• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandRóżności
  • Search
  • Print view

Książka w klimacie Infinity?

Off-Topic

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
48 posts • Page 1 of 2 • 1, 2

Książka w klimacie Infinity?

by Blaze » June 1st, 2015, 8:51 pm

Witam. Nie wiedziałem gdzie zapytać więc padło na dział pytań.. Szukam jakiejś przygodówki w klimacie Infinity, raczej żeby było po Polsku no i z ciekawą fabułą, kosmici,ludzie, strzelanie, misje, wojna itd. Bardziej precyzując to gram Tohaa :tohaa: i chętnie poczytałbym coś ciekawego w klimacie tej frakcji ale tak jak pisałem niekoniecznie.
Plasma Terrain. New Terrain future https://www.facebook.com/plasmaterrainc ... 8/?fref=ts
Blaze

Has liked: 7 times
Been liked: 11 times

Re: Książka w klimacie Infinity?

by Errhile » June 1st, 2015, 9:14 pm

Osobiście nie czytałem (a trzeba będzie), ale chłopaki na forum pisali, że cykl "Hyperion" Dana Simmonsa był prawdopodobnie dużą inspiracją dla twórców uniwersum Infinity.
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1820 times
Been liked: 413 times

by Raeone » June 1st, 2015, 9:54 pm

Hyperion tak ale kompletnie nie w klimacie Tohaa.

Zasadniczo klimat infinity obrazuje raczej klasyk cyberpunku Gibson zarówno trylogia Ciągu jak i trylogia Mostu. Czyli korporacje, cyberdeki i wszechobecne SI. Mało zorganizowanej i bezpośredniej wojny raczej infoware. Po polsku Ziemkiewicz i jego Pieprzony Los Kataryniarza tez się nada

Klimaty Tohaaa są imho nieodzwierciedlone w gatunku i szukałbym klasycznego sf.
PanO (NCA,ASA) Aleph (Falanga,V) Tohaa
Raeone

Has liked: 2 times
Been liked: 71 times

by Layla » June 1st, 2015, 10:34 pm

W klimacie tej frakcji to jedynie:
Image

ewentualnie jak wyjdzie biografia Bostrii....

A na poważnie, cholera wie czym sugerowali się twórcy wymyślając karczochy. Może seria "Enemy Mine" B. Longyear spełni Twoje oczekiwania. Czy wyszło po polsku, nie wiem.
Z dobrych SF, to wspomniany Hyperion, Diuna, Fundacja, Solaris, może Wieczna Wojna. Podobno starship trooper zyskało sobie jakąś popularność, ale po przeczytaniu paru stron wywaliłem do kosza, raczej nie polecam, ale tak jak wspomniałem - są fani, ja do nich nie należę, zresztą za książkami typowo SF również.
Image
Layla

Has liked: 1 time
Been liked: 49 times

by Bachu » June 1st, 2015, 10:42 pm

Ja polecam książki Tomasza Kołodziejczaka. Ja czytałem "Głowobójcy" , "Kolory Sztandarów" i "Schwytany w światła". Wszystkie trzy książki rozgrywają się w tym samym uniwersum, przy czym Głowobójcy to oddzielna książka a Kolory Sztandarów i Schwytany w światła to odpowiednio pierwszy i drugi tom historii jednego bohatera. Nie jest to jakaś szczególnie wybitna literatura ale też nie jest zła. W każdym razie naprawdę ładnie wpisuje się w klimat.
Bachu

Been liked: 0 time

by Errhile » June 2nd, 2015, 5:21 am

Raeone wrote:Zasadniczo klimat infinity obrazuje raczej klasyk cyberpunku Gibson zarówno trylogia Ciągu jak i trylogia Mostu. Czyli korporacje, cyberdeki i wszechobecne SI. Mało zorganizowanej i bezpośredniej wojny raczej infoware. Po polsku Ziemkiewicz i jego Pieprzony Los Kataryniarza tez się nada.

Z tym się nie zgodzę.

Gibson to klasyczny cyberpunk, i to (moje prywatne określenie) cyberpunk lat '80. Szczególnie cykl Ciągu.
Kompletnie nie przystaje do świata Infinity, któremu gatunkowo bliżej do postcyberpunku, a miejscami (Aleph) do transhumanizmu nawet.

Gdybym miał coś polecić od siebie, to Richarda Morgana, cykl o Takeshim Kovacsie (Modyfikowany Węgiel, Upadłe Anioły i Zbudzone Furie). Ale to też nie to samo (choć genialnie oddaje zabawy z LHostami) i kompletnie nie dotyka Tohaa.

