• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandNowości i dyskusja o systemie
  • Search
  • Print view

Nowości Kwiecień

News and Rumours/General Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
101 posts • Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4

Re: Nowości Kwiecień

by Errhile » March 3rd, 2018, 7:53 am

Cholera wie jak cała frakcja będzie wyglądać.
Więc ja bym się ze spekulacjami wstrzymał...
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1820 times
Been liked: 413 times

by Narrator » March 3rd, 2018, 9:47 am

Wszystkie HI JSA są do walki wręcz :D. Poczekajmy na zasady, może nas czymś zaskoczą. Ale faktycznie, dawanie każdej figurce katanę w łapę jest dość mylące, kiedy 3/4 czasu strzela z karabinu i tak :)
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Mroczyslaw » March 3rd, 2018, 10:19 am

Moi drodzy, jesli chodzi o nowe jednostki to lepiej nie zakladac za wiele i sie milo rozczarowac niz wymagac od nich zbyt wiele...;)
Czuje ze urok tej sekotorowki bedzie lezal w linkach i duzej swobodzie mieszania jednostek;)
I ze wiecej mocy bedzie w nowych profilach starych jednostek niz w nowych jednostkach... ale to tylko przeczucia:) Czas pokaze;)

EDIT: Ah, mam tez dziwne przeczucie ze to zawartosc ksiazki bedzie prawdziwa gwiazda tego miesiaca, a nie nowa JSA;)
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Usashi » March 3rd, 2018, 5:14 pm

Zakładam, że jako warcor wiesz co piszesz i nie jest to tylko kobieca intuicja? ;P

Mam szczerą nadzieję, że keisotsu dostaną lepsze wyszkolenie niż dotychczas w ramach japońskiej armii i podwyższą im BS.
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Aki » March 3rd, 2018, 6:11 pm

Pierzasty wrote:Ma ktoś pomysł, jaką rację bytu może mieć HI do walki wręcz z S5 we frakcji, która zawiera Shikami?
dadzą im Smoke/Eclipse Granades i problem się rozwiąże xD

Usashi wrote:Mam szczerą nadzieję, że keisotsu dostaną lepsze wyszkolenie niż dotychczas w ramach japońskiej armii i podwyższą im BS.
Nie obraziłbym się za to, chociaż również nie obrażę się jak zostaną na obecnym poziomie i np. potanieją o 1 punkt.

Ogółem jestem zadowolony, podobają mi się. Ciekaw jestem jak się ich profile będą prezentować (jak i cała nowa JSA v2).
Aki

Has liked: 0 time
Been liked: 2 times

by Hansolo » March 3rd, 2018, 10:02 pm

Pierzasty wrote:- Kempeitai jako strażnicy moralności - O ile nazwanie dysydenckiej jednostki ze zwyczajem pseudo-terrorystycznych zamachów od formacji o paskudnej opinii wpisywało się w trend "nikt nie jest całkiem dobry", o tyle taki fluff jest niesmaczny i zdecydowanie mnie nie zachęca do grania JS2A.

E tam. Znając życie "strażnik moralności" to ładna nazwa na politruka walącego kulę w łeb za niepostępowanie zgodnie z zasadami nowej, wspaniałej Japonii.
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Usashi » March 4th, 2018, 10:28 am

Hansolo wrote:
Pierzasty wrote:- Kempeitai jako strażnicy moralności - O ile nazwanie dysydenckiej jednostki ze zwyczajem pseudo-terrorystycznych zamachów od formacji o paskudnej opinii wpisywało się w trend "nikt nie jest całkiem dobry", o tyle taki fluff jest niesmaczny i zdecydowanie mnie nie zachęca do grania JS2A.

E tam. Znając życie "strażnik moralności" to ładna nazwa na politruka walącego kulę w łeb za niepostępowanie zgodnie z zasadami nowej, wspaniałej Japonii.

W swojej historycznej ignorancji, nawet nie byłem świadomy, że to "historyczna" formacja jest. Dopiero jak niektórzy zaczęli podnosić ten aspekt na forum, a szczególnie ich wątpliwie moralne działania, to sobie poczytałem o kempeitai i faktycznie rozumiem, że mogą budzić kontrowersje. Tak że człowiek zawsze się może czegoś nowego dowiedzieć - hobby uczy, bawi i wychowuje ;)

Tak przemyślałem na spokojnie tą secesję i muszę jednak przyznać, że mimo iż rozumiem czemu, i że inne armie też to pewnie czeka, to jednak nie jestem zadowolony.

