zdjęciu) że jednak jeszcze parę pomieszczeń muszę dorobić. Z racji oszczędnych ozdób nie będzie to większy problem, tylko (znowu) wolny czas będzie potrzebny.
Zmierzyłem się też z roślinnością (jedna fotka, bo podstawki nie są skończone). Z plastikowych elementów do tworzenia kwiatków (koszt gałązki z dużą ilością liści od 1zł do 5 zł) zrobiłem spory zagajnik pojedynczych krzewów. Do tego szyszki i gałązki po pomidorach (na zdjęciu) i ta-daam :3:
Pewnie wyśmiejecie " pomidorowe drzewka" - OK, ale po rocznym suszeniu one nadal są w miarę sprężyste i tylko końcówki "kwiatów" się nadkruszają. No i klimat rodem z "ciemnej strony Ariadny" mają ;)
Jest tylko mały szkopuł. Podstawki zrobiłem z grubej tektury i paper-mache. Przekonany, że to fajnie zaschnie narobiłem się, świniąc skutecznie otoczenie włącznie z krzaczkami. Kiedy masa zaczęła wiązać, okazało się, że wygina tekturę w łódeczkę i finalnie krzaczki się bujają. W związku z tym mam dwa wyjścia:
1. rozwalić podstawki i zrobić na sklejce albo innej blasze od nowa
2. podkleić spód dodatkowymi tekturami, żeby roślinki nie tańczyły

Jeśli znacie jakąś skuteczną, prostą i tanią metodę na podstawki takich form jak krzewy/ drzewka, będę wdzięczny za słówko / linka.
A link z pierwszego posta jest nadal aktualny.
Yogi

by Pierzasty » August 7th, 2017, 8:24 pm

Posmaruj masą z drugiej strony? Powinna wyprostować. Tylko nie wiem czy to poskutkuje po zaschnięciu.
Pierzasty

Been liked: 220 times

by Darek_CTR » August 7th, 2017, 10:01 pm

Link nie działa, photobucket każe płacić.
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

by Yogi » August 8th, 2017, 8:24 pm

Hej, dzięki za dobrą podpowiedź. Zachowam na przyszłość, bo już wszystko zaschło :D
I dzięki za info o linku. Dawno go nie sprawdzałem i coś się skisiło. Przepraszam wszystkich za dezinformację i polecam poniższy:

http://s1369.photobucket.com/user/Yogi2 ... joyneering
Yogi

by Raeone » August 9th, 2017, 10:14 am

Yogi wrote:Hej, dzięki za dobrą podpowiedź. Zachowam na przyszłość, bo już wszystko zaschło :D
I dzięki za info o linku. Dawno go nie sprawdzałem i coś się skisiło. Przepraszam wszystkich za dezinformację i polecam poniższy:

http://s1369.photobucket.com/user/Yogi2 ... joyneering

Tu chodzi raczej o fakt że fuckobucket ostatnio ma etap pay2watch więc Darek( i ja również) delikatnie sugeruje zmianę hosta gdzie wrzucasz foty. Imgur, google cokolwiek innego byle fbucket ;)
PanO (NCA,ASA) Aleph (Falanga,V) Tohaa
Raeone

Has liked: 2 times
Been liked: 71 times

by Darek_CTR » August 9th, 2017, 10:32 am

Tak, to właśnie.
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

by Jantin » August 9th, 2017, 10:45 am

Skąd pochodzą plastikowe elementy do tworzenia kwiatków za 5 zł? Wystrój akwariów?
Jantin

Been liked: 0 time

by Pierzasty » August 9th, 2017, 1:11 pm

Jantin wrote:Skąd pochodzą plastikowe elementy do tworzenia kwiatków za 5 zł? Wystrój akwariów?

Tak.
Pierzasty

Been liked: 220 times

by Yogi » August 11th, 2017, 7:52 pm

Dzięki za kolejne podpowiedzi. W wolniejszej chwili rozejrzę się za czymś alternatywnym do fuckobucket'u (piękne :D )
Skąd pochodzą plastikowe elementy do tworzenia kwiatków za 5 zł? Wystrój akwariów?

Mogą być ze sklepu dla zwierzaków z półki z akwarystyką, ale są drogie. Akurat ja kupowałem swoje ostatnie kwiatki wiosną w jakimś sklepie "wszystko za piątaka", gdzie w 2-3 koszach walały się druciane gałązki pełne różnego drobnego badziewia imitującego prawdziwe listowie/ igliwie. Przypuszczam, że bliżej 01/11 będzie to łatwiej dostępne w takich miejscach.
Obróbka jest banalna, bo ostatnie-na-gałązce są klejone jakąś tandetą, więc przy użyciu niedużej siły zrywamy i oczyszczamy dziurę z resztek kleju, a reszta jest odlana z "oczkami", które można ściągnąć przez odbezpieczony drut i nanizać w dowolnej ilości na drut obcięty z ogołoconego już "kwiatka". Nie mam jak teraz fotek zrobić, ale na życzenie mogę podesłać instruktaż :)
Ja dysponuję jeszcze fajnymi krótkimi "iglakami", które zachowałem sprzątając mieszkanie po dziadkach. Pewnie pamiętają jeszcze głęboką komunę, a świetnie się sprawdzają :cool:
Yogi

Post a reply
16 posts • Page 1 of 1

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]