Errhile

by Blaze » June 2nd, 2015, 7:24 am

Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię. :)
Plasma Terrain. New Terrain future https://www.facebook.com/plasmaterrainc ... 8/?fref=ts
Blaze

by Venator » June 2nd, 2015, 7:38 am

Errhile wrote:Gdybym miał coś polecić od siebie, to Richarda Morgana, cykl o Takeshim Kovacsie (Modyfikowany Węgiel, Upadłe Anioły i Zbudzone Furie). Ale to też nie to samo (choć genialnie oddaje zabawy z LHostami) i kompletnie nie dotyka Tohaa.

Polecam Morgana. Super się czyta i klimat SF jest. Bardzo fajny cykl.
Venator

Has liked: 0 time
Been liked: 99 times

by Errhile » June 2nd, 2015, 7:59 am

Blaze wrote:Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię. :)

Przepraszam, za jaką trylogię?

Cykl Diuny obejmuje znacznie więcej, niż 3 tomy - Frank Herbert napisał sześć. Produkcji jego syna i (Kevina J.) Andersona (nota bene w mojej opinii zawodowego dorabiacza kontynuacji do dzieł literackich i kiepskiego, choć niewątpliwie płodnego, pisarza) jest jeszcze więcej - na chwilę obecną 14 tomów wydanych i kolejne 3 zapowiedziane. W tym kilka trylogii...

Errhile

by Blaze » June 2nd, 2015, 8:43 am

Errhile wrote:
Blaze wrote:Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię. :)

Cykl Diuny obejmuje znacznie więcej, niż 3 tomy - Frank Herbert napisał sześć. Produkcji jego syna i (Kevina J.) Andersona (nota bene w mojej opinii zawodowego dorabiacza kontynuacji do dzieł literackich i kiepskiego, choć niewątpliwie płodnego, pisarza) jest jeszcze więcej - na chwilę obecną 14 tomów wydanych i kolejne 3 zapowiedziane. W tym kilka trylogii...

:lol: Sprawdzam waszą czujność, a tak serio to złe słowo w złym miejscu nawet nie wiem ile tych tomów jest xD
Blaze

by Layla » June 2nd, 2015, 10:29 am

Blaze wrote:
Errhile wrote:

:lol: Sprawdzam waszą czujność, a tak serio to złe słowo w złym miejscu nawet nie wiem ile tych tomów jest xD

Znakomity wybór, diuna powinna być na liście lektur obowiązkowych, a przynajmniej każdy powinien kiedyś przeczytać. Nie wiem jak bardzo wprawionym czytelnikiem jesteś, ale 6 tomów powinno zapewnić Ci rozrywkę na wiele godzin.

Od razu przypomniały mi się czasy:
Image
Kto pamięta? :D
Image
Layla

by postapokaliptyk » June 2nd, 2015, 10:42 am

"Bóg Imperator Diuny" to moim zdaniem najlepszy tom,

ja polecę Podziemna wojna : Genoboty, okiem warcora na wojnę US Ariadny vs Kazakowie plus Posthumany ;)
postapokaliptyk

Has liked: 228 times
Been liked: 48 times

by Pierzasty » June 2nd, 2015, 11:11 am

Errhile wrote:Przepraszam, za jaką trylogię?

Image
Pierzasty

Been liked: 220 times

by Layla » June 2nd, 2015, 11:19 am

Jakiś czas temu dołączył 6 tom do tej trylogii :v:
Image
Layla

by Pierzasty » June 2nd, 2015, 11:39 am

Layla wrote:Jakiś czas temu dołączył 6 tom do tej trylogii :v:

Wiem :mrgreen:

Image
Pierzasty

by Errhile » June 2nd, 2015, 11:43 am

postapokaliptyk wrote:"Bóg Imperator Diuny" to moim zdaniem najlepszy tom,

ja polecę Podziemna wojna : Genoboty, okiem warcora na wojnę US Ariadny vs Kazakowie plus Posthumany ;)

Fakt, z kontynuacji Diuny - Bóg Imperator najlepszy. Ale IMO sama Diuna bije wszystkie późniejsze.

A Podziemna Wojna: Genoboty - ani to USAriadna (kompletnie nie ten poziom technologiczny), ani do końca Kazakowie, a i same genoboty słabo przypominaja Infinitowych postludzi.
No i przyznaję, niezbyt mi się ta ksiązka podobała.

Errhile

by MetalSlave » June 2nd, 2015, 11:53 am

Layla wrote:Od razu przypomniały mi się czasy:
Image
Kto pamięta? :D

pamiętam, że Mentaci wodzili oczami za kursorem. Hardcore
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by costi » June 2nd, 2015, 11:58 am

Cykl Hyperionu i tak polecam, jest mega :)
costi

Been liked: 60 times

by Pierzasty » June 2nd, 2015, 12:53 pm

Kurde no! Jak mogłem zapomnieć!