Kiedy wchodziłem w system jakim jest infinity, urzekły mnie figurki JSA i nabyłem cały sektorial. Jednak sam styl grania nie do końca mi odpowiadał, dlatego zacząłem rozwijać główna armie do YJ, żeby mieć wszystko i móc dowolnie kombinować. Kupowałem wszystkie nowe figurki, żeby nawet jeśli nie gram nimi regularnie, od czasu do czasu mogłem udziwniać rozpiski modelami JSA. Teraz prawdopodobnie stracę taką możliwość, więc pozostaje mi dać szanse japończykom, albo sprzedać większość zostawiając sobie tylko profile, które mogę mieć w YJ.

Czuję pewien wewnętrzny niepokój z powodu, że JSA nie jest już częścią YJ, a sama frakcja podoba mi się jakby mniej. Nie wiem czy gdybym teraz zaczął grę od JSA jako zamkniętego sektorialu, zdecydowałbym się na YJ jako główną armię. Pewnie raczej zacząłbym rozwijać nomadów jako kolejną frakcję. Czas pokaże, jak duże są to zmiany, ale jednak pchanie zmian w uniwersum za taką cenę, może w pewnym momencie przyjść i kopnąć CB w poślady.

Może czas zacząć składać tohaa, bo tam się chyba rewolucje nie szykują, dużo modeli sie nie wydaje i jest cisza i święty spokój... :D
Usashi

by KasCer » March 4th, 2018, 1:15 pm

Alkasyn wrote:
Usashi wrote:Trochę smutek, ale co zrobić. :?

To ja poczekam ze składaniem, domaru i shikami i malowaniem ninja aż coś będzie wiadomo.
Pozostaje mieć tylko nadzieję, że balans frakcji zbytnio nie ucierpi, chyba że dziurę po JSA wypełni IA albo white banner :D

Tych ludków składać możesz śmiało.

Czy to oznacza, że tak jak Druzowie są jednocześnie w Qapu Khalqi i w swojej własnej armii, japońskie jednostki zostaną w Yu Jing a JSA zostanie po prostu sektorem z bonusowymi dwoma ludkmi? Czy my zatem robimy histerię o nic? :D
KasCer

Has liked: 10 times
Been liked: 30 times

by Alkasyn » March 4th, 2018, 4:20 pm

Nie. Chodzilo mi tylko o to, ze grajac JSA ma sens skladac Domaru, ale nie np Haramaki lub Asukę.

Grajac zwyklym Yu Jingem skladalbym inne modele niz JSA na ten moment.

Usashi wrote:Może się czepiam, muszę zobaczyć figurki bez farby. Na pewno zamienię główkę kobiecą, na coś ładniejszego.

A tymczasem zastanawiałem się jak by wyglądał duży samurai z inną głową:

Image

Raczej trudno wykonalne zwazywszy na sposob laczenia tej czapki z "glowa" tego duzego samuraja.

Co do Keisotsu i ich wyszkolenia to Marek dobrze mowi, ze lepiej nic nie zakladac i sie nie rozczarowac.
Warcor for Warsaw, Data Sphere Blogger
Interested in Global Infinity Locales? - Check out my Blog
Alkasyn

Has liked: 1 time
Been liked: 214 times

by Usashi » March 4th, 2018, 5:38 pm

Alkasyn wrote:Raczej trudno wykonalne zwazywszy na sposob laczenia tej czapki z "glowa" tego duzego samuraja.

E tam, dremel, piłka i pilniki + trochę brown stuffa czynią cuda. Zaryzykowałbym, przyjęciem wyzwania, ale nie wiem czy będę miał tą figurkę i czy będę ją konwertować ;)
Usashi

by KasCer » March 5th, 2018, 2:21 pm

INFINITY UPRISING

A new expansion book that will mark a before and after in the history of the Infinity Universe. Through the long awaited JSA and Mercs the Infinity background goes forward and changes, in an unexpected way for many. The Uprising of Japan and their schism from Yu Jing brings forth the Non-Aligned Armies (NA2), a new faction that encompasses JSA, plus StarCo, the Ikari Company and the Druze Bayram Security, the new Mercenary Companies. Also, Infinity Uprising contains all the Dire Foes, with new material that reveals how their stories are linked and contribute to the Japanese Uprising and seven new ready to play scenarios, in normal or narrative mode. After Infinity Uprising, the Infinity Universe will never be the same!

EVENT TOURNAMENT PACK: TREASON

https://store.corvusbelli.com/products/ ... ck-treason

https://www.youtube.com/watch?v=0sw5X_DGrQQ

https://forum.corvusbelli.com/threads/a ... post-38186

Image
KasCer

by Usashi » March 5th, 2018, 8:43 pm

Image
Image
tak w ramach updatu.

