• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandRóżności
  • Search
  • Print view

Aerograf

Off-Topic

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
20 posts • Page 1 of 1

Aerograf

by Kinematik » June 11th, 2016, 6:43 pm

Witam! Chciałbym pobawić się trochę aerografem i myślałem żeby jakiś nabyć. Jednak nie chciałbym wydawać na niego milionów, ponieważ moje "zmysły artystyczne" są raczej na niskim poziomie. Znalazłem na allegro coś takiego i jestem ciekaw czy do domu, do pomalowania swojej armii to wystarczy:
http://allegro.pl/kompresor-aerograf-tg-130-zestaw-do-malowania-i5490853959.html
Proszę o jakieś porady :)
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

Has liked: 1 time
Been liked: 4 times

Re: Aerograf

by Narrator » June 11th, 2016, 7:06 pm

Uhh... taka stereotypowa chińszczyzna. Nawet rozmiaru dyszy nie podali, a to jedna z ważniejszych rzeczy. Nie wiem jaki masz budżet na cały komplet, ale polecam kupić podróbkę Iwaty za jakieś 100-150zł i do tego normalny kompresor, najlepiej ze zbiornikiem wyrównawczym, co zapewni stałe ciśnienie a co za tym idzie znacznie wygodniejszą i dokładniejszą pracę. Całość powinna wynieść mniej więcej 400zł. Taki zestaw powinien posłużyć na długo.

http://agtom.eu/aerografy/308682-aerogr ... z-18m.html
http://agtom.eu/kompresory/307942-kompr ... k-30l.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=6251064252

Jeśli nie masz doświadczenia z aerografem to pamiętaj żeby nie używać zwykłych farbek, którymi malowałeś. Powinno się je wcześniej rozcieńczyć odpowiednim środkiem. Druga opcja to korzystanie z gotowych mieszanek do aero jak np. Vallejo Air.

Btw. w zestawie, który podałeś sam aerograf wart jest jakieś 130zł, więc za ten kompresor nie dałbym złamanego grosza :D Dodatkowo pewnie trzeba będzie go wyłączać co pewien i czekać aż wystygnie (napisali że max pracy to 30min).
Last edited by Narrator on June 11th, 2016, 7:11 pm, edited 1 time in total.
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Kinematik » June 11th, 2016, 7:11 pm

To co podałeś wygląda ciekawie nie powiem. 400zł na aerograf w tym momencie nie mam ale jak warto zainwestować to w wakacje może bym się skusił.
Jak z pracą takiego kompresora? Jest bardzo głośny? Zależałoby mi raczej na cichej pracy, ponieważ warunki mi na hałas nie pozwalają :P
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

by Narrator » June 11th, 2016, 7:18 pm

Kinematik wrote:To co podałeś wygląda ciekawie nie powiem. 400zł na aerograf w tym momencie nie mam ale jak warto zainwestować to w wakacje może bym się skusił.
Jak z pracą takiego kompresora? Jest bardzo głośny? Zależałoby mi raczej na cichej pracy, ponieważ warunki mi na hałas nie pozwalają :P

To są raczej ciche kompresory. Sprawa trochę subiektywna, są reklamowane do pracy w mieszkaniu itp. Ludzie po forach, jak sam szukałem porad, nie narzekali. Zaleta taka, że zbiornik trzyma ciśnienie nawet po wyłączeniu kompresora, więc można malować długo bez obaw, że coś się przegrzeje. Ogólnie wg mnie warto zainwestować trochę w coś takiego.