Vernor Vinge, A Fire Upon the Deep - transcendencja EI i Antypody (bardzo bym się zdziwił gdyby Antypody nie były żywcem zerżnięte właśnie stąd).

Shasvastii uwielbiają też Blood Music Beara, ale klimat jest... specyficzny :v:
Pierzasty

by Errhile » June 2nd, 2015, 1:12 pm

Pierzasty wrote:Kurde no! Jak mogłem zapomnieć!

Vernor Vinge, A Fire Upon the Deep - transcendencja EI i Antypody (bardzo bym się zdziwił gdyby Antypody nie były żywcem zerżnięte właśnie stąd).

Polskie wydanie pod tytułem Ogień nad otchłanią, wyd. Prószyński i S-ka, 1998.
...miałem to w ręku, czemu ja tego nie przeczytałem...? Musi pożyczone skądś było i nie zdążyłem...

Errhile

by Layla » June 2nd, 2015, 1:51 pm

Jeszcze tylko dodam. Upewnij się, że na pewno będziesz czytał przekład p.Marszała.
Tłumaczenie Łozińskiego lub Jerzyńskiego - to ta sama osoba, jest nie dość, że źle tłumaczone, to jeszcze pełne błędów. Któreś z jego tłumaczeń popełnione zostało bez odpowiedniej korekty. Łoziński popełnia też wiele (imho) nietrafnych polskich neologizmów, psujących terminologię diuny. Przykład: Fremen (oryginał) > Fremeni (Marszał) > Wolanie (ten drugi tłumacz). Kiedy, przy okazji mojego drugiego czytania diuny, zobaczyłem hasło "Wolanie", musiałem zerknąć dwa razy na okładkę czy na pewno czytam Diunę, a nie książkę na temat plemion słowiańskich - wiślan i takich tam.
Image
Layla

by Hansolo » June 2nd, 2015, 2:05 pm

Layla wrote:Tłumaczenie Łozińskiego lub Jerzyńskiego - to ta sama osoba, jest nie dość, że źle tłumaczone, to jeszcze pełne błędów. Któreś z jego tłumaczeń popełnione zostało bez odpowiedniej korekty. Łoziński popełnia też wiele (imho) nietrafnych polskich neologizmów, psujących terminologię diuny. Przykład: Fremen (oryginał) > Fremeni (Marszał) > Wolanie (ten drugi tłumacz). Kiedy, przy okazji mojego drugiego czytania diuny, zobaczyłem hasło "Wolanie", musiałem zerknąć dwa razy na okładkę czy na pewno czytam Diunę, a nie książkę na temat plemion słowiańskich - wiślan i takich tam.

Tak off-topem: IMHO jednak "Piaskal" brzmi lepiej niż "Czerw pustyni" ;)

A tego że z Tancerzy Oblicza zrobili w najnowszym tłumaczeniu Maskaradników nie mogę przeboleć...

Errhile wrote:Cykl Diuny obejmuje znacznie więcej, niż 3 tomy - Frank Herbert napisał sześć. Produkcji jego syna i (Kevina J.) Andersona (nota bene w mojej opinii zawodowego dorabiacza kontynuacji do dzieł literackich i kiepskiego, choć niewątpliwie płodnego, pisarza) jest jeszcze więcej - na chwilę obecną 14 tomów wydanych i kolejne 3 zapowiedziane. W tym kilka trylogii...

Cykl Diuny obejmuje 6 książek i skończył się na Chapterhouse:Dune. Więcej książek w uniwersum Diuny nie powstało. Dla własnej przyjemności oraz zdrowia psychicznego radzę to zapamiętać, stosować na co dzień i wymazać z pamięci "tfórczość" synka :P
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Errhile » June 2nd, 2015, 2:15 pm

Layla wrote:

Łoziński popełnia też wiele (imho) nietrafnych polskich neologizmów, psujących terminologię diuny.

Łozizmów.

I nie tylko w Diunie. Zrobił taką samą krzywdę Władcy Pierscieni. I Opiekunowi Snu / w wersji Łozińskiego (pod pseudonimem Lesław Haliński), Wężom Snu (oryg. Dreamsnake). Styl ma charakterystyczny.

Co ciekawe na codzień jest filozofem całkiem cenionym, i tekstów fachowych, które też tłumaczy, ponoć nie paprze - a i osobiście (znam kogoś, kto u niego studiował) porządnym człowiekiem...