Moim zdaniem kolejne ujęcia nie pomagają i są jacyś tacy pokraczni...
Image
Image
Image

Image

Wygląda na to, że haramaki i raideni wypadli z obiegu...
Usashi

by Errhile » March 5th, 2018, 9:29 pm

Pożyjemy, zobaczymy.

Widzę, ze frakcje się zazębiają dość mocno: mając Qapu Khalqi i skompletowany Corregidor prawie mam StarCo, a i Druze Bayram oraz Ikari było by od czego solidnie zacząć. Czuło się to już przy sektorówkach z ery 2ed Human Sphere (cóż, mój Corregidor wyszedł z rozwinięcia Qapu Khalqi na zasadzie "czemu nie, skoro ładny kawałek frakcji i tak już mam?"), ale teraz w erze najemników z NA2 to się robi szalenie wyraźne.

Czy to jest money grab vel skok na kasę?
Jestem przekonany, że tak. Działanie celowe projektanta gry.
I wiecie co? Wcale, ale to wcale mi nie przeszkadza. Fluffowo ma to jakieś uzasadnienie, pozwala autorom mieszać jednostki z różnych frakcji zwiększając tym samym ofertę bez przesadnego namnażania jednostek. Ciekawiej się robi.
Znaczy skok na kasę wykonany ze sporym wdziękiem, aż przyjemnie patrzeć.

A w końcu nikt nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek. Mam swój kompletny Corregidor, i mogę sobie nim grać dalej. Może - może! - dostanę jakieś nowe profile do istniejących jednostek (zakładając, że w Uprising pojawią się nowe zdolności, wyposażenie i broń). Może wyjdą do tych profili modele - i może nawet będę chciał je kupić. Ale to tyle. Kolejnych armii nie zamierzam zaczynać, i znów - przymusu nie ma :)
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1820 times
Been liked: 413 times

by Mroczyslaw » March 5th, 2018, 10:29 pm

Nowe listy i zlozenia, czyli takk bardzo potrzebna grze swiezosc. Pewnie sie skusze i zloze przynajmniej jedna z tych sektorowek. Podobnie jak przy JSA, poczekalbym na dokladne pokazanie co jak sie linkuje;)

Swoja droga, mowilem ze w ksiazce beda sie dzialy ciekawsze rzeczy niz JSA;D
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Mroczyslaw

by Shingen » March 6th, 2018, 12:06 am

Dokładnie - świeżość, nowość i w ogóle.

Zamiast wyciągać z kapelusza kolejne rasy (...?), każdy kto zbiera cokolwiek poza kosmitami ma teraz możliwość dołączyć 3 czy 4 figurki z armii kolegi, która zawsze mu się podobała, ale nigdy nie chciał zaczynać całej nowej armii i voila...

Nie nazwałbym tego money grab'em.
Shingen

Has liked: 35 times
Been liked: 24 times

by KreoL » March 6th, 2018, 1:00 am

Taaaa nie skok na kasę, ale znowu nowe rzeczy dostaje ta bardziej popularna połowa armii.
Myrmidon Warcore
KreoL

Has liked: 40 times
Been liked: 141 times

by Pierzasty » March 6th, 2018, 2:39 am

Jasne że skok na kasę. Takie przemieszania robi się po to, żeby ludzie dokupili nowe rzeczy. Tak samo sektorówki typu "co kupił to wdupił". Jak patrzeć na nie czysto z pozycji statystyk to faktycznie jest to jakaś odmiana, nowe kombinacje, inne listy, taktyki itp. Tyle że wygląda toto jak turnieje 40k. Pal diabli jakąkolwiek spójność, ważne żeby zasady grały :v:

Nie, nie jestem zadowolony z japońskiej rebelii. Ani z rozprucia frakcji którą gram, ani z popsucia fluffu co mnie trochę zniesmacza do jej części, ani z list najemniczych, ani z bezczelnej zrzynki kotocyklistki (już nawet Asuka byłą bardziej subtelna). Aktualnie oceniam mój poziom frustracji na jakieś 830 miligugesów. Jak jeszcze JSA będzie się wpychać w miejsce wydawnicze Yu Jingu to już mnie w ogóle coś trafi.
Pierzasty

Been liked: 220 times

by Mroczyslaw » March 6th, 2018, 8:46 am

KreoL wrote:Taaaa nie skok na kasę, ale znowu nowe rzeczy dostaje ta bardziej popularna połowa armii.

