• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandPytania i dyskusja o zasadach
  • Search
  • Print view

Definicja proxy

Rules Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
19 posts • Page 1 of 1

Definicja proxy

by Grasiu » August 2nd, 2015, 1:38 pm

Wydaje mi się że nie jest to do końca uścislone, a mianowicie czym jest prox.
Jest na pewno zastąpieniem konkretnego modelu dowolnym. Ale czy użycie modelu podobnie wyglądającego wg wyswig jest też nim: np dog face za irmandinios, czy antypod + dog warrior z ogólnej mogą być proxem devil dog w usar? Albo nowa wersja tankuntera hmg w zamian za specnaz hmg?
A jak jest z konwersjami, czyli dorobię/zmienie jakiś mały element do modelu, czy juz jezt legalnym nie-proxem?
Pytam w kategoriach turniejowych w których napisano, że proxy są niedozwolone o ile nie należą do tej samej grupy.
Taki randomowy kolo
Grasiu

Has liked: 23 times
Been liked: 15 times

Re: Definicja proxy

by Narrator » August 2nd, 2015, 2:24 pm

W turniejach jest zwykle tak, że np. zwykły Fuzylier może robić za każdy loadout, czy to z HMG, MSR itd. Nie może za to być inną LI. Tak samo z Dog-Warriorami. Devil-Dog z Chainem może robić za Devil Doga z Heavy Shotgunem ale już nie za Cameroniana.
Co do konwersji: oficjalnie legalna (CB approved) z tego co słyszałem jest każda konwersja, która zawiera 50+% oryginalnego modelu, którym ma być, np. cały górny tułów.
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Layla » August 2nd, 2015, 2:28 pm

Czyli należałoby zadać pytanie organizatorowi tego konkretnego turnieju, niekoniecznie ktoś mieszkający 400 km dalej będzie wiedział jak jest zorganizowany ten konkretny turniej ;)

Co do stwierdzenia o uściśleniu proxy, to na oficjalnej stronie jest do pobrania plik ITS 2015 v2 pdf., czy jakoś tak. I w tym o to pliku, mamy na stronie 3 zasadę dotyczącą proksowania modeli. Oczywiście, wszystko można wrzucić do kosza jeśli organizator turnieju ma inna wizję.
Generalnie, każdy profil konkretnej jednostki może robić za dowolny profil tej konkretnej jednostki. Combi za HMG czy hackera i na odwrót.
Podobnie konwersje modeli, nie powinny stanowić problemu... chyba, że są z pasty do zębów... :v:

Edited:
*poprania :facepalm:
Last edited by Layla on August 2nd, 2015, 3:30 pm, edited 1 time in total.
Image
Layla

Has liked: 1 time
Been liked: 49 times

by Pierzasty » August 2nd, 2015, 3:04 pm

Narrator wrote:oficjalnie legalna (CB approved) z tego co słyszałem jest każda konwersja, która zawiera 50+% oryginalnego modelu
ITS2015 wrote:as long as most or all the figure is composed of parts from Corvus Belli miniatures
Nieważne czy konwersja Metro HGM jest z Metro HMG czy z np. Ghulama, CB chce tylko żeby to był model od nich.

Zasada "50% oryginalnego modelu" jest w Warmahordes:

Steamroller 2015 wrote:A converted model must contain a majority of parts from the WARMACHINE or HORDES model for which the rules were written. For example, a Testament of Menoth conversion must be composed mostly of parts from the Testament of Menoth model.

Oczywiście jak kolega napisał wyżej, dany organizator może to wszystko pozmieniać po swojemu.
Pierzasty

Has liked: 0 time
Been liked: 220 times

by Grasiu » August 2nd, 2015, 4:50 pm

Czyli opcja wyswig jak np dog warrior + jeden antypod nie jest mozliwa gdyż istnieje dedykowany model CB?
Taki randomowy kolo
Grasiu

by Pierzasty » August 2nd, 2015, 5:03 pm

Grasiu wrote:Czyli opcja wyswig jak np dog warrior + jeden antypod nie jest mozliwa gdyż istnieje dedykowany model CB?

Dokładnie. Dog Warrior+antypoda a drużyna K9 to inne modele, a skoro są takie wydane to wg oficjalnych zasad turniejowych CB jest to prox. Tyle że teoria swoje a praktyka swoje ;)
Pierzasty

Been liked: 220 times

by Layla » August 2nd, 2015, 5:09 pm

Znaczy... wystawienie jakiejś figurki x zamiast dog-face, a zamiast dog-warriora jakąś antypodę? Moim zdaniem nikt nie będzie robił problemów i raczej nie powinien.
Myślę, że nawet bym się nie zorientował czy psiak to faktycznie dog-warrior, czy stojąca antypoda, a nawet jeśli zauważyłbym, to tylko bym się zapytał czy to antypoda czy jakiś inny pies.
Tak naprawdę nie ma o co robić dyskusji. Problem z proxami zaczyna się, gdy - jak to kiedyś ktoś ładnie ujął (przepraszam, ale nie pamiętam kto), armia moratów jest przebrana w stroje ariadny (czy coś w tym stylu).
Image
Layla

Has liked: 1 time
Been liked: 49 times

by Narrator » August 2nd, 2015, 6:25 pm

Layla wrote:Problem z proxami zaczyna się, gdy - jak to kiedyś ktoś ładnie ujął (przepraszam, ale nie pamiętam kto), armia moratów jest przebrana w stroje ariadny (czy coś w tym stylu).