:blush: ...eeech, w czasach burzy i naporu (jak walnęła sprawa z jego tłumaczenim Tolkiena) mieliśmy tu pomysł, żeby zaprosić go do Szczecina na konwent i komisyjnie oklepać mu facjatę... :blush:

Errhile

by Layla » June 2nd, 2015, 2:33 pm

Hansolo wrote:
Layla wrote:Tłumaczenie Łozińskiego lub Jerzyńskiego - to ta sama osoba, jest nie dość, że źle tłumaczone, to jeszcze pełne błędów. Któreś z jego tłumaczeń popełnione zostało bez odpowiedniej korekty. Łoziński popełnia też wiele (imho) nietrafnych polskich neologizmów, psujących terminologię diuny. Przykład: Fremen (oryginał) > Fremeni (Marszał) > Wolanie (ten drugi tłumacz). Kiedy, przy okazji mojego drugiego czytania diuny, zobaczyłem hasło "Wolanie", musiałem zerknąć dwa razy na okładkę czy na pewno czytam Diunę, a nie książkę na temat plemion słowiańskich - wiślan i takich tam.

Tak off-topem: IMHO jednak "Piaskal" brzmi lepiej niż "Czerw pustyni" ;)

Jak mi powiesz co to jest piaskal, to może przyznam Ci rację. O ile słowo czerw funkcjonuje od długiego czasu w języku polskim, o tyle piaskal jest niepotrzebnie wprowadzonym neologizmem, dodatkowo nie za wiele mówiącym o fizyczności robala, poza tym, że lubi piasek.
Piaskal ponadto brzmi bardzo pieszczotliwie, na pewno nie nazwałbym tak wyrośniętego shai-hulud ;)
Image
Layla

by costi » June 2nd, 2015, 8:44 pm

Piaskal to jakiś fraktal z piasku? ;)
costi

Been liked: 60 times

by Alkasyn » June 2nd, 2015, 8:55 pm

Polecam Gambit, Forta i Punkt Cięcia Michałą Cholewy.
Warcor for Warsaw, Data Sphere Blogger
Interested in Global Infinity Locales? - Check out my Blog
Alkasyn

Been liked: 214 times

by Raeone » June 2nd, 2015, 10:14 pm

Mam swoją Diunę z PolskaPressu takie stare wydanie z okładką półtora stronnicową.

Ostatnio kolega mi na wyjazd pożyczył właśnie przekład w którym byli WOLANIE, LASEROBINY, MĘTLIK, PIASKAL i OBEZWŁADNIK. No bez jaj-czułem się mega zagubiony i obrażany w książce którą znam/kocham/szanuje od zawsze. Łozińskiemu mówię stanowcze wypierd*& ;)

Natomiast każdemu kto się zastanawia nad graniem Haqqislamem polecam Diunę jako- Studium Uciskanych Freemenów czyli jak wyrastała potęga z Piasku.
Raeone

by NomeD » June 2nd, 2015, 10:41 pm

Nie w 100% zgodnie z tematem rozmowy a i może zostanę zlinczowany...

Lecz moje pierwsze skojarzenie gdy zobaczyłem tą figurkę:
Image

I jak się okazało, ktoś już coś podobnego zrobił:
Image

W zasadzie m.in. dzięki temu skojarzeniu zacząłem grać w Infi, jak i głównie dlatego wybrałem Nomadów jako swoją armie.

Podsumowując:
Coś w klimatach Infi, niekoniecznie książka? Według mnie obowiązkowo trylogia gry Mass Effect.
Kosmos, ludzkość, sztuczna inteligencja i wiele innych (np. cover po przytuleniu się do ściany :P)... wszystko jest.
Książka w PL z tego uniwersum też jest.

P.S.
Obiecałem sobie, że kiedyś zrobię konwersje i wygnę jej te nogi w 2 stronę aby była to typowa Quarianka :D
Image Miau-miau, miau/motherf#@kers. Image
NomeD

Been liked: 2 times

by Layla » June 2nd, 2015, 11:05 pm

Masz gdzieś linka do całej galerii tej figurki? Podoba mi się ten schemat kolorów i chętnie zobaczyłbym inne modele.
Image
Layla

by Raeone » June 2nd, 2015, 11:13 pm

Layla wrote:Masz gdzieś linka do całej galerii tej figurki? Podoba mi się ten schemat kolorów i chętnie zobaczyłbym inne modele.

http://www.coolminiornot.com/315917

I jego galeria na blogu ale w hablahabla
Raeone

Next

Post a reply
48 posts • Page 1 of 2 • 1, 2

Return to Różności

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]