Łzy alefu jak zawsze pyszne:D

Mroczyslaw

by Seba_stian » March 6th, 2018, 9:06 am

A mnie osobiście najbardziej interesuje co zostawią w Waniliowym YJ :P
Jest nadzieja na Shikami i Ninja? :P
Seba_stian

Has liked: 1 time
Been liked: 17 times

by Usashi » March 6th, 2018, 9:28 am

Seba_stian wrote:A mnie osobiście najbardziej interesuje co zostawią w Waniliowym YJ :P
Jest nadzieja na Shikami i Ninja? :P

Ninja są potwierdzeni, że zostają. Shikami są tylko spekulacje, że ponieważ są dwa rodzaje schematów malowania na modelach, shikami zostaną też w YJ.
Usashi

by Shingen » March 6th, 2018, 11:04 am

Pierzasty wrote:Jasne że skok na kasę. Takie przemieszania robi się po to, żeby ludzie dokupili nowe rzeczy. Tak samo sektorówki typu "co kupił to wdupił". Jak patrzeć na nie czysto z pozycji statystyk to faktycznie jest to jakaś odmiana, nowe kombinacje, inne listy, taktyki itp. Tyle że wygląda toto jak turnieje 40k. Pal diabli jakąkolwiek spójność, ważne żeby zasady grały :v:

A wiesz ja na to patrzę nieco inaczej. Żeby gra żyła muszą być stałe zmiany i nowości. i jak sądzę są trzy metody ich wprowadzania:
- wyciąganie z kapelusza kolejnych, zupełnie nowych ras/frakcji,
- rozbudowywanie istniejących,
- "krzyżowanie istniejących".

Ja jestem za tą trzecią możliwością, szczególnie że nie ma ona w obecnej postaci jakiejś decydującej roli dla tła fabularnego. Z pkt widzenia zakupów - patrzę z mojej perspektywy - wystarczy mi 4 czy pięć figurek żeby móc wystawić 2 czy 3 nowe armie, więc jestem za. Co do spójności to też chyba subiektywne - zacząłem grę od QK, więc zagadnienie mieszania jednostek z różnych frakcji od początku jakoś bardziej do mnie trafiało. Z oceną spójności kompanii najemników wstrzymuję się do przeczytania uzasadnienia, które stoi za takim a nie innym doborem jednostek - może tam sklei się to bardziej.

Pierzasty wrote:Nie, nie jestem zadowolony z japońskiej rebelii. Ani z rozprucia frakcji którą gram, ani z popsucia fluffu co mnie trochę zniesmacza do jej części, ani z list najemniczych, ani z bezczelnej zrzynki kotocyklistki (już nawet Asuka byłą bardziej subtelna). Aktualnie oceniam mój poziom frustracji na jakieś 830 miligugesów. Jak jeszcze JSA będzie się wpychać w miejsce wydawnicze Yu Jingu to już mnie w ogóle coś trafi.

Zrzynka wpisuje się niestety w szerszą politykę projektową - nie pierwsza i raczej nie ostatnia - kosa... cóż... ciekawe czy projektant kiedyś próbował choćby na stojąco utrzymać taką ciężką kosę... nie wspominając o jeździe na jakimkolwiek jednośladzie z czymś takim - granice prawdopodobieństwa mocno przekroczone.

Rozprucie frakcji, faktycznie nie fajne, ale może za kilka lat powstanie upadnie i zdrajcy wrócą pod but.

Z innej beczki - nie chcąc rozdrapywać twoich ran ponad miarę wpisałem "miliguges" do googla - gratuluję twórczej natury: tylko jedno trafienie. Do firmy wymyślającej nazwy innych firm. Szacun.
Shingen

Has liked: 35 times
Been liked: 24 times

by KędzioR_vo » March 6th, 2018, 11:43 am

Na pierwszy rzut oka mieszanka studencka u Ikari jest naprawdę szalona. Wu Mingi razem z Daiyokai, Desperadosami, do tego "moi" Druzowie, Scarface i jeszcze... Al Fasid. :shock:
Tutaj CB zaszalało. Ciekawe, jak to zostanie opisane.
Trochę żałuję, że Druzowie są w kolejnej armii. Mam ich w Haqqu, QK, teraz gram ich Bayramem, a do tego będą w Ikari. Sporo tych zobowiązań posiadają. Na pewno sektorówka ta zyskuje sporo względem Bayramu pod względem taniej siły roboczej czy dostępności dymu - z perspektywy gry armią Druzów zazdroszczę Ikari Yuanów czy Krakotów, ich chciałbym w Bayramie posiadać.

