• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandNowości i dyskusja o systemie
  • Search
  • Print view

Obecna sytuacja Infinity w Polsce

News and Rumours/General Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
104 posts • Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4

Re: Obecna sytuacja Infinity w Polsce

by Alkasyn » September 9th, 2018, 10:08 am

Mroczyslaw wrote:Counterintelligence niszowe?;) W sensie tylko w kazdej grze w ktorej zaczynasz?;)

Czarne N to nie bedzie nowa edycja.
Plus po ITS X nie do konca wierze ze chlopaki potrafia cos poprawic;)

Marku, Counterintelligence niszowe o tyle, ze jest to reguła, która kontruje inną regułę, której używasz w powiedzmy 50% przypadków (bo albo zaczynasz albo nie XD). Niepotrzbne coś takiego jest, moim zdaniem.
Warcor for Warsaw, Data Sphere Blogger
Interested in Global Infinity Locales? - Check out my Blog
Alkasyn

Has liked: 1 time
Been liked: 214 times

by Mroczyslaw » September 9th, 2018, 10:17 am

Dunno, wczoraj na lokalu zauwazylem ze zabieranie 2 orderow zaczynajacemu przychodzi bez slow wrecz;D
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Padre » September 9th, 2018, 11:24 am

Hmmm, jeśli 'czarna eNka w kółeczku' to nie nowa edycja to może chociaż dostaniemy poprawiony reprint podręcznika. Albo update Army z łatwiejszym dostępem do opisów skillów.

Wracając do porównania z Malifaux, reakcje na nową edycję są różne, to normalne. Nie pomógł przeciek ze strony Wyrd, bo rozjechał się plan komunikacji i z początku wiadomo było tyle, że część Masterów idzie do piachu. Akurat moja grupka przyjęła M3E pozytywnie, może dlatego że nie graliśmy Masterami z Dead Man's Hand i te bardziej przykre zmiany nas nie dotknęły. Za to zapowiadane przemeblowanie w zasadach, 'utematycznienie' rozpisek, wygładzenie przekombinowanych reguł - to jest dokładnie to czego życzybym sobie po nowej edycji każdego bitewniaka. Gdyby tak to miało wyglądać z Infinity, to dla mnie ok.
Grywa ktoś w okolicach Leszna (mazowieckiego)?
Padre

Been liked: 2 times

by Alkasyn » September 9th, 2018, 12:04 pm

Padre wrote:Hmmm, jeśli 'czarna eNka w kółeczku' to nie nowa edycja to może chociaż dostaniemy poprawiony reprint podręcznika. Albo update Army z łatwiejszym dostępem do opisów skillów.

Wracając do porównania z Malifaux, reakcje na nową edycję są różne, to normalne. Nie pomógł przeciek ze strony Wyrd, bo rozjechał się plan komunikacji i z początku wiadomo było tyle, że część Masterów idzie do piachu. Akurat moja grupka przyjęła M3E pozytywnie, może dlatego że nie graliśmy Masterami z Dead Man's Hand i te bardziej przykre zmiany nas nie dotknęły. Za to zapowiadane przemeblowanie w zasadach, 'utematycznienie' rozpisek, wygładzenie przekombinowanych reguł - to jest dokładnie to czego życzybym sobie po nowej edycji każdego bitewniaka. Gdyby tak to miało wyglądać z Infinity, to dla mnie ok.

Dokładnie, utematycznienie rozpisek jest super. Grałem tak od początu i grałem z handikapem. Może teraz tak nie będzie?

Ogólnie czas przed nową edycją to czas nadziei i tworzenia hajpy. Szkoda, że w Fifi tego nie widzą.

Mroczyslaw wrote:Dunno, wczoraj na lokalu zauwazylem ze zabieranie 2 orderow zaczynajacemu przychodzi bez slow wrecz;D

Widzę, że się nie rozumiemy, albo specjalnie starasz się przeinaczyć moje słowa.

Szkoda.
Alkasyn

by Dabi » September 9th, 2018, 1:30 pm

MalifauX nie na co porównywać bo to gra gdzie można mieć po prostu plan i odpowiednia rozpiskę a przeciwnik będzie patrzył jak ładujemy kolejne punkciki. Nie mówiąc już o tym jak wygląda tam balans względem różnych masterów. Sama w sobie super ale powerlevel się totalnie rozjechał a stopień komplikacji jest uważam wyjątkowo nieprzyjazny.
Tam te zmiany są konieczne - nawet jeśli kilku masterów kosztem tego pójdzie w piach. Dla mnie powód do powrotu do gry będzie bo aktualna edycja była zbyt męcząca.