Najlepiej wygląda ten zestaw u tego samego sprzedawcy:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5978805298
Narrator

by Kinematik » June 11th, 2016, 7:24 pm

Wiedziałem, że warto się będzie zapytać. Wiem teraz ile i dokładnie na co zaoszczędzić :)
Ale najpierw niech będą modele, a potem cały zestaw do malowania.
Jako, że jeszcze nie używałem aerografu, czy wydaję się trudny w obsłudze jak na pierwszy raz?
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

by Narrator » June 11th, 2016, 7:29 pm

We własny jeszcze się nie zaopatrzyłem, ale jak miałem okazję trochę pomalować, to nie było z tym żadnego problemu. To co podsyłałem to aerografy dwu-akcyjne. Jednym ruchem kontrolujesz ilość farby, drugim ilość powietrza. Dzięki temu mozna malować intensywnie lub tylko delikatne cienie oraz kontrolować grubość samych linii (przepraszam, jeśli wydaje się to skąplikowane, naprawdę nie jest :D). Trochę prób i dość szybko można to załapać
Narrator

by Kinematik » June 11th, 2016, 7:35 pm

W takim razie nie pozostaje nic innego jak się zaopatrzyć. Jak malowałem większe modele to pędzel był dla mnie w porządku. Tutaj poczułem jakąś moc, która mi mówi, żebym spróbował aero. Może w końcu moje figurki bardziej by przypominały te ładniejsze niż przeciętne :D
Zadam jeszcze jedno pytanie od razu. Z modeli infinity najlepiej schodzi farba z dot3? Czy są może jakieś inne sprawdzone metody?
Raz się zagalopowałem i wsadziłem żywice do DOT3. Nie polecam ;)
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

by Narrator » June 11th, 2016, 7:44 pm

DOT3 i DOT4 dają radę. Polecam tylko najpierw odkleić je z podstawek.
Narrator

by Kinematik » June 11th, 2016, 7:48 pm

Jak będę przemalowywał armię jak już będzie aero to i tak będę usuwał podstawki, ponieważ dzisiaj zobaczyłem ciekawe podstawki. Może nie są zupełnie klimatyczne jednak podobają mi się za to, że są praktyczne(pole widzenia):
Image
Ewentualnie można przemalować aleph aby pasował do podstawek :twisted:
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

by Narrator » June 11th, 2016, 7:59 pm

Image
Tak samo możesz je podkleić pod podstawki. ;)
Narrator

by Kinematik » June 11th, 2016, 8:07 pm

Niby można, ale boję się, że wpłynie to trochę na niekorzyść moją podczas gry. Zdarzają się ludzie dla których każdy milimetr się liczy w górę czy tam w szerz :P
Druga rzecz jakiej się obawiam to, że przy odklejaniu mógłbym zniszczyć podstawki, ponieważ jak przyklejałem i chciałem coś przestawić to nie dało rady :)
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

by Errhile » June 11th, 2016, 8:27 pm

To miało znaczenie w 2ed.

W N3 wyciagasz szablon sylwetki (silhouette) i podstawiasz zamaist modelu. I w ten sposób nawet ten nowy Umbra-wierzchem-na-mackach (który sam w sobie jest nierpzepisowo wysoki) i przycupnięty za resztką Mother Forge snajper Moderatorów z Bakunina (typowo dla 2ed post-HS bardzo drobnej budowy) są na potrzeby gry tej samej wysokości: Silhouette 2.
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1820 times
Been liked: 413 times

by Kinematik » June 11th, 2016, 8:46 pm

No to trochę mi wyjaśnia. Jednak wtedy by się przydało nakleić jakby z górnej części byłyby jakieś ciekawe podstawki ;) Ja ostatnio testowałem przyklejenie hekasgonów z wydrukowanej grubszej kartki. Wyglądałoby ok, gdyby:
1. Miał urządzenie do obcinania równych okręgów
2. Przykleił do podstawek przed przyklejeniem figurki.(Tak doklejałem to na dwa razy i się męczyłem żeby dokleić to pod nogi w niektórych modelach :D)
Firma, która robi te podstawki co wyżej są przedstawione mają ciekawe podstawki 25mm z heksami. Czy miał ktoś z nimi styczność i czy takie podstawki łatwo się barwi? ;)
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