W StarCo z zaskoczenia pojawia się Al'Hawwa, jako jedyny wysłannik Haqqu. Też intrygujący pomysł. Żeby nie rzec - dziwny :P
Mieszanka Nomadów z Outrage i najemnikami.

Ciekawe, ilu graczy teraz wstrząśnie i wymiesza swoje armie.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Aki » March 6th, 2018, 12:07 pm

Usashi wrote:Wygląda na to, że haramaki i raideni wypadli z obiegu...
biedny Raiden... Nawet nie doczekał wydania mu brakujacej figurki pod profil.
Brak Haramaki mnie boli, lewdo kupieni, nie zrobieni, a już bezużyteczni... :P
No i Asuka też wypadła z obiegu... :(
Aki

Been liked: 2 times

by Stiopa » March 6th, 2018, 12:23 pm

Co do samej koncepcji jestem tego samego zdania, co Errhile - mieszanie w ten sposób ma sens, wnosi coś nowego, a jednocześnie nie psuje zabawy pozostałym graczom. No, za wyjątkiem graczy YJ którzy używali więcej jednostek JSA, ale raz że nie było ich chyba dużo - zakładam, że CB rzuciło jednak okiem na statystyki z Army zanim zaplanowali dokładne zmiany, dwa, że najważniejsza jednostka - Ninja - zostaje też w YJ, a trzy, niedługo zapewne zobaczymy Invincible Army i ochom tudzież achom nie będzie końca.

Natomiast do mnie te konkretne PMC przemawiają bardzo słabo. Raz, że gram zupełnie innymi armiami, więc nie mam tak dobrego punktu startu jak gracze JSA, QK, albo CJC. Dwa, że średnio wpasowują się w mój styl grania. Jak na razie najbardziej podoba mi się DBS, ale i oni mają podobno dostać coś nowego w Uprising, więc mogą przestać być tak spójni, jak teraz. NA2 na pewno jeszcze trochę wyjdzie, więc może zobaczymy jakieś armie bardziej związane z PanO albo Alephem.

I bardzo, ale to bardzo liczę, że taka bomba jak z JSA czeka też inne frakcje. PanO przydałby się taki wstrząs, inaczej wanilia będzie za moment przeładowana. Podobnie z Ariadną.
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but shouldn't we just take the warning labels off everything and let the problem deal with itself?
Stiopa

Has liked: 218 times
Been liked: 93 times

by Mroczyslaw » March 6th, 2018, 12:32 pm

Aki wrote:
Usashi wrote:Wygląda na to, że haramaki i raideni wypadli z obiegu...
biedny Raiden... Nawet nie doczekał wydania mu brakujacej figurki pod profil.
Brak Haramaki mnie boli, lewdo kupieni, nie zrobieni, a już bezużyteczni... :P
No i Asuka też wypadła z obiegu... :(

Spoko;) Wszystkie te modele sie przydadza;) Profile tez nigdzie sobie nie poszly;)

Mroczyslaw

by Usashi » March 6th, 2018, 1:29 pm

Ja ewentualnie planowałem z moich raidenów zrobić keisotsu :P

Póki co się zastanawiam co zrobić z moim JSA. Jakiś czas temu sprzedałem cześć modeli, żeby zrobić miejsce na nowe, a tu mi takiego psikus zrobili. Teraz pytanie czy dokupywać i grać JSA, czy puścić całość i przygotować się na IA. Ech decyzje...

A ktoś wie kiedy cały sektorial dodadzą do infinity army? Jeśli ewentualnie chciałbym kupować nowe pudło, to wolałbym podjąć decyzje, tak żeby się załapać na model preorderowy.
Usashi

by Mroczyslaw » March 6th, 2018, 2:04 pm

Najpozniej do konca miesiaca, bo ludzie beda mieli boxy na Adepticonie/ruszy wysylka. Tak szacuje.

Mroczyslaw

by KasCer » March 6th, 2018, 7:33 pm

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
KasCer

by Narrator » March 6th, 2018, 8:24 pm

Nie ma statów Tanko?
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Pietia » March 6th, 2018, 8:27 pm

Naczelny dowód dla wszelkiej maści postępowców, że niepodległość się nie opłaca - teraz Keisotsu nie stać już nawet na granatniki i karabiny snajperskie, no i po co wam to było? :lol:
Image
We're not fighting to be heard
We just wanna watch you burn
Pietia

Has liked: 20 times
Been liked: 80 times

PreviousNext

Post a reply
101 posts • Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4

Return to Nowości i dyskusja o systemie

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]