Odnośnie zasad to bez przesady, że to jest taka przeszkoda. Counterinteligence - jest fajnym skillem który da nam prostą odpowiedź na to, że gra na dwóch grupach gdzie jedna jest mało liczna - a tak zazwyczaj będzie grała elitarna Tunguska nie ma ma takiego handicapu. Dzięki czemu mogę wystawiać się tak a nie muszę maksymalizować ilości modeli z marnym skutekiem.
Jest to skill prosty w użyciu i rzadki więc nie wpływa jakoś drastycznie na komplikację gry.

Co do zasad - wygładzanie jest ok ale niektórzy nie chcą takiego wygładzania ale solidne rżnięcie po tym co może nieco rzadsze ale fajne.
Ja kiedyś grałem już w Infinity jak nie było różnic zbyt wielu a skilli było mało - gra za to była napisana gorzej i było zdecydowanie mniej jednostek. Z dwóch sytuacji wolę aktualną - chociaż zdaje sobie sprawę, że pewne rzeczy można napisać nieco lepiej.
Dabi

Been liked: 14 times

by Maniac » September 9th, 2018, 7:08 pm

Ja uderzę inaczej - typowego streamlineu w Infinity bym nie chciał. Imo dużo rzeczy jest dobrze opisanych i jak już się złapie system to stosunkowo łatwo znaleźć... poza wieloma wyjątkami :D. To co bym widział do poprawy:
- Te wiele wyjątków - dodać więcej widocznych połączeń jednego skilla z drugim, jakieś szybkie tagi, słowa kluczowe, cokolwiek, żeby nie trzeba było czytać całej ściany tekstu, żeby sobie przypomnieć, że skill X zawiera też skill Y ;)
- Jeżeli pojawi się bug/wątpliwość to FAQ powinien się pojawić od razu po wrzuceniu społeczności, a nie rok albo i później FFS (świetny przykład był z pilotowanymi TAGami i ponad rok nieścisłości w ES VS EN wersji instrukcji :| ).
- Wydawanie sektorówek z modelami. Sektorówek FFS, a nie startera, z którego zrobi się niepełny link (Tunguska!).
- Imo brakuje systemu przejściowego, nazwijmy to roboczo Infinity Lite. Infinity z uproszczoną mechaniką, nawet niech będzie z planszą do gry, z opcją grania tymi samymi modelami w "pełnym" systemie. I żeby wszyscy chcący wykastrować mi Infinity poszli sobie tam :D
- No właśnie, przenoszenie modeli. Aristeia była fajnym pomysłem, ale wyszło jak zawsze. Pomysł z innym rozmiarem podstawek i brakiem profili tych samych modeli w Infinity imo był nietrafiony. Myślę, że w samym środowisku Infinity lepiej by się sprzedała, jakby każdy miał możliwość wybrania droższej wersji z modelami metalowymi (niepotrzebnych wtedy plastików) i pogrania np, Maximusem, czy Hexxar w Infinity...

Z jednej strony paszcza się cieszy, że dobrze sie gra sprzedaje w USAitp., bo jest szansa na rozwój. Ale jak po roku zwracania uwagi, że np. taka Decapitacja jest skopaną misją wydają nowego ITSa z dokładnie tymi samymi błędami, to się smutno robi. Każdy, kto ma dostęp do forum Warcorskiego łapie się za głowę, jak bardzo CB nie korzysta z ludzi, którzy za free chcą im pomóc.

GW kiedyś zamknęło się całkiem na community. I skończyło się średnio, ale mieli trochę większy budżet, żeby ruszyć po tym dołku niż CB :P
Maniac

Has liked: 34 times
Been liked: 46 times

by Bananovitch » September 9th, 2018, 8:56 pm

Możesz rozwinąć o co chodzi z tymi sektorówkami i niepełnym linkiem? Przecież w każdym starterze sektorowym jest niepełny link (a raczej minimalny). Wyjątkiem jest chyba tylko nowy Bakunin.
Pięciogwiazdkowy troll forumowy.