by Narrator » June 11th, 2016, 8:51 pm

To jest zwykła drewniana płyta MDF zdaje się, więc podstawki powinno malować się bezproblemowo. Warto może przejechać je podkładem jakimś z białej farby, ale to już do przetestowania.
Narrator

by Kinematik » June 11th, 2016, 8:57 pm

Skoro było by w porządku to chyba będzie warto zainwestować. Na pewno wyjdzie taniej niż podstawki od MAS.
Dopóki tak sprawnie mam odpowiedzi, to spytam się o jeszcze jedną rzecz bo mi przyszła do głowy.
Czy ktoś z was jest mi w stanie powiedzieć jakie kolory zostały użyte na danym modelu?
Znalazłem ładny schemat i prosty kolorów i może bym spróbował się w tej tonacji pobawić.
Image
Image
Wiem, że najlepiej mieć własne kolory, jednak jak kiedyś wspomniałem umiem tylko się posługiwać w barwach zieleni i brązu :D
Kiedyś coś tutaj wpiszę.
Kinematik

by Narrator » June 11th, 2016, 9:42 pm

Konkretnych kolorów pewnie nie poda nikt. Musisz porównać z paletą.
Narrator

by Godeyes » September 24th, 2017, 12:01 pm

Chłopaki, krótka piłka. Który aero na start z takim rodzajem malowania ;)
Minimum jakie musiałby ogarnąć to 2 armie do Infy (ok. 35 modeli) i cały stół z terenami (chociaż tu większość mam już ospreyowane i pozostaje głównie wykończenie)

1. https://www.mojehobby.pl/products/Aerog ... 74081.html
czy
2. http://agtom.eu/aerografy/310458-aerogr ... 05229.html

?

Wiem, że większość jara się tym H&S. Jeśli faktycznie komfort pracy + niezawodność są dużo lepsze niż w tym chińskim to spoko. Jeśli wystarczy ten tańszy to też spoko ;)
Z góry dzięki za odpowiedzi
weryfikuje.pl
Image
Godeyes

Has liked: 0 time
Been liked: 18 times

by Usashi » September 24th, 2017, 1:13 pm

Nie wiem jak jest z H&S, ale swoją przygodę z aerografem rozpoczynałem od podobnego chińskiego sprzętu. Ciężko powiedzieć na ile, wynikało to z badziewiastości urządzenia, a ile z mojego braku doświadczenia, ale początki były słabe. Mniej więcej połowę czasu "malowania" zabierała mi walka z urządzeniem, które pyliło, co chwilę się zatykało, etc. Było to mega frustrujące.

Po niedługim czasie dostałem w swoje łapki iwatę i różnica w użyciu była kolosalna. Nie tylko nie miałem takich problemów, ale też sama konstrukcja aerografu była dużo lepsza, co ułatwiało usuwanie farby i końcowe czyszczenie.

Generalnie mając dostęp w dość krótkim okresie czasu do dwóch tak różnej klasy aerografów, ja osobiście jestem zdania, że lepiej zainwestować w lepszy sprzęt na początku i się nie męczyć ;).
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by costi » September 24th, 2017, 4:29 pm

H&S bardzo fajny, jakość wykonania dużo lepsza niż Chińczyka (chociażby spust nie działa zerojedynkowo, do tego dużo prostsza obsługa), chociaż Ultra ma moim zdaniem jedną wadę - bardzo słaby dostęp do wylotu dyszy bez rozkładania aero. Nie da się odkręcić samej koronki, więc jeśli na czubku igły zbierze się jakiś syfek, bardzo trudno go usunąć.
costi

Has liked: 2 times
Been liked: 60 times

by Godeyes » September 25th, 2017, 9:40 am

Dzięki za odpowiedzi ;)
Wziąłem tego H&Sa. Mam nadzieję, że moje zdolności manualne pozwolą na rozsądne korzystanie i efekt końcowy :D
weryfikuje.pl
Image
Godeyes

Has liked: 0 time
Been liked: 18 times

Post a reply
20 posts • Page 1 of 1

Return to Różności

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]