Można wtedy powiedzieć, że wszystkie modele mają mimetyzm i impersonifikację L2 :D
Narrator

by Azurix » August 2nd, 2015, 9:08 pm

Ogólne pojęcie Proxa w systemach bitewnych, jaką ja znam, to zastąpienie zastąpienie jednostki modelem innej jednostki występującej w tym systemie. Proste i klarowne ;)

Jeśli używa się zamiennika spoza systemu, to jest to Model Alternatywny, o ile oczywiście pasuje. Nie należy też mylić Proxów z brakiem WYSIWYGu w kwestii wyposażenia :)
Azurix

Been liked: 20 times

by Orris » August 3rd, 2015, 11:14 am

Z proxami trzeba zastosować coś, czego bardzo się nie lubi w pisanych regulacjach zasad: zdrowy rozsądek.
Wystawienie McMurrougha jako TAGa jest słabe. Kubek po jogurcie odgrywa tę rolę równie słabo. Wystawienie Senora Masakrę jako Ninja jest wg. jak najbardziej w porządku. Jako Bandyta też wygląda wg. mnie dobrze.
I tak dużo zależy od malowania, a dopóki gramy niepomalowanymi armiami to proxowanie jest według mnie mało ważnym problemem.
czy antypod + dog warrior z ogólnej mogą być proxem devil dog w usar?
Ja nie miałbym z tym żadnego problemu. Jeśli jednak będzie pomalowany w czerwone gwiazdy i sierp z młotem, to do USAriadny może już nie pasować.

Czy wystawienie McMurrougha jako Cameroniana, a Charlotte Kowalsky jako zwykłego Tomcata to proxy?
Orris

Has liked: 7 times
Been liked: 14 times

by Narrator » August 3rd, 2015, 11:45 am

To jest proxy z definicji. W końcu to inny model niż reprezentowany. Ale nikomu nie powinno to przeszkadzać.
Narrator

by Azalod » August 3rd, 2015, 12:12 pm

Nie wiem czy nie odbiegam trochę od tematu ale mam pytanie co do różnicy proxa od konwersji z punktu widzenia turniejowego.
Czy wszystko zależy od czystu subiektywnego zdania organizatora ?
Np. Nie podoba mi się Rasyat do moratów bo model nie pasuje do nowych figurek i chciałem wykożystać Raktoraka doklejając mu po prostu plecaczek odrzutowy z Rasyata. Czy to liczyło by się jako prox ?
Azalod

Has liked: 17 times
Been liked: 11 times

by Narrator » August 3rd, 2015, 12:32 pm

Konwersja, tak logicznie, jest wykonana tak, by przypominała model, którym ma być. Najczęściej jest to ten sam model, ale np. z inną bronią lub innymi drobnymi zmianami. Prox z definicji może być czymkolwiek. Mały kubek może być proxem TAGa. To trochę jak z różnicą między kwadratem a prostokątem, gdzie każda konwersja może być proxem, a nie każdy prox konwersją.
Więc to co opisałeś to konwersja.
Narrator

by Equos » August 3rd, 2015, 1:33 pm

ja regularnie wystawiam dog warriorów w wersji ludzkiej i panią kontrolerkę od Antypodów jako trzech line kazaków i nikt się mnie nie czepia. modele są ładne i pasują do reszty nowych wzorów. Jak będę grać sektorówką to na spokojnie będę grać dog warriorami jako cameronianami bo przeciwnicy mają dystans i są w stanie ogarnąć takie pierdoły
Ariadna:
1291 pts/19 SWC/ 63 models W:9 D: 7 L:8
Morat Aggression Force
419 pts/ 10,5 SWC/ 23 models W:4 D:1 L:2
Nomads
165 points/ 1,5 SWC/ 7 models W:0 D:0 L:0
Equos

Been liked: 3 times

by Raeone » August 3rd, 2015, 6:29 pm

Ja tak się przyglądam i nie widzę sensu tego topicu.
IMHO TO zawsze decyduje za gracza, może lepiej wysłać maila do organizatora i zapytać wprost. Prościej, szybciej i chyba pewniej niż pytać niezainteresowanych na forum. Ja np wiem że wystawienie jako proxów devas Motoko i Bateau we Wroclove na turnieju ITS nie przejdzie. Zapytałem i dostałem zwrotkę że ni uja i koniec. Ale ja się nie znam, na turniejach nie bywam w sumie więc jako niezainteresowany się wypowiem a co!
PanO (NCA,ASA) Aleph (Falanga,V) Tohaa
Raeone

Has liked: 2 times
Been liked: 71 times

by Grasiu » August 3rd, 2015, 8:34 pm

No z mojego punktu widzenia ma. Z definicji nie lubie grac powtarzajacymi sie wzorami, gdybym chcial grac armia klonow to bym wybral inny system a nie chcialbym sie spotkac z dociekliwym graczem ktory mowi, ze przekroczylem limit proxy. Zasadniczo w wiekszosci przypadkow organizator mowi ze zalezy to od drugiego gracza, tak wiec pytam potencjalnych wspolgraczy;-)
Taki randomowy kolo
Grasiu

by Venator » August 3rd, 2015, 8:48 pm

Jako potencjalny wspolgracz, mówię że na pewno nie będzie z tym problemów. Nigdy nie było.
Venator

Been liked: 99 times

by Grasiu » August 3rd, 2015, 9:06 pm

Elegancko:)
Taki randomowy kolo
Grasiu

by Azurix » August 3rd, 2015, 9:15 pm

Ja bym zwracał uwagę na regulamin turnieju. Jeśli jest tam napisane, że dopuszcza się maksymalnie 2 proxy na przykład, to sugerowałbym się trzymać wytycznych. Jeśli jest zapis "proxy w granicy przyzwoitości" lub organizatorowi to zwisa, to dopiero wtedy sprawa rozbija się o graczy ;)
Azurix

Been liked: 20 times

Post a reply
19 posts • Page 1 of 1

Return to Pytania i dyskusja o zasadach

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]