Samuraj bez miecza jest niczym samuraj z mieczem- tylko nie ma miecza.
Bananovitch

Has liked: 136 times
Been liked: 104 times

by Pająk » September 9th, 2018, 9:00 pm

Właśnie w tym problem. Że często trzeba czekać kilka miesięcy lub dłużej by złożyć pełny link bez użycia proksów
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by Mroczyslaw » September 9th, 2018, 9:37 pm

Banan, wez otworz Tunguske i powiedz mi ilu modeli brakuje.
A do linku?

BAH, nawet Bakuninowskie Riot Rggls mozesz zlozyc... Ale nie na resculptach. Co tez sie jakos liczy za zlozenie pelnego linku. A masz przecie SWC box, 3 modele i deflector...:/
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Dabi » September 10th, 2018, 6:33 am

Securitate linkują się w ramach dwóch jednostek więc akurat pełny link od razu można stworzyć dość sprawnie. Zapowiedzieli też bardzo fajny box z kolejnymi więc dla mnie akurat Tunguska jest szybko grywalna. A prox podstawowej piechoty przy tylu resculpach ich wzorów i wersjach to niewielki problem. Bardziej irytuje mnie rozdrobnienie Grenzerów ale to do przeżycia.

Mało marudny jestem chyba :/
Dabi

by Alkasyn » September 10th, 2018, 9:53 am

Maniac wrote:- No właśnie, przenoszenie modeli. Aristeia była fajnym pomysłem, ale wyszło jak zawsze. Pomysł z innym rozmiarem podstawek i brakiem profili tych samych modeli w Infinity imo był nietrafiony. Myślę, że w samym środowisku Infinity lepiej by się sprzedała, jakby każdy miał możliwość wybrania droższej wersji z modelami metalowymi (niepotrzebnych wtedy plastików) i pogrania np, Maximusem, czy Hexxar w Infinity...

Z jednej strony paszcza się cieszy, że dobrze sie gra sprzedaje w USAitp., bo jest szansa na rozwój. Ale jak po roku zwracania uwagi, że np. taka Decapitacja jest skopaną misją wydają nowego ITSa z dokładnie tymi samymi błędami, to się smutno robi. Każdy, kto ma dostęp do forum Warcorskiego łapie się za głowę, jak bardzo CB nie korzysta z ludzi, którzy za free chcą im pomóc.

GW kiedyś zamknęło się całkiem na community. I skończyło się średnio, ale mieli trochę większy budżet, żeby ruszyć po tym dołku niż CB :P

Najlepsze jest, Maniaku, że to nawet nie są te same błędy, tylko błędy JUŻ WYELIMINOWANE, wklejone na nowo (vide źe zrobione mapki, czy znikajace i pojawiające się sekcje, jak ta o maksymalnym zasięgu w którejś z misji). Dodaj do tego ignorowanie feedbacku nt. głupich elementów (Xenotech, Data Tracker) i okazuje sie, że zamiast się Warcorami podpierać, zlewa sie ich, co niektórych dziwi innych denerwuje.

Dabi wrote:Securitate linkują się w ramach dwóch jednostek więc akurat pełny link od razu można stworzyć dość sprawnie. Zapowiedzieli też bardzo fajny box z kolejnymi więc dla mnie akurat Tunguska jest szybko grywalna. A prox podstawowej piechoty przy tylu resculpach ich wzorów i wersjach to niewielki problem. Bardziej irytuje mnie rozdrobnienie Grenzerów ale to do przeżycia.

Kupuję Tunguskę w czerwcu. Jaki (pełny) link i/lub haris mogę złożyć, nie proksując? (Podpowiedź, 3 osobowy link Securitate to nie pełny link :D ).

Czy mam najfajniejsze zabawki do Tunguski, takie jak motocyklista z REMem (który nawet nie jest jesze w fazie konceptualizacji, za to pewnie kozackiem otocykle już do nas jadą xD), czy Puppet Master? Albo chociaz coś dla flafersa, np Perseusza?
Alkasyn

by Maniac » September 10th, 2018, 12:19 pm

Dabi wrote:Securitate linkują się w ramach dwóch jednostek więc akurat pełny link od razu można stworzyć dość sprawnie. Zapowiedzieli też bardzo fajny box z kolejnymi więc dla mnie akurat Tunguska jest szybko grywalna.[..]

