Czy mogę w odpowiedzi strzelić z HMG normalnie, rezygnując z suppressivea?
Średnio to wynika z warunków unieważnienia Suppressive, albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem
http://wiki.infinitythegame.com/en/Supp ... 28State%29
by Pietia » August 2nd, 2015, 2:36 pm
by Narrator » August 2nd, 2015, 3:14 pm
by Errhile » August 2nd, 2015, 3:30 pm
by Narrator » August 2nd, 2015, 3:36 pm
by Layla » August 2nd, 2015, 4:17 pm
Narrator wrote:EDIT: Aha, sorry, źle przeczytałem. Nie można się odstrzelić z tej samej broni, która kładzie ogień zaporowy.

by Narrator » August 2nd, 2015, 6:17 pm
Layla wrote:Narrator wrote:EDIT: Aha, sorry, źle przeczytałem. Nie można się odstrzelić z tej samej broni, która kładzie ogień zaporowy.
Mogę prosić o cytat lub przynajmniej stronę w podręczniku albo link do źródła?
by Layla » August 2nd, 2015, 6:59 pm
Solkan wrote:One of the cancellation criteria for suppressive fire mode is:» The trooper declares an ARO other than a BS Attack using Suppressive Fire.
Declaring an attack with the HMG using something other than the suppressive fire profile (the B3, range 24" profile) falls under "declares an ARO other than a BS Attack using Suppressive Fire."
So, sure, you can declare your ARO to be a BS attack with the weapon's normal profile, but it's going to cause the model to no longer be in the suppressive fire state (and thus the modifiers from that state will no longer apply to the opposing models).

by Narrator » August 2nd, 2015, 7:03 pm
by Layla » August 2nd, 2015, 7:12 pm

by Dabi » August 2nd, 2015, 7:13 pm
by Narrator » August 2nd, 2015, 7:21 pm
by KędzioR_vo » August 2nd, 2015, 8:01 pm
by Narrator » August 2nd, 2015, 8:08 pm
by Dabi » August 2nd, 2015, 8:19 pm
Narrator wrote:Najlepiej, jakby ktoś ważny oficjalnie ładnie to wyjaśnił na forum ogólnym, jeśli jest inaczej. Ale póki co wg zasad wydaje mi się, że moja wersja jest bardziej zgodna. I wybacz Dabi, nie mogę się z Tobą zgodzić. Sam mówisz, że profil jest zmieniony. Nie można powiedzieć: to ja strzelam z normalnego HMG przez co wypadam z SF dzięki czemu tego HMG mogę użyć normalnie. Kolejność jest ważna. Wypadnie się z SF PO strzale, więc nie możesz do tego użyć normalnego profilu HMG.
by Layla » August 2nd, 2015, 8:27 pm

by Narrator » August 2nd, 2015, 8:40 pm
by Layla » August 2nd, 2015, 9:55 pm
skoro nie ma żadnych innych przesłanek poza Twoją jedną myślą, to nie widzę powodu, by bronić jej rękoma i nogami. A pytanie na oficjalnym już padło, podałem linka i myślę, że skoro nie ma żadnej większej reakcji, to sprawa jest zamknięta. 

by Sonic » August 2nd, 2015, 10:34 pm
by Narrator » August 2nd, 2015, 10:59 pm
by Layla » August 2nd, 2015, 11:04 pm
Sonic wrote:A ja się zgadzam z Narratorem. Czy któryś z was zadał sobie trudność przeczytania CANCELLATION?
" 

by Narrator » August 2nd, 2015, 11:31 pm
by Sonic » August 2nd, 2015, 11:34 pm
by Raeone » August 2nd, 2015, 11:50 pm
by Sonic » August 2nd, 2015, 11:53 pm
Raeone wrote:Miałem taką sytuację w piątek.
Po zawołaniu lokalnego speca od zasad we Wro stanęło jasno:
Odstrzeliwując się powyżej 24 cali bronią z aktywnym SF automatycznie chybiasz i przeciwnikowi wchodzi na czysto jego strzał.
Nie spełniłeś atakiem BS wymogów cancelation, i najnormalniej w świecie nie miałeś możliwości strzelić na taki zasięg.
Kurtyna.
by Layla » August 3rd, 2015, 12:19 am
Sonic wrote:Właśnie, że cytat nie jest kulawy. Wyjść z trybu SF możesz tylko w sposoby podane w CANCELLATION. Nie ma tam opcji ataku BS jakąkolwiek bronią. To, że ktoś jest testem nie znaczy, że się nie myli. Dla mnie sprawa jest jasna, wychodzisz z SF tylko tam wymienionymi sposobami. Napiszę jeszcze raz, nie wychodzisz z trybu SF strzelając z broni z tym traitem. Wydając rozkaz SF, przechodzisz w ten stan, zakładając, że masz dwie bronie(np HMG i Multi rifle) z traitem SF, możesz wybrać sobie czy walisz z Damage 15, czy z Damage 13 i AP/Shock.
Sonic wrote:Napisz jasno, jak chcesz wyjść z trybu Suppressive Fire, a ja Ci powiem, czy wychodzisz czy jesteś dalej w SF.
Sonic wrote:Zadam pomocnicze pytanie, gdzie jest ogólnie napisane, że wychodzi się z jakiegoś stanu(tzw Cancellation) np jakimś ARO/czy tam short skillem?
Sonic wrote:Czy można wyjść z camo zwykłym Short Movement Skill?
Sonic wrote:Wiem, że bez sensu, ale deklarując SMS nie masz możliwości zamienić znacznika camo na model.

by Sonic » August 3rd, 2015, 12:45 am
Layla wrote:Sonic wrote:Zadam pomocnicze pytanie, gdzie jest ogólnie napisane, że wychodzi się z jakiegoś stanu(tzw Cancellation) np jakimś ARO/czy tam short skillem?
-Na przykład strona 175 podręcznika zasad.
Layla wrote:Sonic wrote:Czy można wyjść z camo zwykłym Short Movement Skill?
-Można
Layla wrote:Sonic wrote:Wiem, że bez sensu, ale deklarując SMS nie masz możliwości zamienić znacznika camo na model.
-Masz taką możliwość
by Venator » August 3rd, 2015, 8:23 am
by Narrator » August 3rd, 2015, 8:53 am
by Konuhageruke » August 3rd, 2015, 9:00 am
by Narrator » August 3rd, 2015, 9:08 am