Nope. Chcesz złożyć pełny link Securitate z NOWEJ, świeżo wydanej armii po wejściu na stronę sklepu masz następujące opcje:
- kupić dwa startery do Tunguski i bawić się w kompletny brat WYSIWYga (wszystko biega z combi)
- kupić starter do Tunguski i dwa startery ogólnych Nomadów, żeby mieć 2 Grenzerów (2x Spektr się przyda, ale 6x Alguaciles już średnio)
- można jeszcze iść dalej i złożyć link Grenzerów - tylko 4 startery do Nomadów i po taniości dołączymy jako piąty tylko box z Interventorami (i tak chcesz ich mieć)
Problem można rozwiązać wydając starter + Perseus + Raoul, bo Securitate się z nimi linkują. Ale oczywiście tych modeli nie wydali :D
I całe szczęście, że zapowiadany box Hollow Men będzie miał "pełny" zestaw 4 modeli, a nie tak jak niektóre armie (Bakunin): 3 modele + Tinbot.

Pewnie, można grać proxami, ale często na turniejach jest limit proxów, np. do 3. Modele niewydane spoko, ale np. zgodnie z regulaminami Grenzer jest modelem wydanym... Domyślasz się do ilu niejasności, prostowań i innych zbędnych rzeczy może to prowadzić :D

Dabi wrote:A prox podstawowej piechoty przy tylu resculpach ich wzorów i wersjach to niewielki problem. Bardziej irytuje mnie rozdrobnienie Grenzerów ale to do przeżycia.

Bo jak nie trzeba marudzić, to po co marudzić i to się chwali. Co do proxów - powraca odwieczny temat, dlaczego w takim razie nie gramy kapslami od butelek po piwie? Człowiek chce rzucić forsą w producenta, a producent nie chce zarobić, smutek :D
Maniac

by Maniac » September 10th, 2018, 12:24 pm

Alkasyn wrote:Najlepsze jest, Maniaku, że to nawet nie są te same błędy, tylko błędy JUŻ WYELIMINOWANE, wklejone na nowo (vide źe zrobione mapki, czy znikajace i pojawiające się sekcje, jak ta o maksymalnym zasięgu w którejś z misji). Dodaj do tego ignorowanie feedbacku nt. głupich elementów (Xenotech, Data Tracker) i okazuje sie, że zamiast się Warcorami podpierać, zlewa sie ich, co niektórych dziwi innych denerwuje.

Mnie to wciąż dziwi i trochę denerwuje :D

Alkasyn wrote:Kupuję Tunguskę w czerwcu. Jaki (pełny) link i/lub haris mogę złożyć, nie proksując? (Podpowiedź, 3 osobowy link Securitate to nie pełny link :D ).
Czy mam najfajniejsze zabawki do Tunguski, takie jak motocyklista z REMem (który nawet nie jest jesze w fazie konceptualizacji, za to pewnie kozackiem otocykle już do nas jadą xD), czy Puppet Master? Albo chociaz coś dla flafersa, np Perseusza?

Otóż to. Rok czasu (lub więcej) oczekiwania na tego typu modele kończą się proksami/konwersjami i nieraz po tym już nie ma potrzeby zakupu aż takiego. Dla mnie rok czasu to średnio przeskok przez 3 różne armie. Fajnie dla mojego portfela, ale wolałbym, żeby producent miał kasę na rozwój i wydawał ją odrobinę mądrzej :D
Maniac

by Dabi » September 10th, 2018, 4:16 pm

Dublując starter wystarczy lub też uzupełniając ogólnym aby dopchać do 3-4 Securitate i 1-2Grenzerów. Można skonwertować coś na Grenzera lub Securitate. Wystawić legalny antyczny wzór (opcja hardcore). Poza tym nie mówimy tutaj o wysiwigu bo ten zwyczajnie nigdy w systemie działał.
A co do oczekiwania na nowości to nie muszę od razu wszystkim grać - a proxy niewydanych mi osobiście nie przeszkadzają.

I tak wzory na przestrzeni lat tak się zmieniały, że mało kto rozpozna wszystko. Sam teraz oddałem starą Salamandrę do przerobienia na HI.
Dabi

Previous

Post a reply
104 posts • Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4

Return to Nowości i dyskusja o systemie

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]